Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa oululaisten
julkisista sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen

Oululaisia koskevat sosiaali- ja terveyspalvelujen tiedot löytyvät jonkin aikaa myös Oulun kaupungin sivuilta, mutta sivuja ei enää aktiivisesti päivitetä. Löydät palvelut hyvinvointialueen uusilta verkkosivuilta www.pohde.fi.

Koronarokotukset Oulussa

Päivitetty viimeksi 20.1.2023. Sivua päivitetään, kun tiedot täydentyvät tai tarkentuvat.

 

Sivun sisältö:

Koronarokotuksia annetaan Oulussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisille kohderyhmille. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri noudattaa THL:n linjausta ja muistuttaa, että tehosterokotteen ottaminen on tärkeää THL:n linjaamiin kohderyhmiin kuuluville. Alueellista epidemiatilannetta seurataan Pohjois-Pohjanmaalla edelleen tarkasti.

Koronarokotteita annetaan 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Koronarokotteiden ja muiden rokotteiden kanssa ei tarvita enää varoaikaa. Rokotteita voidaan antaa muillekin kuin vain Oulussa kirjoilla oleville.

Koronatodistukseen ja koronapassiin liittyvät ohjeet ovat sivulla Koronatodistus ja koronapassi.

 

Rokotuspaikat


Rokotuksiin voi tulla toistaiseksi vain ajanvarauksella.

 

Limingantullin rokotuspiste

Nuottasaarentie 5, Katso karttakuva.

HUOM!  Limingantullin rokotuspiste palvelee ainoastaan ajanvarauksen kautta keskiviikkoisin kello 10.30–17.30. Rokotuspiste on avoinna viimeisen kerran keskiviikkona 8.2. ajanvarauksella, minkä jälkeen rokotuspiste muuttaa osoitteeseen Hallituskatu 19. Rokotuspiste palvelee Hallituskadulla maanantaista 13.2. alkaen ajanvarauksella.

 


 

Koronarokotuksen voi saada myös työterveyshuollosta

Koronarokotukseen työterveyshuollossa ovat oikeutettuja muun muassa Pihlajalinnan ja Mehiläisen työterveysasiakkaat, joiden työterveyshuollon sopimukseen kuuluvat koronarokotukset. Työterveyshuollot tiedottavat tarkemmista ajanvarausohjeista ja aikataulustaan asiakkailleen. Työterveyshuolloissa koronarokotteita tarjotaan Oulun kaupungin rokotelinjausten mukaisesti.

 

Ajanvaraus

Rokotuksiin voi tulla toistaiseksi vain ajanvarauksella. Varaa aika rokotteeseen ensisijaisesti nettisivuilta tai  puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.
1. ja 2. rokoteannos varataan ensisijaisesti nettisivujen kautta, muut varataan puhelimitse.

Jos puhelinlinjalla on varattua, suosittelemme jättämään takaisinsoittopyynnön. Linjalle ei kannata jäädä odottamaan, eikä soittaa numeroon useita kertoja.
 

Ensimmäinen ja toinen koronarokoteannos

1. ja 2. rokoteannos 5 -vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Varaa aika rokotukseen rokotuspisteelle. Ensimmäisenä ja toisena annoksena käytetään perinteisiä koronarokotteita. Myös Nuvaxovid-rokotetta voidaan antaa ensimmäisenä ja toisena annoksena kaikille 12 vuotta täyttäneille.

 

Kolmas koronarokoteannos

Oulussa kolmannen rokoteannoksen saavat tällä hetkellä 

 • 18 vuotta täyttäneet, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. He voivat saada rokotuksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut neljä kuukautta.
 • 12-17-vuotiaat, jotka kuuluvat riskiryhmään 1 tai riskiryhmään 2). He voivat saada rokotuksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. 
 • 12–17-vuotiaat, jotka tarvitsevat rokotteen muusta kuin lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi. He voivat saada rokotuksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta.
 • yli 12-vuotiaat voimakkaasti immuunipuutteiset. He voivat saada rokotuksen, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

Jos olet sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta, niin et tarvitse tämänhetkisen tiedon mukaan kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena ovat ryhmät, joille suositellaan tällä hetkellä neljättä rokoteannosta. 

Kolmansiin rokotuksiin käytetään ensisijaisesti varianttirokotteita. Myös perinteisiä mRNA -rokotteita voidaan käyttää. Kun henkilö on saanut yhden varianttirokoteannoksen, ei hänelle toistaiseksi suositella enempää rokoteannoksia.

Alle 30-vuotiaat miehet saavat kolmantena rokoteannoksena THL:n ohjeistuksen mukaisesti BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokotteen tai vastaavan Comirnaty-varianttirokotteen.

Nuvaxovid-rokotetta voidaan antaa ensimmäisenä ja toisena annoksena kaikille 12 vuotta täyttäneille. Kolmantena annoksena rokotetta voidaan antaa, jos rokotettavalla on lääketieteellinen este ottaa muita rokotteita, tai rokotettava ei halua ottaa muita rokotteita. Rokotetta voi käyttää myös 12–17-vuotiaiden riskiryhmäläisten tehosteannoksiin, jos henkilöllä on lääketieteellinen este ottaa Comirnatya. Jos haluat Novavaxin Nuvaxovid-rokotteen, varaa aika puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15.

 

Neljäs koronarokoteannos

Oulussa neljännen rokoteannoksen saavat:

 • 60–64-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin. Rokotteen voida saada, kun kolmannesta annoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut vähintään 3 kuukautta sen mukaan kumpi on ollut viimeisin. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokotetta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. Rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on kuitenkin oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa.

Neljäntenä annoksena käytetään ensisijaisesti varianttirokotteita. Myös perinteisiä mRNA-rokotteita eli kokonaista annosta Biontech-Pfizeri Cmirnatya tai puolikasta annosta Modernan Spikevax -rokotetta voidaan käyttää.  Kun henkilö on saanut yhden varianttirokoteannoksen, hänelle ei toistaiseksi suositella enempää rokoteannoksia.

 

Syystalven 2022 koronan tehosterokotukset


Oulussa syystalven koronan tehosterokotteen saavat perusrokotesarjan saaneet: 

Perusrokotesarjaan kuuluu kaikille yli 5-vuotiaille 2 rokoteannosta ja voimakkaasti immuunipuutteisille 3 rokoteannosta. Perusrokotesarjan rokotteet rokotetaan toistaiseksi perinteisillä rokotevalmisteilla. Syystalven tehosterokotuksiin käytetään ensisijaisesti varianttivalmisteita.

Yllä olevien kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.  Jos henkilö on saanut tehosteannoksena alkuperäistä rokotevalmistetta elo-syyskuussa, hän voi ottaa varianttiräätälöidyn tehosterokotteen kolme kuukautta myöhemmin.  Myös sairastetusta taudista aikaväli rokotteen ottamiseen on kolme kuukautta. Kun henkilö on saanut syystalven tehosteannoksen, ei hänelle toistaiseksi suositella enempää annoksia.

Mikäli kuulut yllä olevaan kohderyhmään, voit saada koronan tehosterokotteen influenssarokotuksen yhteydessä ilmoittamalla halukkuudesta rokotukseen influenssarokotustilanteessa. Varaa tällöin aika VAIN influenssarokotukseen (influenssarokotusta koskevat ohjeet Ouka.fi -sivustolla). Kausi-influenssarokotteita ja niiden yhteydessä annettavia koronarokotteita voidaan tarjota vain oululaisille, sillä rokotusannosten määrä on mitoitettu sen mukaan, minkä verran kussakin kunnassa on rokotteen kohderyhmään kuuluvia.

Voiko perusterve henkilö, joka ei kuulu yllä oleviin ryhmiin saada koronan tehosterokotteen?

Perusterveiden henkilöiden osalta koronarokotussuosituksiin ei ole tullut muutoksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) aiemmat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat voimassa (katso edellä 1. -4. rokotteet).

Perusterveet voivat saada varianttirokotteen kolmantena tai neljäntenä rokoteannoksena. Sairastettu tauti lasketaan heidän kohdallaan yhdeksi rokoteannokseksi. Henkilölle, joka on saanut yhden annoksen varianttirokotetta, ei suositella enempää rokoteannoksia.

 

Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Vaikka koronatauti on lapsilla yleensä lievä, riskiryhmiin kuuluvien lasten sairaus tai tila saattaa altistaa heidät vakavalle koronataudille. Toisaalta koronatauti voi pahentaa heidän perussairauttaan.

THL suosittelee rokotusta alla oleviin riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille. Suurin osa alla mainituista sairauksista on erittäin harvinaisia ja lapsi on tällöin erikoissairaanhoidon seurannassa. Hoitava erikoislääkäri osaa parhaiten arvioida, kuuluuko lapsi riskiryhmään.

 • elinsiirto tai kantasolusiirto
 • voimakas immunosuppressiivinen hoito tai voimakas immuunivajaustila
 • krooniset keuhkosairaudet
 • osa lasten sydänsairauksista
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • ylipaino, ISO-BMI vähintään 30
 • lastenneurologiset potilaat, joilla on hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • säännöllistä lääkitystä vaatima astma

Katso tarkemmat kuvaukset riskiryhmistä THL:n sivuilta.

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Ajanvaraus

Rokotukseen voi tulla tällä hetkellä vain ajanvarauksella Limingantullin rokotuspisteelle (Nuottasaarentie 5). Aika varataan ennakkoon puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15. Rokotuspiste on avoinna viimeisen kerran keskiviikkona 8.2. ajanvarauksella, minkä jälkeen rokotuspiste muuttaa osoitteeseen Hallituskatu 19. Rokotuspiste palvelee Hallituskadulla maanantaista 13.2. alkaen ajanvarauksella.

Jos varaat ajan nettiajanvarauksen kautta, varaa aika rokotettavan lapsen nimellä. Voit tarvittaessa varata ajan myös omalla nimelläsi, mutta muista silloin varausta tehdessäsi merkitä lisätietokenttään lapsen nimi.

Huoltajien lupa tarvitaan

Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa koronarokotukselle THL:n lomakkeella, joka tulee ottaa täytettynä mukaan rokotuspisteelle. Huoltajat voivat antaa suostumuksen THL:n lomakkeen sijaan myös omalla lupalapulla, johon on merkitty rokotettavan nimi ja henkilötunnus sekä huoltajien nimenselvennykset ja allekirjoitukset.

 

Perusterveiden 5–11-vuotiaiden koronarokotukset

Koronaviruksen aiheuttama tauti lapsilla yleensä hyvin lievä, ja lasten koronainfektioon liittyvät vakavat tautitapaukset ovat harvinaisia. Vain hyvin pieni osa sairastuneista lapsista on saanut sairaalahoitoon johtavan vakavamman taudinkuvan. Vakavan taudin riski on suurentunut lapsilla, joilla on jokin lääketieteellinen riskitekijä. Pitkäkestoiset oireet (long covid) koronainfektion jälkeen ovat tähänastisen tutkimustiedon perusteella lapsilla todennäköisesti harvinaisia. 

5–11-vuotiaille annettava koronarokote on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään nimenomaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

Huoltajien lupa tarvitaan

5–11-vuotiaiden rokotukseen vaaditaan Oulussa lupa kaikilta huoltajilta THL:n lomakkeella: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle

Suostumuslomake tulee ottaa täytettynä mukaan rokotuspisteelle. Huoltajat voivat antaa suostumuksen THL:n lomakkeen sijaan myös omalla lupalapulla, johon on merkitty rokotettavan nimi ja henkilötunnus sekä huoltajien nimenselvennykset ja allekirjoitukset. Myös lapselle tulee tarjota tietoa rokotuksesta ja sen merkityksestä ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

Ajanvaraus

Rokotukseen voi tulla tällä hetkellä vain ajanvarauksella Limingantullin rokotuspisteelle (Nuottasaarentie 5). Huoltaja voi  varata rokotusajan 5–11-vuotiaan puolesta puhelimitse koronarokoteajanvarauksesta p. 08 558 41415 ma–to kello 8–16, pe kello 8–15. Rokotuspiste on avoinna viimeisen kerran keskiviikkona 8.2. ajanvarauksella, minkä jälkeen rokotuspiste muuttaa osoitteeseen Hallituskatu 19. Rokotuspiste palvelee Hallituskadulla maanantaista 13.2. alkaen ajanvarauksella.

 

Ohjeet rokotukseen tulevalle

 • Tule rokotukseen terveenä, maski kasvoillasi.
 • Saavu korkeintaan 5-10 minuuttia ennen varattua aikaa, jotta rokotuspaikalle ei synny ruuhkaa.
 • Pukeudu lyhythihaiseen joustavakankaiseen paitaan. Halutessasi saat rokotteen erillisessä huoneessa yksityisyyden turvaamiseksi.
 • Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi esim. henkilökortilla tai ajokortilla.
 • Omaishoidon päätös on esitettävä rokotustilanteessa.
 • Jos edellinen koronarokote on annettu jossakin muualla kuin Oulun kaupungin rokotuspisteessä, siitä on oltava mukana tosite.
 • Varaudu jäämään tarkkailtavaksi 15 minuutiksi rokotuksen jälkeen.
 • Rokotteeseen kuuluu kaksi annosta. Biontech-Pfizerin ja Modernan rokotteen annosväli on 6 viikkoa. Rokotteita on hyvin saatavilla, joten rokotevälin lyhentäminen ei hidasta kenenkään rokotteen saamista. Rokotusväliä voi lyhentää 6 viikosta vain perustellusta syystä.
 • Euroopan unionin ulkopuolisista maista tulevilta henkilöiltä peritään 74,95 euron suuruinen hoitajan vastaanottokäyntimaksu (rokotus on maksuton). Maksu peritään myös Euroopan unionin jäsenmaista tai pohjoismaista tulevilta henkilöiltä, jos heillä ei ole mukanaan hoito-oikeustodistusta.

 

Kela korvaa tarvittaessa matkan koronarokotukseen tai koronatestiin

Kela korvaa koronarokotukseen tai koronatestiin tehtyjen matkojen kustannuksia 31.12.2022 asti. Korvauksen saamiseksi et tarvitse näistä matkoista erillistä todistusta terveydenhuollosta. Matkat korvataan yleensä halvimman matkustustavan mukaan. Yhdensuuntaisen matkan omavastuu on enintään 25 euroa.

Jos et voi terveydentilasi vuoksi käyttää julkisia kulkuneuvoja tai niitä ei ole käytettävissä, voit saada Kelalta korvauksen taksimatkasta. Saat taksimatkasta korvauksen taksissa, kun tilaat matkan alueellisesta tilausnumerosta p. 0800 93 377. Mainitse matkan syy, kun tilaat taksia. Et voi hakea taksimatkasta korvausta jälkikäteen Kelasta.

Jos olet matkustanut julkisilla kulkuneuvoilla tai omalla autolla, hae korvaus jälkikäteen Kelasta. Saattajan ja perheenjäsenen matkakustannuksista haetaan korvausta potilaan henkilö- ja matkatiedoilla.

Lue lisää Kelan verkkosivulta.

Vammaispalvelulain (VPL) tai sosiaalihuoltolain (SHL) mukaisia asiointimatkoja ei voi käyttää koronarokotuksiin kulkemiseen 12.4.2021 alkaen.

 

Rokotus ja sairastettu korona 

Kaikille 18 vuotta täyttäneille aiemmin rokottamattomille ensimmäinen rokoteannos voidaan antaa jo kahden kuukauden kuluttua sairastetusta taudista. Alle 18-vuotiaille koronarokote voidaan antaa 4–6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Jos olet sairastanut koronataudin ja saanut kaksi rokoteannosta, niin et tarvitse tämänhetkisen tiedon mukaan kolmatta rokoteannosta. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset, joille suositellaan kolmatta rokoteannosta, vaikka he olisivat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

5–11-vuotiaan rokottaminen sairastetun taudin jälkeen
Rokoteannoksen ja koronvirustartunnan välin on oltava riittävän pitkä, vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta. Jos 5–11-vuotias lapsi sairastuu ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen alle 6 viikon kuluttua koronatautiin, suosittelemme toista annosta 4–6 kuukauden kuluttua. Pidemmällä aikavälillä saavutetaan parempi immuunivaste.
 
Jos ensimmäisen rokoteannoksen ja sairastetun taudin välillä on yli 6 viikkoa, lapsi tai nuori ei suojan kannalta tarvitse toista rokoteannosta.
Toinen annos voidaan kuitenkin antaa myös lapsille ja nuorille, joilla ensimmäisen annoksen ja sairastetun taudin väli on ollut yli 6 viikkoa, jos se on tarpeen esimerkiksi matkustamisen vuoksi tai muusta painavasta syystä. Tässä tulee huomioida mahdollisimman pitkä väli sairastetun taudin ja rokotteen kanssa, vähintään 4 kuukautta. 

 

Toinen rokotuskerta ja ajan vaihtaminen

Ensimmäisen koronarokotuskerran yhteydessä annetaan tarvittaessa aika toiseen rokotukseen. Toinen rokoteannos voidaan antaa, kun ensimmäisestä rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 viikkoa. 

Voit halutessasi siirtää rokotusaikaa nettiajanvarauksen kautta. Kun siirrät rokotusaikaa, rokotuspaikan tulee pysyä samana. Jos haluat vaihtaa myös rokotuspaikkaa, aika pitää ensin perua ja varata sitten uusi aika.

 

Tietoa koronarokotuksista

Rokotteet ja koronavirus (THL)

Ovatko koronavirusrokotteet turvallisia? Katso kysymyksiä ja vastauksia koronarokotteesta THL:n sivulta.

Rokotejärjestys (THL)

Rokotteiden teho koronavirusta vastaan (THL)

Raskaus ja koronavirus

Sosiaali- ja terveysministeriön tietoa koronarokotteesta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean usein kysytyt kysymykset koronarokotteista.

 

In English

Vaccinations against coronavirus in Oulu

Koronatietoa eri kielillä

Sivulle Koronatietoa eri kielillä (THL) on kerätty linkkejä, joiden kautta saat tietoa koronaviruksesta eri kielillä. Linkkien avulla löydät esimerkiksi toimintaohjeita tartunnan välttämiseksi, ja tietoa rokotteista, rokottamisesta ja matkustamisesta. 

Rokotustilanne Oulussa

Oulun koronaan liittyvä tilastotieto on koottu yhdelle sivulle.

Katso rokotustilanne Oulussa