In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Rehtorin terveiset Rehtorin terveiset

 

Marraskuun terveiset

Syysloman jälkeisellä viikolla koulumme oppilaat saivat kokeilla oppimista monialaisesti, kun MOK-viikko starttasi luokkatasoisilla ohjelmilla. Monialaisessa oppimiskokonaisuudessa hyödynnetään useita eri oppiaineita, jolloin ilmiötä tai teemaa tarkastellaan eri näkökulmista. Näin syntyy oppimiskokonaisuus, jonka laajuus on oppilaan viikon tuntimäärä. Samalla painotetaan yhteistyötä eri tahojen kanssa, toiminnallisia menetelmiä, tiedonhakua eri menetelmin ja laaja-alaisen osaamisen kehittämistä.

Aluksi oppilaat asettivat viikolle tavoitteet, suunnittelivat toteutuksen, työstivät aihetta ja lopulta arvioivat onnistumistaan siinä.

Myllytullin MOK- viikon oppimiskokonaisuudet olivat

  • 1.-2.luokilla: Hyvän olon/elämän palikat, turvallinen lähiympäristö
  • 3.-4.luokilla: Hyvän olon/elämän rakennusaineina luonto, vesi ja vuorovaikutustaidot
  • 4. luokilla: Turvallisuus
  • 5. luokilla: Terveys, fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi
  • 6.luokilla: Ihmisoikeudet
  • 7.luokilla: Ruoka
  • 8.luokilla: Terveys, psyykkinen ja fyysinen hyvinvointi sekä turvallisuus
  • 9.luokilla :  Minä aktiivisena kansalaisena ja vaikuttajana

Kokemukset ensimmäisestä MOK-viikosta olivat rohkaisevia. Etukäteissuunnittelua tarvitaan paljon, jotta henkilökunta ja muut resurssit saadaan riittämään kaikille ryhmille. Ilmapiiri vaikutti innostuneelta ja oppilaiden työskentelyä oli mukava seurata erilaisissa itse valituissa työskentelypaikoissa ja erilaisilla menetelmillä. Yhdessä tekemisen meininki valtasi käytävät ja luokkahuoneet. Tuotoksia voimme ihastella jatkossa verkkolehdessä ja koulun käytävillä. Olen ylpeä henkilökunnastani ja oppilaistani, jotka toteuttivat kokonaisuuden niin hienosti. Keräämme viikosta palautteen wilmassa  oppilailta ja kotiväeltä.

Kiitos myös mukana olleille huoltajille ja muille yhteistyökumppaneille – yhteistyössä on voimaa!

terveisin Helena-rehtori

 

Hyvää lokakuuta!

Mut mikä se on se kyltyyri?

Kas, siinäpä pulma on jyyri.” (Eino Leino)                   

 

Olemme tehneet koulumme opetussuunnitelman liitteeksi kulttuuriopetussuunnitelman. Toteutamme kaupungin opetussuunnitelman kulttuuripolkua tuomalla eri oppiaineisiin kulttuurista sisältöä ja hyödyntämällä yhteistyötä kulttuuritahojen kanssa. Olemme mukana myös Museokeskus Luupin pilotissa, jossa oppilas kerää itselleen kulttuurikokemuksia ja kulttuurista osaamista peruskoulun aikana kotikaupunkinsa museokohteista. Tästä kokonaisuudesta muodostuu oppilaalle yksi monialainen kokonaisuus. Koulullamme on myös oma verkkolehti, Tullin tarinat, johon oppilaat, henkilökunta ja huoltajat ovat tervetulleita kirjoittamaan juttuja. Tullin tarinoita voi lukea verkkosivun linkistä.

 

Pilottikokeiluun liittyen tokaluokkalaiset olivat syyskuussa retkellä Turkansaaressa ja 5.luokkien oppilaat Kierikissä. Myöhemmin kouluvuoden aikana 4.luokkalaiset tutustuvat Oulun linnan raunioihin ja valitsevat lisäksi yhden oman kohteensa, 6.luokat tutustuvat taidemuseoon ja 8. luokkien oppilaat käyvät Tietomaassa. Ekaluokkalaiset, kolmoset ja seiskat osallistuvat Oulun kaupungin kirjastoreittiin. Ysiluokille kaupunki tarjoaa kulttuuripassin, jolla pääsee edullisesti erilaisiin tapahtumiin ja esityksiin.

 

Kaupungin teatterin kummikouluna yritämme mahdollistaa oppilaillemme myös teatteriesityksissä käyntejä osana teatteriyhteistyötä. Omassa koulussa oppilastyönäyttelyt, juhlat ja oppilaiden esitykset ovat osa kulttuurikasvatusta. Musiikin elämyksiä tarjoamme koululla tai muussa ympäristössä mahdollisuuksien mukaan. Kaupungin lasten ja nuorten elokuvafestivaaliin osallistumme vuosittain ja lisäksi olemme mukana valtakunnallisessa elokuvaviikossa (3. ja 8.luokkien kanssa) sekä Ihmefilmiprojektissa.

 

Kirjaston kanssa teemme yhteistyötä kirjastopolun mukaisesti. Kannustamme oppilaitamme lukemaan, tekemään lukudiplomia ja käyttämään kirjastoa sekä monilukutaitoon liittyen myös sähköisiä välineitä. Omalla koululla on myös kirjasto, joka on auki useita kertoja viikossa.

 

Kulttuurin kirjo on tavattoman laaja ja esimerkiksi sirkustaidetta voimme tarjota vain työpajoissa, kun niitä on tarjolla. Eri taiteen alueita opiskellaan tietysti myös oppiaineiden osana. Kuvataide painottuu koulumme opetuksessa liittyen erikoisluokkiin.  Kaunis ja arvokas koulurakennuksemme historiallisessa miljöössä kutsuu myös tutustumaan arkkitehtuurin alueeseen.

 

Kulttuurikasvatus muodostaa koulumme toiminnan vankan kivijalan, josta olemme ylpeitä. Olemme iloisia, että sijaintimme keskellä kaupunkia ja yhteistyöverkostomme mahdollistavat osaltaan laajan kulttuuriopetuksen tarjoamisen. Kotikaupunkimme lasten kulttuurin tekijät ovat lisäksi luvanneet tarjota laadukasta lastenkulttuuria joka viikonloppuna (lastenkulttuurioulu.fi).

 

Kulttuuriterveisin

Helena-rehtori

Hyvää syyskuuta!

Kouluvuosi on saatu mukavasti käyntiin ja ensimmäiset vanhempainillat on jo pidetty. Nuottasaaren oppilaiden vanhempainilta on 23.8. klo 17.30 alkaen. Myllytullin pääkoululla on 1.-6. luokkien ilta 1.9.2016 ja 7.luokkien huoltajia odotamme koululle 6.9.2016. Kutsut ohjelmineen näihin iltoihin löytyvät kotisivultamme kohdasta ajankohtaista. Tervetuloa!

Turvallisuuteen liittyen on taas aika kaivaa esille heijastimet ja tarkistaa, että pyörän valot toimivat. Yläkoulun mopoilevat oppilaat voivat liikkua koulumatkan mopolla, mutta koulupäivän aikana mopolla ei saa ajella ja mopoparkki rauhoitetaan. Nyt on ollut ongelmana mopojen tyhjäkäynti, josta koituu melua ja muuta ongelmaa sekä liian kova nopeus pihalta lähdettäessä.

Lapsen ja nuoren kanssa kannattaa keskustella myös turvataidoista liittyen vieraiden aikuisten epäasialliseen käyttäytymiseen. Kenenkään vieraan autoon tai seuraan ei pidä lähteä eikä vierailta henkilöiltä kannata ottaa vastaan mitään. Koulupoliisi on toivonut, että lapset ja nuoret menisivät suoraan kotiin koulun jälkeen, sillä häiriökäyttäytymistä on esiintynyt esimerkiksi Valkeassa.

Presidentti Niinistö on suojelijana Isosti yhdessä – kukaan ei ole nolla! –kampanjassa, joka käynnistyi elokuun loppupuolella. Mukaan tulevat opettajat sitoutuvat edistämään oppilaiden välistä suvaitsevuutta, kaveruutta ja empaattisuutta. Haasteeseen tartutaan yhdessä eri-ikäisten lasten, nuorten ja aikuisten opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena on ehkäistä yksinäisyyttä ja syrjäytymistä luovalla tavalla tekemällä kuvataiteeseen, musiikkiin, kirjallisuuteen tai muuhun luovaan toimintaan pohjautuva esitys tai muu tuotos. Toivottavasti mahdollisimman moni luokka opettajineen lähtee mukaan tähän hyvään asiaan. Kampanja tukee osaltaan pyrkimystä koulurauhaan ja kiusaamisen nollatoleranssiin.

Koulurauhaterveisin Helena -rehtori

 

REHTORIN ELOKUUN TERVEISET

Kesän lämpö antoi odottaa itseään, mutta tulihan se sieltä lopulta, hellesää! Toivottavasti kaunis ja lämmin syksy korvaa alkukesän viileyttä ja saamme nauttia vielä suvesta, vaikka koulutyö on alkamassa. Odotan teitä kaikkia jo innokkaasti aloittamaan kanssani uutta lukuvuotta. Apulaisjohtajamme Pasi Moilanen on ainakin tämän lukuvuoden virkavapaalla hoitamassa rehtorin tehtäviä toisaalla. Näin ollen työparinani toimii Erkki Tuomiaho, joka on myös koulun vararehtori.

Kesän aikana pääkoulun juhlasaliin on remontoitu monitoimitila, jossa voidaan järjestää tilaisuuksien lisäksi opetusta isommille ryhmille. Tämä mahdollistaa yhteisopettajuuden ja helpottaa luokkien yhdessä opiskelua. Myös iltapäiväkerho voi käyttää näitä tiloja, ennen kuin alakoulun luokkatilat vapautuvat opetuksesta. Nuottasaaren yksikössä on remontoitu ainakin ikkunoita.

Oppilasmäärämme on tällä hetkellä 561, josta 50 oppilasta käy koulua Nuottasaaren yksikössä. Opetusryhmät ovat pääosin isoja ja pääkoulun tilat ovat täynnä. Käytävien seiniä on maalattu ja toivomukseni on, että tilat pidettäisiin hyvässä kunnossa. Siisti ja kaunis koulurakennus lisää meidän kaikkien viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Pidetään hyvää huolta myös koulutarvikkeista ja henkilökohtaisista tavaroista, sillä joka kevät koululta löytyy paljon unohdettuja kirjoja ja esineitä sekä vaatteita.

Kouluun tulee uusien ekaluokkalaisten lisäksi muitakin uusia oppilaita ja aikuisia. Tuetaan heidän kaikkien hyvää koulun aloitusta olemalla apuna ja tukena kaikissa tilanteissa. Välitunneilla otamme kaikki mukaan leikkeihin ja huomioimme toisemme käyttäytymällä kauniisti kaikissa tilanteissa. Hyvä ilmapiiri syntyy meidän kaikkien yhteisellä tahdolla ja oikealla asenteella. Kiusaamisesta tulee aina kertoa heti aikuiselle. Näin saamme ongelmat selvitetyksi mahdollisimman pian. Isot ovat esimerkkinä pienemmille, ottakaa siis hyvä käytös kunniatehtäväksi!

Toivotan meille kaikille hyvää alkavaa kouluvuotta, koulurauhaa ja iloista oppimisen halua sekä toimivaa yhteistyötä!

Helena-rehtori

 

KESÄTERVEISET

Työntäyteinen kouluvuosi on lopuillaan ja tuomenkukkien tuoksuinen kesä ympäröi jo koulurakennusta. Viimeisellä kouluviikolla vietämme hyvinvointiviikkoa ja teemme yhdessä erilaisia juttuja erillisen lukujärjestyksen mukaisesti.

Olemme valmistautuneet seuraavaan kouluvuoteen uutta opetussuunnitelmaa rakentamalla. Lisäksi on ollut vireää hanketoimintaa. Koulu on ollut mukana hyvinvointikoulujen pilottihankkeessa, kansallisessa peruskoulujen kehittämishankkeessa - Majakassa, oppimisympäristöjen parantamishanke - Innossa, Liikkuvassa koulussa ja digitaalisuutta edistävässä kansainvälisessä kouluverkostossa. Nämä hankkeet jatkuvat syksyllä rinnan opetussuunnitelman jatkotyöstämisen kanssa.

Kouluvuosi on sisältänyt paljon ilon aiheita. Erilaisissa kilpailuissa on tullut onnistumisia, hienoja juhlia ja tapahtumia sekä näyttelyitä on järjestetty. Myös tavallinen arki on sujunut pääosin hyvin, vaikka koulutalomme on ollut väkeä pullollaan.

Kiitän henkilökuntaa, huoltajia, yhteistyökoulujamme, taidelaitosten edustajia, oppilashuollon väkeä, koulupoliisia, IP-toimijoita, seurakuntaa ja muita yhteistyötahoja koulumme ja sen oppilaiden hyväksi tehdystä työstä. Kukaan meistä ei voi yksin kaikkea, mutta yhdessä saamme paljon hyviä asioita aikaan. Lasten ja nuorten hyvinvointi on meidän kaikkien yhteinen tavoite ja sen eteen kannattaa ponnistella jatkossakin. Yhteistyö eri tahojen kanssa on koulutyön suola ja toisaalta toimivan arjen edellytys

Nautitaan Suomen lyhyestä suvesta ja yhdessäolosta. Koulu alkaa taas 10. päivä elokuuta ja silloin luokat 1.-6. alkavat opiskella uuden opetussuunnitelman tuntijaon ja sisältöjen mukaisesti. Luvassa on mielenkiintoisia oppimisen kokemuksia, ilmiöpohjaisuutta, arvioinnin muutoksia ja yhdessä tekemisen riemua.

Hyvää kesää,

Helena-rehtori

 

HUHTIKUUN REHTORIN TERVEISET

Kuvataideluokkien upea ja ajatuksia herättävä lopputyönäyttely avautui Valve-galleriassa 22.3.2016. Taidenäyttelyn teema, Leikin- siis olen, avautuu katsojalle moniulotteisesti ja mielenkiintoisesti nuorten taiteilijoiden tulkinnoista. Tasa-arvo, tyttöjen ja poikien annetut ja odotetut roolit sekä leikin raja ovat esimerkkejä näyttelyn pohdinnoista. Nuorten taideprosessien kuvaukset ovat tallentuneet heidän tekemiinsä portfolioihin, joiden kautta katsoja voi ymmärtää syvemmin teoksen sanomaa. Opettajat ovat käyttäneet ryhmiään katsomassa isompien tekemää näyttelykokonaisuutta, mutta suosittelen piipahtamaan galleriaan myös kaikkia vanhempia. Näyttely on avoimena 10.4.2016 saakka.

Koulurauhasta on kirjoitettu paljon viime aikoina. Väkivallattomuus ja kiusaamisesta vapaa koulu on meidän kaikkien tavoitteena. Siihen tarvitaan kaikkien aikuisten yhteistyötä koulussa, vapaa-aikana ja kotona. Oppilaiden tunne- ja sosiaalisten taitojen vahvistaminen auttavat lapsia ja nuoria ymmärtämään, miltä huono ja epäasiallinen kohtelu toisesta tuntuu. Kiusaamistilanteissa tarvitaan usein myös oppilashuollon tukea.

Ristiriitatilanteiden käsittelystä tulee tieto myös asianosaisten huoltajille. Tällöin toivomme, että tapahtuneesta jutellaan myös kotona oman lapsen kanssa. Vakavista kiusaamisasioista ja fyysisestä väkivallasta ilmoitamme koulupoliisin lisäksi myös sosiaaliviranomaisille sekä kokoonnumme saman pöydän ääreen miettimään ratkaisua asiaan.

Keskustellaan siis tunteista, opetellaan nimeään niitä ja vahvistetaan yhdessä elämisen taitoja.

Muutamalta oppilaalta – lähinnä yläluokkien puolella – on varastettu käytävälle jääneistä laukuista pieniä rahasummia. Vielä emme ole saaneet "pitkäkyntisiä" kiinni. Nuoria kannattaa ohjeistaa kotonakin siten, että he kuljettaisivat arvotavaroitaan taskussa tai laittaisivat ne koulupäivän ajaksi lukittuun kaappinsa.

Mukavia kevätpäiviä toivoo

Helena-rehtori

 

MAALISKUUN REHTORIN TERVEISET

Kalevalan päivänä oli mielenkiintoinen pääkirjoitus Aamulehdessä liittyen lukemiseen. Perinteisten kirjojen suosio on hiipumassa, mutta lukutaidon merkitystä se ei vähennä. Lukeminen kehittää ajattelutaitojamme ja lukutaidon erinomainen taso tulisi olla jatkossakin meille kaikille tärkeää. Yleiset kirjastot, lukemisen arvostus ja hyvä koululaitoksemme ovat tähän asti tukeneet tätä tavoitetta. Jostakin syystä suomalaisista 9.luokan päättävistä oppilaista kuitenkin jo joka kymmenes jää vaille riittävää lukutaitoa.

Lukemisessa tarvitaan ulkoisen tuen lisäksi sisäistä motivaatiota. Taidon hankkiminen vaatii ponnistelua ja runsaasti harjoitusta. Lukutaidon ylläpitämisestä ja syventämisestä tulisi myös huolehtia. Heikko lukutaito vaikeuttaa elämää, joten hyvän lukutaidon eteen meidän kannattaa tehdä työtä jatkossakin. Jokainen oppitunti on myös äidinkielen tunti ja lukutaitoa voidaan oppia mitä erilaisimmissa yhteyksissä. Uudessa opetussuunnitelmassa tätä kutsutaan monilukutaidoksi.

Pian on hiihtoloman aika ja ko. viikollahan kaikki alle 17 –vuotiaat pääsevät maksutta  kaikilla joukkoliikenteen vuoroilla ilmaiseksi klo 7-23 välisenä aikana. Hyöty kannattaa käyttää hyväksi.

Leiki, kävele ja katsele linnunrataa, sillä kaikki elämykset ruokkivat luovuuttamme. Luovuus vaatii läsnäoloa ja tilaa haaveilulle. Lomalla näille molemmille on oiva mahdollisuus. Ota käteesi perinteinen tai digikirja. Sukella seikkailuun ja  anna mielikuvituksesi lentää.

Tervetuloa kevään valo ja ihanat talvipäivät!

Hyvää hiihtolomaa kaikille toivoen,

Helena-rehtori

HELMIKUUN REHTORIN TERVEISET

Syksyllä 2017 myös peruskouluilla tulee olla toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma, jossa kuvaamme asioiden nykytilan ja mietimme, mitä voisimme parantaa ja edistää yhteisössämme yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon näkökulmasta. Olemme aloittaneet koulussamme jo tämän suunnitelman tekemisen. Hyödynnämme kehittämiskohteiden valinnassa Kiva-kyselyä, hyvinvointikyselyn tuloksia ja eri viiteryhmien keskusteluja. Ensi syksynä lähdemme toteuttamaan sovittuja asioita koulussamme.

Opetussuunnitelma uudistuu Suomessa elokuussa 2016 ja muutokset näkyvät ensin varsinkin alaluokilla. Aktiivinen oppiminen, yhdessä tekeminen ja ilmiöiden ympärille muodostuvat laajemmat oppimiskokonaisuudet ovat osa tätä uudistusta. Vietämme Myllytullissa opetussuunnitelmaviikkoa pe 5.2.2016 – pe 11.2.2016, jolloin luokissa työskennellään päivittäin uuteen opetussuunnitelmaan liittyvien asioiden parissa. Kutsu avoimien ovien iltaan to 11.2.2016 on tullut koteihin jo Wilmassa.

Neljäsluokkalaisten huoltajille järjestetään samalla mahdollisuus tutustua viidenneltä luokalta alkavan vapaaehtoisen vieraan kielen valintaan. Kieltenopettaja Tarja Keskitalo on tavattavissa ensimmäisen kerroksen musiikkiluokassa klo 18.30. Hän kertoo kielen valinnasta ja opiskelusta sekä vastaa sitä koskeviin kysymyksiin.

Seurakunnan ystävänpäivätapahtuma on Myllytullissa pe 12.2.2016 klo 10. Teemana tapahtumassa ovat tunnetaidot ja Tekstari-Tupu. Vieraaksi saamme koululle tuolloin Taika-Petterin. Lisäksi tukioppilaat järjestävät perinteistä ystävänpäiväohjelmaa. Nuottasaaressa on suunniteltu oma ystävänpäivätapahtuma rusettiluistelun merkeissä.

Alaluokkien oppilaille on tarjolla disko koulun liikuntasalissa ti 16.2.2016. Luokat 1-3 ovat tervetulleita klo 17.00-18.30 ja luokat 4-6 pääsevät osallistumaan klo 18.30-20.00. Tilaisuus on alakoulun kotikoulutoimikunnan huoltajien organisoima. Oikea Dj soittaa levyjä diskopalloon välkkeessä.  Lisäksi on tarjolla limboilua, tiputanssia, kioski, kasvomaalausta, Guitar Hero ja tanssimatto.

Vihdoinkin on lunta! Alakoululaiset Myllytullista suuntaavat hiihtämään Auranmajalle viikolla 8. Nuottasaaressa ulkoilumaastot ovat niin hyvät omasta takaa, että talviliikunta onnistuu koulun lähialueella. Yläkoululaisille järjestetään myös ulkoliikuntailtapäivä pe 4.3. ennen hiihtolomaa.

Nautitaan talvesta ja ulkoilusta!

Helena-rehtori

 

TAMMIKUUN REHTORIN TERVEISET

Kouluvuosi käynnistyy kirpeässä pakkassäässä.  Toivottavasti palaamme kaikki koulutyöhön loman jälkeen tarmokkaina ja motivoituneina. Hyvä työrauha ja kaikkia kannustava sekä arvostava ilmapiiri ovat hyvänä lähtökohtana opiskelulle. Jokaisen tulisi voida kokea kuuluvansa ryhmään oppitunneilla ja välituntisin. Välkkäriliikuttajat, jotka ovat 5.-6. luokkien oppilaita, aloittavat nyt tammikuussa toiminnallisten välituntien ohjaamisen pienemmille oppilaille.  Näihin tuokioihin kaikki oppilaat luokilta 1-3 ovat tervetulleita mukaan.

Koulukiusaaminen on moninainen ja erittäin valitettava ilmiö. Kiusaamiseen puuttumista helpottaa, jos lapset ja nuoret uskaltavat kertoa siitä heti alkuvaiheessa aikuisille. Koulullamme on kiusaamiseen ja häirintään liittyvä toimintamalli, jota käytetään asian tultua tiedoksi. Nettikiusaaminen on tullut esille syksyn aikana myös omassa koulussamme. Vanhempien kannattaa tutustua omien lastensa käyttämiin someyhteisöihin ja tarkistaa niihin liittyviä riskejä sekä ikärajoja.  Myös poliisi on kampanjoinut tähän liittyen joululoman aikana Periscope-ohjelman vuoksi.

Sivistys- ja kulttuurilautakunta on tehnyt joulukuussa päätöksen uudesta tuntijaosta, joka tulee voimaanl uokkien 1-6 osalta ensi syksynä. Opetukseen käytettävät tunnit pienenevät hieman ja uusi tuntimäärä on 224. Kakkosluokalla alkaa varhennettu A1-kielen opetus yhden vuosiviikkotunnin laajuisena.  Opetussuunnitelmatyö kouluntasolla jatkuu kevään ajan ja kaiken tulisi olla valmista ensi elokuussa.  Opetusta tulevat muuttamaan toiminnallisempaan ja ilmiökeskeisempään suuntaan laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet, joita tulee sisältymään opetukseen joka vuosiluokalla. Vietämme uuteen opetussuunnitelmaan liittyen koulumme ops-viikkoa helmikuun alkupuolella.

Nautitaan talvesta, kun se vihdoin saapui, ulkoillen ja liikkuen.

Hyvää kevätlukukauden alkua!

 

Helena-rehtori