Koronavastaanotot ja -näytteenotto

Päivitetty viimeksi 22.10. kello 14.00

Koronavastaanotolle ohjataan kaikki kiireellistä arviota tai hoitoa vaativat oululaiset potilaat, jotka kärsivät hengitystieinfektion oireista. Koronanäytteet otetaan Oulussa koronavastaanotoilla ja Oritkarin Drive-in-näytteenottopisteellä. Oritkarin Drive-in-näytteenottopisteelle tulee saapua autolla.

Koronaviruksen aiheuttaman hengitystieinfektion oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, flunssa, lihaskivut ja mukana voi olla vatsaoireita, pahoinvointia tai ripuli.

Lapsiperheiden näytteenottoon on erilliset ohjeet.

 

Näin pääset pelkkään näytteenottoon Drive-in-pisteelle tai koronavastaanotolle

Jos oireesi ovat lieviä, etkä tarvitse ammattilaisen arviota voinnistasi, voit varata ajan pelkkään näytteenottoon koronavastaanotolle (ma-pe) tai Oritkarin drive-in-testauspisteelle (ma-su).

Koronavastaanotot toimivat Kontinkankaan, Tuiran, Oulunsalon ja Haukiputaan akuuttivastaanotoilla ma–to klo 8–16, pe klo 8–15. Drive-in-testauspiste on avoinna arkisin kello 9-15 ja viikonloppuisin klo 8-14. Drive-in-testaukseen pääsee vain ajanvarauksella.

Näytteenottopisteelle tulee saapua autolla. Näytteenottopaikalle ajetaan Oritkarintien kautta. Paikalla on liikenteenohjaus. Testauspisteellä näytteenottoon jonotetaan autossa.

Huomaathan, että varattu aika on ohjeellinen. 

Samaan perheeseen kuuluvat jäsenet voidaan testata samalla kertaa. Silloin riittää, että yhdelle perheenjäsenelle samassa autossa on varattu aika.

Oritkarin drive-in-pisteen kartta

Lapsiperheet ja näytteenotto

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Samoin tulee toimia myös silloin, jos on tiedossa altistus koronavirukselle tai on palattu matkoilta 14 vuorokauden sisällä.

Alle kouluikäinen lapsi

 • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle ja perheestä kukaan ei ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.
 • Jos perheessä vain alle kouluikäiset lapset sairastavat, riittää alle kouluikäisistä yhden lapsen testaaminen.

Kouluikäinen lapsi ja nuori 

 • Oireisten pitäisi aina mennä testiin, vaikka saman perheen alle kouluikäisen lapsen testitulos olisi ollut negatiivinen

Alle kouluikäisten lasten vanhemmat

 • Jos perheessä sairastetaan yhtä aikaa, riittää että aikuiset testataan. Jos aikuisen testitulos on negatiivinen, perheen alle kouluikäisiä lapsia ei tarvitse testata. Jos lapsi on käynyt aiemmin testissä ja aikuinen sairastuu myöhemmin, on oireisen aikuisen syytä käydä testissä vaikka lapsen testitulos on negatiivinen.

Yli 2-vuotiailta lapsilta otetaan koronavirusnäytteet Oulun kaupungin koronavastaanotoilla (ma-pe) ja Oritkarin drive-in-testauspisteellä (ma-su). Voit varata ajan (ma-pe) näytteenottoon drive-in-testauspisteelle tai koronavastaanotolle hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen kautta. Viikonloppuisin varaa aika drive-in-testauspisteelle Nordlabin ajanvarauksen kautta.

Vanhemmalla on automaattisesti oikeus varata aikoja alle 10-vuotiaan lapsensa puolesta. 10–17-vuotiailta tarvitaan ajanvarauksen puolesta-asiointia varten suullinen tai kirjallinen lupa. Jos ajan varaaminen ei onnistu, voit soittaa arkena Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 tai iltaisin ja viikonloppuna lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260. 

Alle 2-vuotiaiden lasten koronanäytteitä otetaan arkisin virka-aikana Oulun kaupungin koronavastaanotoilla ja viikonloppuisin sekä iltaisin Oysin lastenpäivystyksessä. Ajan koronavastaanotolle näytteenottoon voi varata hyvinvointipalvelujen nettiajanvarauksen kautta. Iltaisin ja viikonloppuna voit soittaa lasten päivystyksen neuvontanumeroon 08 315 5260.

 

Negatiivisesta koronatestin tuloksesta ilmoitetaan tekstiviestillä

Negatiivisesta koronatestin tuloksesta ilmoitetaan automaattisella tekstiviestillä. Vastausviesti lähetetään kaikille, joilta otetun koronanäytteen vastaus on negatiivinen ja joiden puhelinnumero on kirjattu potilastietojärjestelmään. Vastausviestejä lähetetään klo 8-22. Jos tulos on negatiivinen, sinulla ei ollut näytteenottohetkellä koronavirustartuntaa. Negatiivisesta testituloksesta ei soiteta.

Koronanäytteen tuloksen löydät myös Omakannasta ja Oulun Omahoidosta. Testituloksen valmistumisessa kestää muutamia päiviä. Jos tulos on positiivinen, sinulla on koronavirus. Positiivisesta testituloksesta soitetaan sinulle ja saat lisäohjeet. Tarvittaessa voit kysyä näytevastausta Oulun omahoidon chatin kautta tai oman hyvinvointikeskuksesi ajanvarausnumerosta.

 

Jos tarvitset ammattilaisen arvion hoidon tarpeesta tai hoitoa

 • tee oirearviokysely verkossa Omaolo-palvelussa tai

 • soita Oulun kaupungin koronaneuvontaan numeroon 08 558 41414 (ma–to klo 8–16, pe klo 8–15). Iltaisin ja viikonloppuisin voit soittaa Oulun seudun yhteispäivystyksen numeroon 08 315 2655.

 • Omaolosta tai koronaneuvonnasta saat toimintaohjeet ja tarvittaessa sinut ohjataan koronavastaanotolle ja/tai näytteenottoon.

 • Jos kuulut riskiryhmään, ota yhteyttä pikaisesti.

Jos vointisi on heikentynyt ja tarvitset hoitoa, koronavastaanotolle voi tulla suoraan ilman yhteydenottoa.

Samoin koronavastaanotolle voi saapua ilman ajanvarausta jonottamaan, jos päivän näytteenottoajat ovat menneet. Paikalle kannattaa tulla kello 14 (pe klo 13) mennessä, jotta näytteet ehditään ottaa ennen vastaanottojen sulkeutumista. Oritkarin Drive-in-testaukseen pääsee vain ajanvarauksella.

Koronavastaanottojen jonotustilanteen voi tarkistaa kunkin vastaanoton verkkosivulta, sivun oikeasta laidasta.

Hätätapauksissa soita 112.

 

Koronavastaanotot ovat avoinna ma–to klo 8–16, pe klo 8–15

 • Kontinkangas 
  hengitystieinfektiopotilaat ja muut akuutin potilaat
  sisäänkäynti koronavastaanotolle Kiviharjuntien puolelta, ei pääovesta

 • Tuira 
  hengitystieinfektiopotilaat ja muut akuutin potilaat
  sisäänkäynti pääovesta, ohjaus sisäänkäynnillä

 • Oulunsalo
  vain hengitystieinfektiopotilaat

 • Haukipudas
  vain hengitystieinfektiopotilaat

 

Muuta kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joilla ei ole koronaoireita

Muuta kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joilla ei ole koronaoireita, hoidetaan Kontinkankaan, Tuiran, Kaakkurin ja Kiimingin akuuttivastaanotoilla. Näihin voit hakeutua hoitoon myös Oulunsalon ja Haukiputaan alueelta. Kaakkurin ja Kiimingin akuuttivastaanotolla ei hoideta hengitystieinfektiopotilaita.

Kiireettömissä asioissa ota yhteyttä puhelimitse omaan terveysasemaan tai hyvinvointikeskukseen. Muista perua tai siirtää vastaanottoaikasi, jos sinulla on lieviäkään hengitystieinfektio-oireita.

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Lataa koronavilkku