In English | På svenska | Tekstin koko A- A+
A-Ö
HAKEMISTO

Riista alkutuotteena Riista alkutuotteena

Elintarviketurvallisuuden varmistamiseksi metsästykselle on annettu joitakin elintarvikehygieenisiä vaatimuksia.

Luonnonvaraisen riistan metsästystä ja lihan käsittelyä koskevat samantyyppiset vaatimukset ja periaatteet kuin muutakin lihan käsittelyä. Elintarvikelainsäädännön vaatimukset eivät koske metsästäjän omassa taloudessaan käyttämää lihaa.

Milloin riistan liha pitää tarkastaa?

Jos luonnonvaraisen riistan lihaa halutaan toimittaa yleiseen kulutukseen, virkaeläinlääkärin on tarkastettava liha.

Luonnonvarainen riista, jolle aiotaan tehdä lihantarkastus, on kuljetettava hygieenisesti laitokseen tai paikkaan, jossa sen teurastaminen ja lihantarkastus on sallittua. Suurriistaa ei saa kuljettaa pinottuna. Luonnonvaraiset jänikset, kanit ja linnut, jotka toimitetaan vähittäismyyntiin, on kuljetettava hygieenisesti. Kun luonnonvarainen riistaeläin toimitetaan lihantarkastukseen, ruhon mukana tulee toimittaa asiakirja, jossa on tieto eläimen pyyntipäivästä, -ajasta ja -kunnasta sekä mahdolliset tiedot epäillystä eläimen sairaudesta, havaituista suolistomuutoksista sekä muista lihan laatuun vaikuttavista seikoista.

Ilman lihantarkastusta metsästäjä voi luovuttaa luonnonvaraisen riistan lihaa kuluttajan omaan käyttöön. Lisäksi metsästettyjen luonnonvaraisten hirvieläinten, jänisten, kanien ja lintujen lihan toimittaminen vähittäismyyntiin on mahdollista ilman lihantarkastusta.

Alustava riistan lihantarkastus

Metsästysseurueen jäsen, joka on saanut säädöksissä tarkoitetun terveys- ja hygieniakoulutuksen, on nk. koulutettu henkilö. Koulutettu henkilö voi tehdä luonnonvaraisen riistan alustavan tarkastuksen heti pyynnin tai kaadon jälkeen. Koulutettu henkilö toimittaa tiedot riistan alustavasta tarkastuksesta lihantarkastuksen tekevälle virkaeläinlääkärille.

Jos metsästysseurueella ei ole käytettävissä koulutettua henkilöä, asiakirja riistaeläimen pyyntitiedoista tulee toimittaa riistaeläimen ruhon mukana. Tällöin alustavaa tarkastusta ei tehdä, vaan eläinlääkäri tekee lihantarkastuksen ruholle ja elimille.

Koulutettu henkilö

on koulutettu tekemään riistan alustavan tarkastuksen heti kaadon tai pyynnin jälkeen.

Koulutetun henkilön tehtävät

  • Hän voi tehdä ruhon ja sisäelinten tarkastuksen jo pyyntipaikalla.
  • Hän toimittaa tarkastettavan ruhon mukana kirjallisen ilmoituksen lihantarkastuksen tekevälle virkaeläinlääkärille. Asiakirjasta tulee ilmetä havainnot, pyyntipäivä, -aika ja -kunta, ja sen pitää olla numeroitu.
  • Hän ilmoittaa lihantarkastuksen tekevälle virkaeläinlääkärille poikkeavista havainnoista, epänormaalista käyttäytymisestä tai epäillyistä ympäristösaasteista.

Lihantarkastuksen tekee aina virkaeläinlääkäri.