Tekstin koko A- A+

Lumo-valofestivaali valaisee kaupungin kätketyt salaisuudet marraskuussa

 

Oulun valofestivaali on tänä vuonna entistäkin kansainvälisempi, joten suosittu ja oululaisille tuttu festivaali on uudelta nimeltään Lumo Light Festival Oulu ja se järjestetään 18.–27. marraskuuta. Tapahtumalle haluttiin luoda uusi nimi, joka soveltuu paremmin useille eri kielialueille. Tapahtuman uusi nimi, Lumo, tarkoittaa vieläpä esperantoksi valoa.

Tämän vuoden Lumo-valofestivaalin teema on ”kätketty Oulu”, ja se herättää pimeydessä uinuvan kaupungin kymmenillä paikallisilla, kansallisilla ja kansainvälisillä valoteoksilla ennennäkemättömään loistoon. Valoteokset muodostavat valoreitin, joka on mahdollista kokea kävellen tai pyörällä.

Lumo-valofestivaalien yhteydessä myös yksi oululaisille tärkeä maamerkki saa pysyvän julkisivuvalaistuksen.

Tänä vuonna Lumo-valofestivaalia varten toteutetaan kuvataiteilija Heidi Kestin ideoima yhteisöllinen teos, jonka teossa on mukana oululaisten koulujen oppilaita. Teos kootaan Kulttuuritalo Valveen ilmatilaan jo 13.11., jolloin alkaa Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali, joten teosta pääsee ihailemaan yli kahden viikon ajan. Viime vuonna yli 1000 koululaista oli mukana tekemässä upeaa Robotus-tilataideteosta Kiikeliin.

"Lumo Light Festival Oulu erottautuu valofestivaalien joukosta yhteisöllisyytensä vuoksi. Kansainväliseen pimeän ajan ympäristön suunnitteluun on tullut uusi sävy työpajojen, yhteissuunnittelun ja uuden teknologian kautta. Oulun Valofestivaali on ajan hermolla toimiva edelläkävijä", kertoo Lumo-valofestivaalin taiteellinen asiantuntija, Madridissa asuva valosuunnittelija Tapio Rosenius.

Lumo-valofestivaalin avajaiset pidetään 18. marraskuuta Oulun kauppatorilla. Teoksista tiedotetaan lisää syksyn mittaan.