In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Vanhemmille Vanhemmille

Miten toimia, kun haluat keskustella lapsesi kanssa hänen päihteidenkäytöstään tai olet huolissasi hänen päihteidenkäytöstään? Tärkeintä on, että olet kiinnostunut lapsestasi. Vietä aikaa lapsesi kanssa ja ennen kaikkea keskustele hänen kanssaan hänelle tärkeistä asioista. Keskustele lapsesi kanssa rehellisesti, tuo esiin omat asenteesi ja mielipiteesi sekä päihteistä että huumeista. Juuri sinun mielipiteesi vaikuttavat kaikkein vahvimmin lapsesi asenteisiin. Muista, että rajat ja säännöt tekevät nuoren itsenäistymisestä turvallisen ja hallitun. Päihteistä keskustelua helpottaa, että sinulla on tietoa päihteistä (katso linkit oikealla).

Mistä tiedän, että lapseni käyttää ehkä huumeita?
Huumeiden käytön havaitseminen on vaikeaa. Yleensä huumeiden käyttö paljastuu vasta, kun nuoren itsekontrolli pettää, eikä hän kykene enää salaamaan käyttöään. On kuitenkin joitakin seikkoja, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:
- koulupinnaus sekä persoonassa tapahtuva äkillinen muutos
- ystäväpiirin äkillinen muutos
- lisääntyvä rahan tarve
- huumeiden käytössä tarvittavien välineiden löytyminen (piippu, neulat, ruiskut, erilaiset epämääräiset lääkkeet, ”pienet folionyytit” jne.)
- outo imelä tuoksu

Normaaliin murrosikään voi liittyä samankaltaista käyttäytymistä. Luota omiin vaistoihisi, sillä vanhemmat tuntevat omat lapsensa parhaiten. Jos epäilet, että lapsesi on kokeillut tai käyttänyt huumeita, ota asia rohkeasti esille lapsesi kanssa ja kysy suoraan. Ota selvää lapsesi kavereista ja ole yhteydessä heidän vanhempiin. Älä myöskään epäröi ottaa yhteyttä kouluun tai muihin viranomaisiin. He ovat sinua ja lastasi varten.
 

Kaikenlaisissa kysymyksissä voit luottamuksellisesti kääntyä meidän puoleemme. Autamme mielellämme sinua. Redi 64:n henkilökunta.