In English | På svenska | Tekstin koko A- A+

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Työelämäluotseilta käytännön yrittäjyyskasvatusta

 
Työelämäluotsit ovat työelämän edustajia ja yrittäjiä, jotka kertovat nuorille työelämästä ja yrittäjyydestä oman tarinansa kautta. Opettaja voi kutsua työelämäluotsin oppitunnille tai oppilaat voivat vierailla työelämäluotsin työpaikalla. Työelämäluotsi-toimintaa kehitetään osana nuorisotakuuta. 

30 yritystä jo mukana


Työelämäluotseja vieraili helmikuussa muun muassa Kastellin ja Kempeleen kouluilla. Kastellin koululla vieraili Asianajotoimisto Castren & Castrenista Noora Castren, Liikuntakeskus Voitosta Tuomo Kilpeläinen ja Luovasta laboratoriosta Martta Tervonen ja Sami Mikkola (kuvassa).

Kempeleen koululla puolestaan vieraili Oulun isännöitsijätoimistosta Mauri Niemelä, Sisu interiorista Jonne Riihimäki ja Mira Sovijärvi Sovipihat-yrityksestä. 
 
Tällä hetkellä työelämäluotseja on 30 ja mukaan voivat tulla kaikki toiminnasta kiinnostuneet yritykset. Työelämäluotsien kuvaukset löytyvät Oulun kaupungin verkkosivuilta: www.ouka.fi/oulu/yrittajyyskasvatus/tyoelamaluotsi, josta opettajat voivat käydä etsimässä sopivaa työelämäluotsia koululleen. 
 
Työelämäluotsit ovat olleet mukana myös Live-lainasto tapahtumassa Laivakankaan koululla, luotsit ovat käyneet eri kouluilla kertomassa omaa yrittäjätarinaa ja omasta alastaan, lisäksi heitä on pyydetty opiskelijoiden projekteihin asiantuntijoiksi.

Luotsit osallistuivat myös tammikuussa Työ elämään -tapahtuman työnantajien aamukahvitilaisuuteen. Työelämäluotseille ja opettajille järjestettiin aamiaistreffit viime marraskuussa, jossa luotiin uusia kumppanuuksia oppilaitosten ja työelämänedustajien välillä. 

Käytännönläheistä yrittäjyyskasvatusta
 
Työelämäluotsitoiminta perustuu yritysten omaan haluun ja vapaaehtoisuuteen olla mukana tukemassa yrittäjyyskasvatusta. Yritykset saavat lisäksi positiivista näkyvyyttä toiminnan avulla.

Työelämäluotsi-toiminta on käytännön yrittäjyyskasvatusta, jonka avulla nuoret tapaavat oikeita työelämäedustajia ja kuulevat, millaista työtä kyseisellä alalla todellisuudessa tehdään ja millaista on toimia yrittäjänä. Parhaimmillaan luotsin vierailu voi herättää nuoressa kipinän kyseistä alaa tai yrittäjyyttä kohtaan. 
 
Työelämäluotsit voivat järjestää oppilaille vierailun yrityksessään, kertovat yrittäjätarinaansa tai työkokemuksestaan kouluilla, toimivat neuvonantajina nuorten harjoitusyrityksissä, auttavat asiantuntijan roolissa koulun yrittäjyyskasvatuksessa, lisäävät kokemuksillaan ja esimerkeillään työelämäntuntemusta, antavat vinkkejä työnhakuun antavat käytännön projekteja työstettäväksi tai toimivat missä tahansa mielekkäässä roolissa koulu-yritysyhteistyössä.
 
Lisätiedot:
Pauliina Pernu, projektipäällikkö, Nuorisotakuusta toimeen -hanke, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut, p. 046 922 2431, pauliina.pernu[at]ouka.fi
Nuorisotakuusta toimeen -hankkeen verkkosivut