Oulun kaupungin ohje positiivisen tuloksen virallisessa koronatestissä saaneelle

Jos sinulla on testillä todettu koronavirustartunta, jää kotiin sairastamaan, kunnes oireiden alusta on kulunut vähintään viisi vuorokautta. Jos sinulla on oireita vielä viidentenä vuorokautena tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Virallisella testillä todetun positiivisen koronatestituloksen saaneille lähetetään tekstiviesti ja tulos tulee näkyviin myös Omakantaan (www.kanta.fi/omakanta). Tulos on Omakannassa testauksen jälkeisenä päivänä.

Oulun kaupungin tartunnanjäljitys on puhelimitse yhteydessä asiakkaisiin vain neuvolan tai muun terveydenhuollon jäljitykselle ilmoittamissa tapauksissa.

Oulun kaupunki ei enää määrää eristykseen henkilöitä, joiden kohdalla taudin leviäminen voidaan estää normaalin sairauspoissaolokäytännön mukaisesti. Tämä on yleensä mahdollista toteuttaa ilmoittamalla työnantajalle tai kouluun sairauspoissaolosta. Henkilön on tärkeää noudattaa samoja ohjeita kuin eristykseen määrätessä, mutta koska virallista eristämispäätöstä ei tehdä, ovat nämä ohjeet suosituksia.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin 22.2.2022 tekemän linjauksen mukaisesti positiivisen testituloksen saaneen henkilön kanssa samassa taloudessa asuvat oireettomat henkilöt voivat liikkua normaalisti kodin ulkopuolella riippumatta heidän rokotussuojastaan. Tämän johdosta Oulun kaupunki ei enää määrää 24.2.2022 päivänä tai sen jälkeen koronatestissä käyneen ja siitä positiivisen testituloksen saaneen henkilön kanssa samassa taloudessa asuvia perheenjäseniä karanteeniin.

Eristykseen tai karanteeniin voidaan edelleen määrätä henkilöitä sosiaali- ja terveysalan yksiköissä. Koronaan sairastuneen virallinen eristysaika on tällä hetkellä vähintään 5 vuorokautta. Tartuntatautiviranomaisen asettama virallinen karanteeni tai eristys eivät ole suosituksia, vaan ne ovat määräyksiä. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta. 

 

Jos sinulla on todettu koronatartunta, suosittelemme välttämään kodin ulkopuolisia kontakteja

 • Jos sinulla on varmistettu koronavirustauti, pysyttele kotona niin kauan, että olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta.  
 • Jos sinulla on oireita vielä 5. vuorokautena tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.
 • Tartuttavia oireita ovat kuume, nuha ja selkeä yskä. Aivastelu, nenän tukkoisuus tai yskähtely silloin tällöin eivät ole tartuttavia oireita.
 • Älä kutsu ketään kotiisi tai mennä vierailulle. 
 • Älä käy kaupassa, apteekissa tai muissa julkisissa tiloissa vaan pyydä toista henkilöä asioimaan puolestasi. 
 • Et saa käyttää julkisia kulkuneuvoja kuten junaa, linja-autoa tai taksia. 
 • Voit ulkoilla vointisi salliessa, mutta muista ihmisistä on hyvä pysyä yli 2 metrin etäisyydellä.  
 • Pyydä, että joku hoitaa puolestasi ruokaostokset tai tilaa ruoka kotiisi verkkokaupasta tai puhelimella. Huolehdi siitä, ettet ole kontaktissa ruuan toimittajaan, kun maksat ja vastaanotat ruokalähetyksen. Jos tarvitset apua, katso kohta sosiaalityö. 
 • Jos joudut soittamaan ambulanssin, kerro hätäkeskukseen, että sinulla on todettu koronavirustartunta 
 • Jos olet parantunut koronasta, voit palata töihin tai kouluun, kun oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta ja olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan, vaikka perheessä jollakin olisi vielä koronatartunta. 

 

Jos perheenjäsenellä on todettu koronavirustartunta

 • Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin 22.02.2022 tekemän linjauksen mukaisesti positiivisen testituloksen saaneen henkilön kanssa samassa taloudessa asuvat oireettomat henkilöt voivat liikkua normaalisti kodin ulkopuolella riippumatta heidän rokotussuojastaan
 • Voit käydä oireettomana töissä, jos etätyöhön ei ole mahdollisuutta.
 • Oireettomat lapset ja nuoret voivat käydä varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa.
 • On kuitenkin hyvä välttää ylimääräisiä perheen ulkopuolisia kontakteja viiden päivän ajan, ja käyttää kodin ulkopuolella maskia sekä noudattaa tarkasti käsihygieniaa.
 • Jos saat oireita, jää kotiin ja tee tarvittaessa koronan kotitesti
 • Oulun kaupunki ei enää määrää viralliseen karanteeniin positiivisen testituloksen saaneen henkilön kanssa samassa taloudessa asuvia, joten yllä olevat ovat ohjeet ovat suosituksia.

 

Sosiaalityö 

Sosiaalipalvelut auttavat sinua, jos tarvitset apua ruokahuoltoon karanteenin aikana, taloudellista tukea, tai apua jaksamiseen. Voit olla yhteydessä oman hyvinvointikeskuksesi sosiaalityöntekijään: 

 • Kontinkangas p. 040 182 8078 
 • Tuira p. 040 683 8138 
 • Haukipudas p. 040 630 6525 
 • Kaakkuri p. 050 316 9095 
 • Kiiminki p. 050 407 3513 
 • Sosiaali- ja kriisipäivystys auttaa kaikkina vuorokauden aikoina p. 044 703 6235. (Yleisimpien kielten tulkkipalvelu.) 
 • Jos tarvitset kieliapua soittamiseen, katso kohta Monikielinen neuvonta. 

 

Jos sairastut koronaviruksen aiheuttamaan tulehdukseen, eikä sinulla ole mahdollisuutta sairauslomakäytäntöön, voit hakea korvausta Kelalta 

Asetusmuutos astuu voimaan 28.2.2022 alkaen ja on voimassa 31.12.2022 saakka. Sairasvakuutetulla on oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman eristämismääräystä silloin, kun henkilöllä on laboratoriossa PCR- tai antigeenitestillä todettu koronatartunta ja työhön osallistuminen ei ole suositeltavaa leviämisriskin vuoksi. Sama oikeus on alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos lapsella on todettu koronatartunta ja lapsen varhaiskasvatukseen tai oppilaitokseen meneminen ei ole suositeltavaa leviämisriskin vuoksi, ja huoltaja on sen vuoksi estynyt tekemästä ansiotyötään. Tartuntatautipäivärahaa ei makseta omaehtoisessa karanteenissa oleville. Lue lisää tartuntatautipäivärahasta ja sen hakemisesta Kelan verkkosivuilta. 

Hae tartuntatautipäivärahaa Kelalta. Tarvitset hakemuksen liitteeksi tartuntautitodistuksen, jonka saat sähköisesti Oulun omahoidon (vaatii tunnistautumisen) kautta. Voit pyytää tartuntatatautitodistusta, jos sinulla tai alle 16-vuotiaalla lapsellasi on todettu laboratoriovarmistettu koronatartunta ja aiot hakea tartuntapäivärahaa.

Hae todistusta, kun oireistosi on helpottamassa ja huomioi, että töistä poissaoloa suositellaan vain vähintään viiden päivän ajaksi. Jos oireesi jatkuvat yli 10 vuorokautta, ole yhteydessä omaan työterveyshuoltoosi tai terveydenhuoltoosi. Todistus voidaan kirjoittaa alkamaan positiivisen näytteen ottopäivästä alkaen.

 

Ruokaa kotiin toimittavia kauppoja Oulun alueella:

 

Lisätietoa 

Ohjeet koronatestiin tai hoitoon hakeutumisesta löytyy osoitteesta www.ouka.fi/korona

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta osoitteessa www.ouka.fi/korona