In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Galleria Oskari Jauhiainen avautuu Kiimingissä

 

 

Kiiminkiläissyntyisen kuvanveistäjä, akateemikko, professori Oskari Jauhiaisen (1913–1990) elämäntyötä esittelevä uusi näyttelytila avaa ovensa yleisölle Kiimingin kirjastossa eli ns. Syke-talossa lauantaina 14. maaliskuuta. Viralliset avajaiset ovat edellisenä iltana kello 18.

Galleria Oskari Jauhiainen koostuu kolmesta näyttelytilasta, joista yksi on omistettu Jauhiaisen pronssiveistosten ja puuesineiden pysyvälle perusnäyttelylle ja toinen hieman pienempi tila Jauhiaisen pronssiveistoksille täydennettynä Jauhiaisen oppilaan, kuvanveistäjä Anja Juurikkalan (s. 1923) keramiikkaesineillä, joita hän suunnitteli Arabialle 40-luvun lopulta vuoteen 1960. Jauhiaisen teoksia perusnäyttelyssä on esillä yli 20. Taiteilijan julkisiin teoksiin voi tutustua näyttelytilassa sähköisen kuvagallerian avulla.

Galleria Oskari Jauhiaiseen kuuluu myös vaihtuvien näyttelyiden tila, jossa on esillä 30. toukokuuta saakka näyttely Ajattoman ajankohtaista - Pilapiirroksia Kari Suomalaisen kynästä. Professori Kari Suomalainen (1920–1999) on edelleen maamme tunnetuin poliittisten pilapiirrosten tekijä. Hän piirsi Helsingin Sanomien pääkirjoitussivulle vuoden 1950 lopusta kevääseen 1991 saakka. Armoitettu pilapiirtäjä tunnettiin hyvin pelkällä etunimellä ja hänen kokoelmansa olivat suosittuja isänpäivälahjoja.

Oskari Jauhiainen ja "Ateneumin kuopus" Suomalainen olivat ystäviä. Kun Jauhiainen 1950-luvun alussa tarvitsi suurta tilaa Oulun sankaripatsasta varten, Suomalainen opasti hänet isoisänsä ateljeeseen Visavuoreen. Siellä syntyi kaksi Jauhiaisen työtä. Visavuori on nykyisin Emil Wikströmin ja Kari Suomalaisen elämäntyötä esittelevä museo. Galleria Oskari Jauhiaisessa on esillä Päivälehden museon Oi aikoja, oi tapoja! -näyttelyssä olleita piirroksia. Näyttelyn on tuottanut Oulun Sarjakuvakeskus.

Pääsymaksuttomat näyttelyt ovat avoinna maanantaista lauantaihin kirjaston aukioloaikoina (ma–to 10-19, pe 10–17, la 10–16).

Näyttelytilojen arkkitehtisuunnittelun on toteuttanut Hannu Tuomela, Arkkitehtitoimisto Lukkaroinen Oy ja rakennuttajana on toiminut Oulun Tilakeskus. Galleria Oskari Jauhiaisen perusnäyttelystä vastaa museo- ja tiedekeskus Luuppi ja vaihtuvien näyttelyiden ohjelmistosta kulttuuritalo Valveen alueellinen kulttuuritoiminta.

Galleria Oskari Jauhiaisen osoite on Kirjastokuja 1, Kiiminki. Tervetuloa!

Galleria Oskari Jauhiainen verkossa