In English | Tekstin koko A- A+

Koulut Koulut


Koululaisia näyttelyn avajaisissa

Oulun kaupungin opetusuunnitelmassa, kohdassa Historia ja yhteiskuntaoppi on useita kohtia, joilla on vastaavuus Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttelyyn.

Tutustu tästä linkistä

Koululaisryhmillä ohjaajineen on museoon vapaa pääsy. Alle 18-vuotiailla on museoon vapaa pääsy.

Koululaisryhmiä otetaan vastaan ennakkovarauksella ti - pe klo 9.15 alkaen.

Varaukset museon palvelupisteen numerosta 044 703 7161 (ei maanantaisin) tai sähköpostilla ppm@ouka.fi

Koululaisopastukset Koululaisopastukset

Museon perusnäyttelyyn voi tilata noin tunnin mittaisen opastuksen. Sen hinta on koululaisryhmille 30 €. Teemaopastuksia voi tilata esimerkiksi aiheista esihistoria, Oulun linna tai Ruotsin vallan aika Oulussa.

Voimme suunnitella museovierailua myös yhdessä, joten ota yhteyttä tarvittaessa:

museolehtori Arja Keskitalo
puh. 044 703 7159
email. arja.h.keskitalo(at)ouka.fi

Kulttuurikävely Oulussa -materiaalin avulla voit tehdä kävelykierroksen Oulun keskustan alueella sijaitsevien kulttuurihistoriallisti arvokkaiden rakennusten luo. Kierroksen on suunnitellut rakennustutkija Juhani Turpeinen Pohjois-Pohjanmaan museosta:

Kulttuurikävely Oulussa (pdf)

Oulu ennen ja nyt -oppimateriaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin lukioonkin. Niiden avulla opitaan rakennusperinnön tutkimista sekä erilaisten ympäristöjen tarkastelua ja arviointia. Lisäksi opitaan käyttämään erilaisia lähteitä, vertailemaan niitä ja muodostamaan oma perusteltu mielipide niiden pohjalta. Loppujen lopuksi opitaan Oulun kaupungin historiaa neljän vuosisadan ajalta.

Oulu ennen ja nyt (pdf)

Koululaistehtävät Koululaistehtävät

Koululaisryhmiä varten on laadittu tehtäviä, jotka liittyvät museon perusnäyttelyyn. Tehtävälomakkeita (pdf-tiedostoina) voi tulostaa ja kopioida oppilaiden käyttöön.

Esille on keskeisinä nostettu tyylisuunnat, arki sekä kuhunkin aihepiiriin liittyvä esineistö. Periaatteena tehtävissä on pidetty mieluummin esineiden ja interiöörien kuin tekstien esiintuomista. Tehtävät on laatinut FM Sami Heikkinen.

Koululaistehtävät on laadittu eri ikäryhmille. Suositukset ovat ohjellisia. Kannatta tutustua etukäteen, mitkä tehtävät valitsee omalle ryhmälleen.

Osa tehtävistä kattaa kokonaisen kerroksen, osa rajoittuu tiettyihin osastoihin, teemoihin tai ajanjaksoihin. Aikakausijaossa tehtävät voivat jakaantua koko museoon. "Aarteenetsintä" on museon koko näyttelyn kattava etsintätehtävä.

Tehtävät voidaan tehdä yksilöllisesti. Voidaan myös jakaantua pienempiin ryhmiin suorittamaan niitä. Kukin ryhmä voi selvittää oman osansa tehtävistä ja esittellä tulokset muulle luokalle. Tällä tavalla lisätään opetuksellisuutta ja oppilaiden oman työn merkitystä. Opittu puretaan seuraavalla oppitunnilla, mikä syventää oppimiskokemusta.

Perinteisten kysymys – etsi vastaus -tehtävien lisäksi lomakkeilla on esineiden etsimistä ja tunnistamista, ristikoita, piilosanatehtäviä, monivalintatehtäviä, sanojen yhdistämisiä sekä piirtäminen ja mielipiteen esittämis- ja perustelutehtäviä. Siis mahdollisimman monipuolisia ja perinteisiä tehtäviä.

Mielenkiintoisia hetkiä tehtävien parissa!

Aarteenetsintä Vastaukset
Ainolan museon aarteet Ainolan museon aarteet
Lappiosasto III krs., saamelaisuus, saamelainen kulttuuri Vastaukset
Saamelaisuus, saamelainen kulttuuri (Luokat 3–6) Saamelaisuus, saamelainen kulttuuri (Luokat 3–6)
Saamelaisuus, saamelainen kulttuuri (Luokat 5–8) Saamelaisuus, saamelainen kulttuuri (Luokat 5–8)

Huom. Linja-autot eivät voi ajaa museon pihaan. Lähin bussiparkki on Myllytullin koulun ja Holiday Inn -hotellin välissä.

Voit tilata ryhmällesi opastuksen Pohjois-Pohjanmaan museon perusnäyttelyyn museon palvelupisteen puhelinnumerosta 044 703 7161 tai sähköpostilla info.ppm(at)ouka.fi

Opastus kestää noin tunnin ja siinä ajassa ehditään kiertää ripeästi koko perusnäyttely. Haluttaessa kierrosta voidaan myös muokata ryhmälle sopivaksi.

Opastuskierrosten hinnat:

  • päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmät
    ti-pe klo 9.00-16.00 30 €
  • muut ryhmät ti-pe
    klo 9.00-16.00 50 €