In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Ajankohtaista Ajankohtaista

< Takaisin

Oulun kaupunki kotouttaa turvapaikanhakijoita neljällä uudella koulutuspaketilla keväällä 2016

Oulun kaupunki on laatinut turvapaikanhakijoiden kotouttamisen tueksi neljä uutta koulutuspakettia. Koulutukset aloitetaan heti ja ne toteutetaan kevään 2016 aikana. Koulutuksia suunnataan niin Oulun kaupungin henkilöstölle, koulujen oppilaille kuin turvapaikanhakijoillekin.

Koko kaupunki kotouttaa –koulutuspaketti on henkilöstökoulutusta kaupungin työntekijöille ja erityisesti asiakaspalvelutyöntekijöille. Koulutuksen tavoitteena on kouluttaa henkilöstöä palvelemaan maahanmuuttajia paremmin.

Virtanen-malli tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakijoita kohdellaan kuten kantaväestöä. Ulkomaalaisilta ei hyväksytä semmoisia asioita, mitä ei hyväksytä kantaväestöltäkään. Virtanen-mallin koulutukset on myös suunnattu kaupungin työntekijöille.

Kulttuurisensitiivisyyskurssi on laadittu erityisesti yläasteikäisille. Kurssin tavoitteena on antaa nuorille tietoa mm. maahanmuuton eri muodoista, avata käsitteen 'kulttuuri' merkitystä ja kulttuurien kohtaamiseen liittyviä asioita, kertoa ennakkoluuloista ja yhdenvertaisuuden käsitteestä ja niin edelleen. Rehtorit koulutetaan, ja rehtorit kouluttavat koulujen henkilökunnan.

Turvapaikanhakijoille järjestetään laillisuuskasvatusta. Suomen lainsäädännön tieto ja tuntemus on ensisijaista koulutusta, jopa ennen suomen kielen opintoja. Laillisuuskasvatusta toteuttavat Maahanmuuttovirasto, vastaanottokeskukset, SPR ja poliisi. Koulutuksissa kerrotaan, mikä Suomessa on hyväksyttävää ja mikä ei.

Uusien monikulttuuristen koulutuspakettien lisäksi myös Monikulttuurisuuskeskus Villa Victorin palveluita on kehitetty palvelemaan uusia maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Esimerkiksi kaikille avoimia suomen kielen alkeiskursseja järjestetään joka päivä. Oulussa toteutetaan myös valtakunnallinen hanke 'Kotona Suomessa; Hyvä alku Pohjois-Pohjanmaalla'. Hankkeen myötä annetaan alkuvaiheen ohjausta, neuvontaa, orientaatiota ja yhdenvertaisia palveluja kaikille maahanmuuttajille.

 

Lisätiedot:

monikulttuurisen työn koordinaattori Priyanka Sood, puh. 044 703 1674

hallintojohtaja Ari Heikkinen, puh. 040 070 0507