Ajankohtaista koronasta
-
-
Kaksi uutta joukkoaltistumista ja yksi altistumisen mahdollisuus
-
Riskiryhmän 2 koronarokotukset laajenevat 40–64-vuotiaisiin
-
Koronatilanne Oulussa 12.4. – koronatestiin on edelleen hakeuduttava lievissäkin oireissa
-
Koronarajoituksia puretaan vähitellen – epidemian perustaso saavutettiin Oulussa rajoituksia ja ohjeita noudattamalla
Epäiletkö saaneesi koronatartunnan?
- Jos oireesi ovat lieviä, varaa aika pelkkään koronatestiin Limingantullin näytteenottopisteelle (Nuottasaarentie 5, avoinna ma-su) tai koronavastaanotolle (avoinna ma-pe, arkipyhinä suljettu). Arkisin varaa aika hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen kautta. Viikonloppuisin ja arkipyhinä varaa aika Nordlabin ajanvarauksen kautta.
- Jos tarvitset ammattilaisen arviota tai hoitoa, tee oirearviokysely Omaolo-palvelussa tai soita koronaneuvontaan p. 08 558 41414 (ma–to 8–16, pe klo 8–15), muina aikoina p. 116 117. Tarvittaessa sinut ohjataan koronavastaanotolle ja/tai näytteenottoon.
- Lue tarkemmat koronaohjeet
- Lapsiperheille on erilliset ohjeet
Rokotukset
Rokotukset on aloitettu rokotusjärjestyksen mukaisesti. Katso ajantasainen tieto koronarokotuksista.
Miten suojaudun ja suojaan muita?
- Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
- Pese käsiä usein. Käytä käsienpesuun saippuaa tai tarvittaessa käsidesiä.
- Vältä kokoontumisia ja lähikontakteja. Pidä yli 2 metrin turvaväli.
- Käytä kasvomaskia.
- Noudata karanteeniohjeita
- Lataa puhelimeesi Koronavilkku-sovellus
Tarvitsetko sinä tai perheesi apua?
- Sosiaalipalvelut auttavat sinua, jos tarvitset taloudellista tukea tai apua jaksamiseen. Voit olla yhteydessä oman hyvinvointikeskuksesi sosiaalipalveluiden työntekijään (ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15):
Kontinkangas p. 040 182 8078
Tuira p. 040 683 8138
Haukipudas p. 040 630 6525
Kaakkuri p. 050 316 9095
Kiiminki p. 050 407 3513 - Sosiaali- ja kriisipäivystys p. 044 703 6235
- Toimeentulotuki turvaa viimesijaisesti elantosi.
- Psykososiaalinen tuki Oulussa.
- Ikäihmisiä palvelee Aino-neuvonta p. 044 703 4973 arkisin klo 9–15.
- Neuvola
Katso kooste kaupungin, järjestöjen ja seurakuntien avuntarjoajien yhteystiedoista
Koronaohjeet, apua ja tukea
Oulussa rokotukset annetaan valtakunnallisesti päätetyn rokotusjärjestyksen mukaisesti. Kuntalaisia pyydetään välttämään soittamista Oulun kaupungin neuvontapuhelimiin rokotusaikataulua koskevissa tiedusteluissa puhelimien ruuhkautumisvaaran vuoksi.
Katso ajantasainen tieto rokotuksista Oulun kaupungissa sivulta www.ouka.fi/koronarokotukset.
Yleisötilaisuudet
- Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.
Opetuksen järjestäminen
- Peruskoulut ja toisen asteen oppilaitokset (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) ovat normaalisti lähiopetuksessa.
- Opiskelijoiden harjoittelujaksot kaupungin toimipisteissä voivat jatkua. Tämä on tärkeää erityisesti niille opiskelijoille, jotka ovat valmistumassa kevään aikana.
- Tilanteen niin vaatiessa kaupungilla on valmius siirtää opetus osittain etäopetukseen nopealla aikataululla.
Julkiset tilat
- Oulun kaupungin nuorisotilat avataan 20.4.2021.
- Pohjois-Pohjanmaan avataan museo 21.4.2021.
- Muut kulttuurilaitokset sekä muut yleisötilaisuuksiin tarkoitetut kaupungin hallinnoimat tilat pysyvät suljettuina 2.5.2021 saakka.
- Kirjastot, BusinessAsema ja kaupungin asiointipisteet kuten Oulu10 ja Ympäristötalo palvelevat rajoitetusti.
- Uimahallit, koulujen liikuntasalit ja muita kaupungin sisäliikuntapaikkoja on avoinna alle 18-vuotiaiden ryhmämuotoiselle harrastustoiminnalle. Muille tilat pysyvät suljettuina 2.5.2021 saakka. Tämä koskee myös harrastavien lasten vanhempia.
- Uimahallit ja kaupungin tiloissa olevia kuntosaleja ovat avoinna 65 vuotta täyttäneille yksilöliikuntaa varten.
- Joitakin kaupungin liikuntapaikkoja pidetään auki myös terapia- ja kuntoutusryhmille, lähetteellä kuntoutukseen tuleville, liikunta-avustajakortin omaaville sekä kilpa- huippu-urheilijoille. Uimahallin käyttö läheteperusteiselle kuntoutukselle vaatii fysioterapeutin tai kuntohoitajan läsnäoloa.
- Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan. Ottelutapahtumat suositellaan järjestettäväksi ilman yleisöä. Näiltä osin päätökset tekee aluehallintovirasto.
- Tartuntatautilain (58c §) mukaan yleisölle avoimien tilojen tai rajattujen ulkotilojen hallinoivan on huolehdittava, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja riittäviin turvaväleihin. Näkyvillä tulee olla toimintaohjeet tartuntojen leviämisen estämiseksi, kuten ohjeistus käsien puhdistamiseen. Lisäksi tilojen ja pintojen puhdistamista tulee tehostaa.
Ryhmäharrastukset
- Aikuisten ryhmäharrastukset on keskeytetty ainakin 2.5.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin.
- Lasten ja nuorten ryhmäharrastukset voivat jatkua toistaiseksi.
Ikääntyneet ja riskiryhmät
-
Oulun kaupunginsairaalassa saa vierailla potilaan luona 1-2 omaista kerrallaan. Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää toistaiseksi sekä kaupungin että yksityisten toimijoiden asumispalveluissa ja hoivayksiköissä. Katso myös: Vierailut pitkäaikaishoidon ja -hoivan toimintayksiköissä koronavirusaikana (THL).
Maskisuositukset
Maskisuositukset koskevat 12 vuotta täyttäneitä. Maskisuositus koskee myös koronarokotteen saaneita ja koronan sairastaneita.
- Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä.
- Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
- Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
- Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
- Aina julkisissa sisätiloissa ja tilaisuuksissa
- Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
- 6.-luokkalaisilla, yläkouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
- Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista
Yksityistilaisuudet
- Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 10 henkilöön.
- Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja.
- Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.
Etätyösuositus
- Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti.
Etäkokouskäytännöt
- Siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa.
Ravitsemusliikkeet
- Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.
Muut yritysten hallinnoimat tilat
- Oulun kaupungin päätös sulkea tiloja kohdistuvat vain Oulun kaupungin hallinnoimiin tiloihin. Päätös ei koske tällä hetkellä yksityisten elinkeinonharjoittajien, kuten yritysten, hallinnoimia tiloja. Tartuntatautilaissa asetetut edellytykset kohdistaa rajoituspäätökset myös yksityisten elinkeinonharjoittajien tiloihin eivät Oulun epidemiatilanteessa tällä hetkellä täyty.
- Tartuntatautilain 58c § mukaan yleisölle avoimien tilojen tai rajattujen ulkotilojen hallinoivan on huolehdittava, että asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja riittäviin turvaväleihin. Näkyvillä tulee olla toimintaohjeet tartuntojen leviämisen estämiseksi, kuten ohjeistus käsien puhdistamiseen. Lisäksi tilojen ja pintojen puhdistamista tulee tehostaa.
Koronatestiin pääsevät kaikki, joilla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita, kuten kuume, yskä, kurkkukipu, päänsärky, nuha, hengenahdistus, hajuastin tai makuaistin menetys tai oksentelu, ripuli tai vatsakipu ilman muuta ilmeistä syytä sekä oireettomat Koronavilkku-sovelluksesta altistumisilmoituksen saaneet henkilöt. Katso ohje: Toimi näin, jos Koronavilkku hälyttää.
Koronavirustartuntaan viittaavia oireita on myös tavallisessa flunssassa. Siksi pelkkien oireiden perusteella ei voi tietää, sairastaako normaalia flunssaa vai onko sinulla korona. On erittäin tärkeää käydä testissä heti, jos on sinulla lieviäkään oireita. Oireisena sinun pitää sairastaa kotona, vältä kontakteja muihin ihmisiin. Koronatesti on maksuton.
Jos oireesi ovat lieviä, voit varata ajan pelkkään koronatestiin
Oulun kaupungin näytteenottopaikat sijaitsevat Limingantullin näytteenottopisteellä (Nuottasaarentie 5, avoinna ma-su) ja koronavastaanotoilla (avoinna ma-pe, arkipyhinä suljettu). Suosittelemme hakeutumaan ensisijaisesti Limingantullin näytteenottopisteelle vähäisempien ruuhkien ja hyvien parkkitilojen vuoksi.
- Arkisin varaa aika hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen kautta. Ajanvaraus avautuu arkipäivää edeltävänä iltana kello 21.
- Viikonloppuisin ja arkipyhinä varaa aika Nordlabin ajanvarauksen kautta. Viikonlopun ajanvaraus avautuu perjantaisin kello 16.
Jos et osaa asioida suomen, englannin tai ruotsin kielellä, saat kieliapua Oulun kaupungin monikielisestä neuvonnasta.
Voit saapua koronavastaanotolle ilman ajanvarausta jonottamaan, jos päivän näytteenottoajat ovat menneet tai et osaa varata aikaa suomeksi tai englanniksi. Paikalle kannattaa tulla kello 14 mennessä (perjantaina kello 13), jotta näytteet ehditään ottaa ennen vastaanottojen sulkeutumista. Ota mukaan Kela-kortti, kuvallinen henkilökortti tai passi. Koronavastaanotot toimivat Kontinkankaan, Tuiran, Haukiputaan ja Oulunsalon akuuttivastaanotoilla.
Jos tarvitset ammattilaisen arviota tai hoitoa
Omaolosta tai koronaneuvonnasta saat toimintaohjeet ja tarvittaessa sinut ohjataan näytteenottoon tai koronavastaanotolle.
- tee oirearviokysely verkossa Omaolo-palvelussa tai
- soita Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–15).
- Iltaisin ja viikonloppuisin voit soittaa päivystysavun numeroon 116117.
- Hätätapauksissa soita 112.
Jos kuulut riskiryhmään, ota yhteyttä pikaisesti.
Jos et osaa asioida suomen tai englannin kielellä, saat apua Oulun kaupungin monikielisestä neuvonnasta. Koronavastaanotolle voit myös saapua ilman yhteydenottoa. Paikalle kannattaa tulla kello 14 mennessä (perjantaina kello 13). Koronavastaanotot toimivat Kontinkankaan, Tuiran, Haukiputaan ja Oulunsalon akuuttivastaanotoilla. Ota mukaan Kela-kortti, kuvallinen henkilökortti tai passi.
Ajantasaista tietoa koronasta eri kielillä löydät verkkosivultamme www.ouka.fi/korona
Jos tarvitset muuta kiireellistä hoitoa
Muuta kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joilla ei ole koronaoireita, hoidetaan Kontinkankaan, Tuiran, Kaakkurin ja Kiimingin akuuttivastaanotoilla. Näihin voit hakeutua hoitoon myös Oulunsalon ja Haukiputaan alueelta.
Kiireettömissä asioissa ota yhteyttä puhelimitse omaan terveysasemaan tai hyvinvointikeskukseen. Muista perua tai siirtää vastaanottoaikasi, jos sinulla on lieviäkään hengitystieinfektio-oireita.
Koronanäytteenoton ja koronavastaanottojen osoitteet
Limingantullin näytteenotto
Nuottasaarentie 5
Aika tulee varata etukäteen
Avoinna ma-to klo 8.15-15.30, pe klo 8.15-14.30, la-su 8-14.
Haukipudas
Simppulantie 15 A 3, 90830 Haukipudas
Avoinna ma–to klo 8–16, pe klo 8–15.
Kontinkangas
Kajaanintie 46 A, 90220 Oulu
Avoinna ma–to klo 8–16, pe klo 8–15.
Oulunsalo
Kauppiaantie 10, 90460 Oulunsalo
Avoinna ma–to klo 8–16, pe klo 8–15.
Tuira
Kangastie 12, 90500 Oulu
Avoinna ma–to klo 8–16, pe klo 8–15.
Oulun seudun yhteispäivystys
Kajaanintie 50, sisäänkäynti A1-ovi
Vain iltaisin ja viikonloppuisin, jos tarvitset kiireellistä hoitoa.
Koronavastaanottojen jonotustilanteen voi tarkistaa kunkin vastaanoton verkkosivulta, sivun oikeasta laidasta.
Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Samoin tulee toimia myös silloin, jos on tiedossa altistus koronavirukselle tai on palattu matkoilta 14 vuorokauden sisällä.
Alle kouluikäinen lapsi
-
Jos alle kouluikäisen lapsen lievät oireet väistyvät nopeasti, ei testiin tarvitse hakeutua, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.
-
Jos perheessä vain alle kouluikäiset lapset sairastavat, riittää alle kouluikäisistä yhden lapsen testaaminen.
Kouluikäinen lapsi ja nuori
-
Oireisten pitäisi aina mennä testiin, vaikka saman perheen alle kouluikäisen lapsen testitulos olisi ollut negatiivinen
Alle kouluikäisten lasten vanhemmat
-
Jos perheessä sairastetaan yhtä aikaa, riittää että aikuiset testataan. Jos aikuisen testitulos on negatiivinen, perheen alle kouluikäisiä lapsia ei tarvitse testata. Jos lapsi on käynyt aiemmin testissä ja aikuinen sairastuu myöhemmin, on oireisen aikuisen syytä käydä testissä vaikka lapsen testitulos on negatiivinen.
Varaa lapselle aika koronanäytteenottoon
Yli 2-vuotiaiden lasten koronanäytteet:
- Arkisin varaa aika koronavastaanotolle tai Limingantullin näytteenottopisteelle hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen kautta.
- Viikonloppuisin ja arkipyhinä varaa aika Limingantullin näytteenottopisteelle Nordlabin ajanvarauksen kautta.
- Jos koronavastaanoton näytteenottoon tai Limingantullin näytteenottopisteelle ei pääse, yli 2-vuotiaiden lasten koronanäytteitä otetaan lasten päivystyksessä Oysissa. Varaa aika lasten päivystyksen koronanäytteenottoon Nordlabin ajanvarauksen kautta.
Alle 2-vuotiaiden lasten koronanäytteet:
- Arkisin varaa aika koronavastaanotolle hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen kautta.
-
Iltaisin, arkipyhinä ja viikonloppuisin varaa aika lasten päivystyksen koronanäytteenottoon Nordlabin ajanvarauksen kautta.
Jos tarvitset ammattilaisen arvion hoidon tarpeesta, soita Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–15) tai iltaisin ja viikonloppuisin lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260.
Jos lapsesi vointi on heikentynyt ja hän tarvitsee hoitoa, voi koronavastaanotolle tai lasten päivystykseen OYSiin tulla ilman ajanvarausta.
Hätätapauksissa soita 112.
Vanhemmalla on automaattisesti oikeus varata aikoja alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta. 10–17-vuotiailta tarvitaan ajanvarauksen puolesta-asiointia varten suullinen tai kirjallinen lupa. Jos ajan varaaminen ei onnistu, voit soittaa arkena Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 tai iltaisin ja viikonloppuna lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260.
Mene näytteenoton jälkeen suoraan kotiin käyttäen maskia omaehtoiseen karanteeniin. Pysyttele kotona ja vältä sosiaalisia kontakteja, kunnes kunnes saat negatiivisen testituloksen ja olet oireeton.
Näytevastaus
- Näytevastauksen saamisessa kestää 1–3 vuorokautta.
- Negatiivisesta näytevastauksesta ilmoitetaan tekstiviestillä. Negatiivinen tulos tarkoittaa, että sinulla ei koronatartuntaa. Jos oireesi pahenevat, käy uudelleen testissä.
- Jos viranomainen on määrännyt sinut karanteeniin, negatiivinen vastaus ei lyhennä karanteeniaikaasi.
- Positiivinen näytevastaus ilmoitetaan aina puhelimitse, myös viikonloppuisin ja arkipyhinä. Soitto voi tulla salatusta numerosta. Positiivinen tulos tarkoittaa, että sinulla on koronatartunta. Tällöin sinun pitää olla eristyksessä siihen saakka, että olet ollut 2 päivää oireeton, mutta aina vähintään 10 vuorokautta.
- Näytevastauksen voi katsoa
- www.oulunomahoito.fi > Terveyspalvelut > Laboratoriotulokset
Tulos näkyy samaan aikaan kuin hyvinvointikeskuksissa - www.Omakanta.fi > Terveystiedot > Laboratoriotutkimukset
tulos näkyy noin 3 päivän sisällä vastauksen valmistumisesta - Valitettavasti huoltaja ei näe yli 10 vuotiaan lapsen tietoja.
- Tarvittaessa voit kysyä omaa tai lapsesi testitulosta virka-aikana oman hyvinvointikeskuksen Omahoidossa tai chat-palvelussa tai ajanvarausnumerosta.
- www.oulunomahoito.fi > Terveyspalvelut > Laboratoriotulokset
Todistus negatiivisesta näytteestä
Voit ladata todistuksen negatiivisesta koronatestistä Koronatietoni.fi-palvelusta. Palvelu näyttää viimeisimmän negatiivisen näytteen, joka on otettu Oulun kaupungin tai Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä 1.1.2021 jälkeen.
Voit tallentaa pdf-muotoisen todistuksen esimerkiksi matkapuhelimeesi ja halutessasi tulostaa. Todistus on englannin-, suomen- tai ruotsinkielinen. Palvelu on käytettävissä useimmilla laitteilla ja kaikilla yleisimmillä selaimilla: Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge ja Apple Safari.
Päiväkotiin, kouluun ja töihin palaaminen
- Aikuisen ja kouluikäisen lapsen ja nuoren täytyy odottaa negatiivinen vastaus ennen töihin tai kouluun palaamista. Kaikki virukset tarttuvat, on tärkeää sairastaa kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.
- Alle kouluikäinen lapsi voi palata päiväkotiin negatiivisen vastauksen tultua, jos oireisto on selkeästi helpottunut. Jos vastauksen saaminen viivästyy, lapsi voi palata päiväkotiin yhden oireettoman päivän jälkeen, jos ei ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut ulkomailla edeltävän 14 vrk aikana.
- Jos olet terveyden- ja sosiaalihuollon potilaita hoitavaa henkilökuntaa, ja sinulla on akuutin infektion oireita: pysy pois töistä, kunnes saat negatiivisen vastauksen ja olet työkykyinen.
-
Jos saat positiivisen vastauksen, pitää sinun olla eristyksessä siihen saakka, että olet ollut 2 päivää oireeton, mutta aina vähintään 10 vuorokautta
Ikääntynyt tai riskiryhmäläinen – toimi näin, niin vähennät riskiä saada koronavirustartunta
- Pidä yhteyttä läheisiisi. Vältä ja vähennä kuitenkin lähikontakteja.
- Käytä kasvomaskia
- Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimihygieniasta
- Pidä vähintään 1-2 metrin turvaväli muihin ihmisiin
- Tee etätöitä, jos mahdollista
- Vältä asiointia ruuhka-aikaan ja pidempiaikaista oleskelua esimerkiksi kaupoissa
- Pyydä tarvittaessa apua esimerkiksi ruoan hankintaan ja apteekkiasioihin
- Hakeudu koronanäytteenottoon lievilläkin oireilla
- Hakeudu hoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jos sairastut tai sinulla on pitkäaikaissairaus, joka vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.
Läheinen – toimi näin, kun vierailet ikääntyneiden tai muiden riskiryhmään kuuluvien luona
- Vieraile iäkkäiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luona vain terveenä
- Vieraile vain pienellä porukalla
- Huolehdi turvaetäisyyksistä
- Käytä kasvomaskia
- Huolehdi käsihygieniasta
- Vältä kättelyä, halaamista tai muita ylimääräisiä lähikontakteja
-
Oulun kaupunki suosittelee välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun olet osallistunut tilaisuuteen (yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravintola), jossa on kasvanut riski korona-altistukselle.
Katso ohje: Ikääntyneet ja muut riskiryhmät – ohjeita koronavirusepidemian aikana (THL).
Jos tarvitset neuvontaa, ota puhelimitse tai sähköisesti yhteyttä ikäihmisille suunnattuun Aino-neuvontaan.
Tartuntatautilääkäri voi asettaa sinut karanteeniin, jos olet altistunut koronavirukselle.
Jos sinulla on testillä todettu koronavirustartunta, tartuntatautiviranomaiset asettavat sinut eristykseen.
Jos sinut asetetaan karanteeniin tai eristykseen, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti joko tekstiviestillä tai puhelimitse. Hoitaja tai lääkäri seuraa tarpeen mukaan vointiasi.
Tartuntatautiviranomaisen asettama karanteeni tai eritys eivät ole suosituksia, vaan ne ovat määräyksiä. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta.
Jos sinut on asetettu karanteeniin tai eristykseen, sinun pitää noudattaa Oulun kaupungin ohjeita, jotka ovat sivulla www.ouka.fi/karanteeni.
Koronaepidemia voi aiheuttaa ahdistusta tai taloudellisia huolia, tai se voi kärjistää jo aiempia elämän ongelmia. Apua ja tukea on saatavilla elämän kriisitilanteisiin, jos sinulla tai perheelläsi on huolta esimerkiksi taloudesta, jaksamisesta, lasten kasvatuksesta tai mielenterveys- tai päihdeongelmista.
Voit olla yhteydessä oman hyvinvointikeskuksesi sosiaalityöntekijään ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–15:
- Kontinkangas p. 040 182 8078
- Tuira p. 040 683 8138
- Haukipudas p. 040 630 6525
- Kaakkuri p. 050 316 9095
- Kiiminki p. 050 407 3513
Sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa ympäri vuorokauden kiireellisen sosiaalisen avun tilanteisiin p. 044 703 6235.
Täältä löydät kootusti psykososiaalisen tuen yhteystiedot Oulussa.
Ikäihmisiä palvelee erilaisissa kysymyksissä Aino-neuvonta p. 044 703 4973 arkisin kello 9–15.
Toimeentulotuki turvaa viimesijaisesti elantosi, jos rahasi eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.
Valtakunnallinen neuvontapuhelin
Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.
Lisätietoja koronaviruksesta
Koronavirustaudin oirearviokysely (Omaolo.fi)
Katso Oulun kaupungin ajankohtaiset korona-tiedotteet
Usein kysyttyä koronaviruksesta (Oulun kaupunki)
Ohjeita koronavirukselta suojautumiseen (Oulun kaupunki)
Tietoa ja toimintaohjeita koronaviruksesta ja varautumisesta (THL)
Koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietäminen (Mielenterveystalo.fi)
Koronahuoli-chat (Mielenterveystalo.fi)
Usein kysyttyä COVID-19 koronaviruksesta sekä elintarvikkeista ja eläimistä (Ruokavirasto)
Koronatiedotteet
-
Pohjois-Pohjanmaan museo avautuu 21.4. – muut Luupin kohteet pysyvät suljettuina
-
Nuorisotilat ja Pohjois-Pohjanmaan museo avataan Oulussa ensi viikolla
-
Kaksi uutta joukkoaltistumista ja yksi altistumisen mahdollisuus
-
Riskiryhmän 2 koronarokotukset laajenevat 40–64-vuotiaisiin
-
Oulun kaupunki on antanut lausuntonsa valtioneuvoston asetuksen luonnoksesta: koronarokotteiden alueellinen kohdentaminen ja aikataulu
Koronatietoa eri kielillä
Corona information in English (city of Oulu)
Monikielinen neuvonta Oulussa - Multilingual assistance
Aktuellt om coronaviruset COVID-19 (THL)
Tietoa koronaviruksesta eri kielillä (THL)
Information on coronavirus in different languages (THL)
Viittomakielistä tietoa koronaviruksesta (Kuurojen liitto)
Koronatietoa selkokielellä (selkokeskus)
هكذا تقوم بإجراء اختبار كورونا أو تحصل على العلاج في أولو
إرشادات مدينة أولو للشخص الذي تم فرض الحجر الصحي أو العزل عليه
إرشادات للشخص الذي تم أحذ منه عينة فيروس كورونا COVID19
الدعم المادي وكذلك المساعدة بشأن القدرة على الاستمرار أو بخصوص مشاكل الصحة النفسية
فيروس كورونا: الوقاية وإرشادات للمصابين بالمرض
(thl)
(HUS)
در کلیه موارد مربوط به کرونا و واکسن کرونا می توانید
با مشاور چند زبانه ویلا ویکتور تماس بگیرید
به این طریق می توانید برای آزمایش کرونا بروید یا در شهر اولو Oulu معالجه شوید
دستورالعملهای مربوط به قرنطینه یا جداکردن ٬٬ایزوله٬٬ در شهر اولو
دستورالعمل برای شخصی که از او برای تست ویروس کرونا COVID 19 نمونه گیری شده است
حمایت اقتصادی بعلاوه کمک به طاقت و توانایی و مشکلات روحی
ویروس کرونا: محافظت و دستورالعمل ها برای شخص بیمار
(thl)
Sidan ayaad u heli kartaa baadhitaanka koronaha ama aad u heli kartaa daryeel marka aad joogto Oulu
Hagitaanka magaalada Oulu ee dadka karaantiilka ama gooni u soocidda la galiyay
Hagitaan ku socda qofka laga qaaday saami baadhitaanka fayraska koronaha ee COVID 19
Taakuleynta dhaqaalaha ah iyo caawimaadda la tacaalka nolosha ama dhibaatooyinka dhimmirka.
Korona fayras: sida cudurka layskaga ilaaliyo iyo wargelinta qofka cudurka qaaday (thl)
Korona fayraska COVID-19 (Infofinland)
Так вы попадете на тест на коронавирус или получите лечение в Оулу
Рекомендации города Оулу находящимся на карантине или в режиме изоляции
Инструкция для лиц, сдавших контрольную лабораторную пробу на коронавирусную инфекцию COVID 19
Коронавирусная инфекция: как защититься и инструкции для заболевших (thl)
Kоронавирусная инфекция COVID-19 (Infofinland)
Koroonaviirus: kaitsemeetmed ja juhised haigestunutele (thl)
Koroonaviirus COVID-19 (Infofinland)
Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/korona