Tekstin koko A- A+

Yleisluennot Yleisluennot

Tässä on yleisluennot lukuvuonna 2016-2017. Luentoja pidetään Pohjankartanossa Oulussa. Kaikkille luennoille on vapaa pääsy. Luennoille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Klikkaa väliotsikkoa:

Kasvatukseen ja psykologiaan littyvät luennot

Historialuennot

Antropologialuennot

 

Kasvatukseen ja psykologiaan  liittyvät luennot

Luennoitsija KM Eija Keränen. Paikka: Pohjankartano, luentosali 1

Ke 21.9.2016 klo 18    Mitä olet perinyt sukusi tunnemalleista? Tutustu sukuusi ja tunneperimääsi – opit itsestäsi

Tunneperimä on osa ihmisen olemassaoloa ja selviytymistä. Kuinka tunneperimä toimii ja siirtyy sukupolvelta toiselle? Oman tunne-evoluutio polun kulkeminen mm. arjen suhtautumistapoina tapahtumissa ja asioissa, vuorovaikutustilanteissa ja käyttäytymisessä. Mitkä tunneilmaisut eivät olleet sallittuja? Rakkaudeton lapsuus jättää pitkät arvet. Tunneperimän katkaisu lisää tunnekäytöstä ja vuorovaikutusta. Tunteet eivät ole vain tunteilua varten vaan ne ovat selviytymistä varten!

Ke 2.11.2016 klo 18    Mitä suomalainen kosketuskulttuuri? Kosketuksen voima ihmisen eri elämänkaaren vaiheessa ja sen merkitykset

Suomessa on yhä hyvin jäykkä, välttelevä, pidättyväinen ja niukka kosketuskulttuuri. Halaamme takapuoli pitkällä… Kaikki eivät vieläkään uskalla kosketella itseään, vanhempiaan, sisaruksiaan, ystäviään jne.

Ihmiset koskettelevat älypuhelimiaan ja muita härveleitä enemmän kuin toisia ihmisiä. Toisaalta opimme uusia tapoja, kuten poskisuudelmia ja ylävitosia.

Kosketus on arkinen aistimme, joka kehittyy meissä ensimmäisenä ja sammuu viimeisenä. Kosketus on perustavan tärkeä ihmisen kasvulle, kehitykselle, turvallisuudentunteelle, luottamukselle ja kiintymystunteiden solmimiselle. Kosketuksella on voimaa vauvasta vaariin.

Ke 18.1.2017 klo 18    Itsenäinen Suomi 100 vuotta! Millainen on satavuotias Suomi?

Mitä suomalaisille kuuluu muuttuvassa maailmassa? Kodin, uskonnon, työn, rauhan, kansalaisuuden, kansainvälisyyden ja isänmaan merkitykset? Kasvatus, koulutus ja kehittyminen rikastuttavat kulttuuria – oppia ikä kaikki. Suomalaisen yhteiskunnan saamiset ja menetykset? Työllisyys ja työmarkkinat. Suomi yrittäjyyden polulla? Moniarvoisuus, monimuotoisuus, osaamisen moninaisuus ja monikulttuurisuus? Maahanmuuttajat keskuudessamme ja kulttuurien kohtaaminen. Rasismi Suomessa? Suomalaisten terveys, hyvinvointi ja sosiaaliturva? Mistä uusia voimavaroja ja "lottovoittoja" suomalaisille? Vauvasta vaariin luottamusta, turvallisuutta ja inhimillisiä tekijöitä aineellisilla ja aineettomilla pääomilla! Juhlitaan satavuotiasta Suomea yhdessä!

Ke 22.3.2017 klo 18    Kuinka hyvin tunnet käytöstavat ja suomalaisen tapakulttuurin?

Ensivaikutelma ratkaisee – mitä meistä näkyy? Käytöstavat kertovat ihmisestä paljon – arvostus, kunnioitus, sivistys, kasvatus, vastuullisuus, itsehillintä. Ole itsesi käyntikortti. Ulkoinen olemus (habitus) ja arkipäivän kielenkäyttö. Keskustelu-, neuvottelu-, väittely- ja sovittelutaidot. Kokonaisviestintä käyttäytymisen ilmaisukeinona. Osoitammeko huonoa käytöstä esim. asiakaspalvelutilanteissa, työpaikoilla, kotona, perhejuhlissa, yleisissä tiloissa? Kohteliaisuussanat ja kohtelias, ystävällinen ja hienotunteinen olemus. Toisten auttaminen ja palveleminen ja huomioonottaminen. Kuuntelemisentaito. Hyvät käytöstavat ovat osana edustavaa ammattitaitoa. Käyttäytymisen pelisäännöt ja etikettitavat vaihtelevat kulttuureittain. Hyvä ja huono käytös huomataan! Tapatietous on inhimillistä ihmisyyttä seura- ja liike-elämän tavoilla. Hyvien käytöstapojen vuotta 2017 Teille jokaiselle!

 

Historialuennot

Paikka: Pohjankartano, luentosali 1

Ke 14.9. klo 18 FT Pirita Frigren (Jyväskylän yliopisto), Merimiesten vaimojen elämää 1800-luvun länsirannikon satamakaupungeissa

Ke 16.11. klo 18 FT, professori Matti Lackman,  Punaisen Suomen' diktaattori ja Stalinin kuolemanleirin vanki. Papinpoika Kullervo Akilles Mannerin (1880-1939) erikoinen elämä

Ke 30.11.  klo 18 FT Heini Hakosalo (Oulun yliopisto) Satavuotinen sota: Tuberkuloosi kansanterveyden uhkana 1900-luvun Suomessa

Ke 7.12.  klo 18 FT Matti Salo (Oulun yliopisto) Mustan kullan tie Oulusta maailmalle – Oulun tervanvienti ja tervahovi

Ke 11.1.  klo 18 FT Teuvo Raiskio, Pinnarilaista kilpailukykyloikkaan - suomalaisen työn rajat

Ke 25.1. klo 18 FT Jouni Suistola Luento terrorismista – teemana: Miksi olemme valmiita tappamaan toisia itsemme puolesta? Mitä terrorismi on ja mitä se ei ole? Tie terrorismiin: Sotahistoriallinen näkökulma
 
Ke 1.2.klo 18 FT Jouni Suistola Luento terrorismista – teemana: Tie terrorismiin: Marxisteista jihadisteihin. Miksi olemme valmiita tappamaan itsemme toisten puolesta? Onko mahdollista torjua terrorismia, ja miten?

 

yleisöluento Oulun pääkirjastolla:

to 6.10.2016 klo 18.00  Tietokirjailija Harri Ahonen, Keski-Skandinavian vaellusreitit . Luento pidetään Oulun pääkirjaston Pakkalan salissa (Kaarlenväylä 3, 90100 Oulu).

Luento järjestetään yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa.

 

BUSHMANNIEN ELÄMÄNKAARI

ANTROPOLOGINEN NÄKEMYS -luentosarja

Luennoitsija FT Teuvo Raiskio. Paikka: Pohjankartano, luokka A207

ti 6.9. klo 18 Kalaharin valtiaat: kohdusta hautaan bushmannitutkimuksen valossa
to 8.9. klo 18 Initaatio valmentaa bushmanninuoret aikuisuuteen ja elinkeinoihin
ti 13.9. klo 18 Pyynti-keräilijän liikkuva elämä: selviytymistä metsässä yhteisön avulla
to 15.9. klo 18 Maailmankuvat ja uskomukset heijastavat arkielämää  - niin Kalaharissa kuin meillä!
ti 20.9. klo 18 Keräily bushmannien pääelinkeino - jakaminen yhteisön ihanne
to 22.9. klo 18 Arvostettu vanhuus: isoäidit tärkeitä yhteisön tiedon siirtäjinä