Tekstin koko A- A+

Ravitsemus ja paino Ravitsemus ja paino

 

Puolet lautasesta täytetään ensin tuoreilla tai keitetyillä kasviksilla.
Neljännes lautasesta täytetään perunalla, pastalla tai riisillä.
Vajaa neljännes täytetään pääruoalla: kalalla, lihalla tai kanalla.
Ateriaa täydennetään täysjyväleivällä, jolle on sivelty kasvimargariinia.
Ruokajuomaksi valitaan rasvaton maito, piimä tai vesi.
Jälkiruokana on marjoja ja tai hedelmä.

 

Terveellinen ateria

© Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Elintarvikkeiden koostumustietopankki (THL, Fineli)

Juomasuositus ikääntyneille (VRN)

Ruokakolmio (VRN, pdf)

Ruokatieto Yhdistys ry:n Keittokirja

 

Kuitutesti - saatko riittävästi kuituja? (leipatiedotus.fi)

Pieni päätös päivässä - muuta elämäntapojasi, voi paremmin (Yksi elämä -hankkeet)

Testaa ruokatietosi Syö hyvää -pelillä (Kuluttajaliitto)

Testaa ravintosi rasvanlaatu (Suomen Sydänliitto)

Testaa suolankäyttösi (Suomen Sydänliitto)

Testaa syömistottumuksesi (Suomen Sydänliitto)

 

Tietoa ikääntyneiden laihduttamisesta (Terveyskirjasto)

Tietoa ikääntyneiden ravitsemuksesta (Terveyskirjasto)

Painoindeksilaskuri (vajaaravitsemus.fi)

Ravitsemussuositus ikääntyneille (VRN, pdf)

 

Oulun kaupungin ravitsemusterapeutti

 

Vyötärölihavuus (ns. omenavatsakkuus) on haitallista, koska se tarkoittaa rasvan kertymistä sisäelinten ympärille. 

 

  Vyötärönympärysmitta (cm)

 

Tavoitearvo 

Lievä terveyshaitta 

Huomattava terveyshaitta 

Miehet 

  < 94 

  94–101 

  > 102 

Naiset 

  < 80 

  80–87 

  > 88 

lähde: Terveyskirjasto