In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Toimintaohje Toimintaohje

Informaatio reseptistä

Valtakunnallisten määräysten mukaan asiakkaille pitää antaa terveydenhuollossa suullinen ja kirjallinen informaatio ennen ensimmäisen sähköisen reseptin kirjoittamista. Saat informaation terveysasemalla asioinnin yhteydessä, esim. vastaanotolla tai reseptiä uusiessa.

Uudet reseptit sähköisenä eReseptinä
Kun olet saanut informaation eReseptistä, saat lääkemääräyksesi sähköisenä. Tämä ei edellytä sinulta tietokoneen käyttöä. Reseptin sijaan saat mukaasi potilasohjeen, jossa on tiedot kaikista sillä kertaa määrätyistä lääkkeistä ja ohjeet niiden ottamiseksi, ja tietoa sähköisen reseptin toimintaperiaatteista ja hyödyistä. Tämän jälkeen voit noutaa lääkkeesi haluamastasi apteekista. Potilasohje kannattaa ottaa mukaan apteekkiin, sillä se nopeuttaa asiointia.

Paperireseptin uusiminen eReseptiksi
Reseptien muuttuminen sähköisiksi ei aiheuta tarvetta reseptien uusimiselle. Reseptien uusinnat kannattaa keskittää lääkärin vastaanotoille esim. vuosikontrollien yhteyteen. Reseptit on hyvä tuoda mukana aina vastaanotolle tullessa, jos niitä on paperisena. Reseptit voidaan muuttaa sähköiseksi uusimisen yhteydessä, jos olet saanut yllä mainitun informaation.

Reseptin kulku uusimisen jälkeen
Uusimisen jälkeen resepti siirtyy sähköisesti Kelan reseptiarkistoon, josta apteekki hakee reseptin tiedot. Voit kysyä reseptiä mistä tahansa apteekista 8 päivän kuluttua siitä, kun jätit reseptin uusittavaksi.

eReseptin uusiminen
Apteekin lääkepurkkiin kiinnittämässä annosohjeessa on merkintä, kuinka paljon reseptillä saa vielä kyseistä lääkettä. Jatkossa sähköiseksi muutettu resepti on aina sähköinen, ja lääkkeiden ollessa loppumassa voit pyytää reseptin uusintaa Omakanta-palvelun kautta.

Reseptin uusintaa voi pyytää myös henkilökohtaisen käynnin yhteydessä joko apteekista tai terveysasemalta (myös puhelimitse). Apteekit välittävät reseptien uudistamispyyntöjä lääkärille. Tästä peritään apteekissa maksu, joka vaihtelee apteekeittain.

Reseptitietojen katselu
Omia sähköisiä reseptejä voit tarkastella reseptikeskuksessa www.kanta.fi. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnisteilla tai sirullisella henkilökortilla.

eReseptien tiedot säilytetään Reseptikeskuksessa 30 kuukautta eli 2,5 vuotta. Reseptikeskuksesta tiedot siirretään Reseptiarkistoon.

Potilaalla on edelleen oikeus saada paperiresepti. Perinteisen reseptin tietoja ei kuitenkaan tallenneta Reseptikeskukseen.