In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Suun ja hampaiden terveystarkastukset Suun ja hampaiden terveystarkastukset

Suun ja hampaiden terveystarkastuksia järjestetään määräaikaistarkastuksina sekä yksilölliseen tarpeeseen perustuvina terveystarkastuksina. Tarkastuksissa selvitetään suun terveydentila, kehitys ja hoidon tarve ja tehdään tarvittaessa henkilökohtainen terveyssuunnitelma. Jos suu ja hampaat ovat terveet, tarkastusta ei tarvita vuosittain. Odottavan perheen suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioi suun terveydenhuollon ammattihenkilö.

Alle kouluikäisille järjestetään suuhygienistin tai hammashoitajan tekemiä suun terveystarkastuksia ja tarpeen mukaisesti hammaslääkärin tutkimuksia.
Koululaisille tehtävät suun määräaikaistarkastukset sisältävät suuhygienistin ja tarpeen mukaiset hammaslääkärin terveystarkastukset, mukaan lukien erikoisalakohtaiset suun tutkimukset. Lapselle tai nuorelle, jolla on erityinen riski sairastua suusairauksiin, järjestetään tehostettu ehkäisevä suun terveydenhuolto ja yksilöllisesti määritellyt terveystarkastukset. Suun terveydenhuollossa on käytössä kutsujärjestelmä. Kutsukirje lähetetään kaikille alle 18-vuotiaille.

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetuilla opiskelijoilla on mahdollisuus suun terveystarkastukseen kunnallisessa suun terveydenhuollossa. Hoito on maksullista yli 18-vuotiaille. Suuhygienisti tekee suun terveystarkastuksen ja antaa terveysneuvontaa. Tarvittaessa varataan aika hammaslääkärille.
 
Aikuiset voivat hakeutua suun ja hampaiden terveystarkastuksiin jonotuksen kautta. Hoidon päättyessä suositellaan seuraava tarkastusajankohta. Terveille aikuisille riittää tarkastus 2–3 vuoden välein.
 
Ikääntyneen on hyvä tarkastuttaa suu ja hampaat säännöllisesti saadakseen ajankohtaista tietoa terveydestään. Yli 75-vuotiaat pääsevät suun terveydenhoitoon jonottamatta. Suun terveydenhuollon henkilökunta käy hoiva- ja vuodeosastoilla sekä palvelu- ja toimintakeskuksissa. Käynneillä tehdään pieniä toimenpiteitä sekä neuvotaan muuta henkilöstöä suun terveyteen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa potilas ohjataan hammaslääkärin vastaanotolle.