Lähimmäiskorttelin
tontinluovutuskilpailu
Lähimmäiskortteli sijoittuu Kaijonharjun keskuksen kortteliin 20, nykyisen monitoimitalon tontille ja sen itäpuoliselle tontille Kalevalantien varteen. Tontinluovutuskilpailun ydinajatuksina on määritellä asumisen tapoja lähimmäiskortteli-käsitteelle sekä uudenlaiselle hybridikorttelille, joka yhdistää yksityisiä ja julkisia palveluita sekä asumista.
Yhdyskuntalautakunta päätti 22.3.2022 kokouksessa valita arviointityöryhmän esityksen pohjalta Lähimmäiskorttelin tontinluovutuskilpailun voittajaksi kilpailutyön ”Havas” sekä tehdä suunnitteluvarauksen asemakaavamuutostyötä varten voittaneen kilpailuehdotuksen jättäneille Rakennusurakointi S. Tikakoski Oy:lle sekä MVH-Asunnot Oy:lle. Kaavamuutostyö käynnistyy myöhemmin keväällä, ja korttelin toteutus alkaa vuonna 2024. Lähimmäiskortteli tukee Kestävä Kaijonharju -lähiöohjelman mukaista alueen kehittämistä.
Lähimmäiskorttelin tontinluovutuskilpailun kilpailuehdotusten jättöaika päättyi 1.11. Kilpailutöitä saatiin yhteensä 3 kpl. Kilpailutöiden nimet ovat ”Havas”, ”Kaiku” ja ”Yhesä”.
Lähimmäiskortteli Havas - katso kaikki kuvat tästä
Kaijonharjun Lähimmäiskorttelista löytyy tiloja monenlaisiin elämyksiin, työntekoon sekä arjen kohtaamisiin. Kortteli koostuu neljästä lamellitalosta sekä niiden kivijalkaan muodostuvista yhteiskäyttötiloista. Nämä julkiset tai puolijulkiset tilat muodostavat monipuolisen ja mielenkiintoisen esteettömän tilojen sarjan, jotka yhdistävät kyläraitin tavoin korttelin toiminnot ja rakennukset toisiinsa. Kokonaisuuden sydämenä toimii Kalevalantien varteen sijoittuva yhteinen, korkeatasoinen kortteliolohuone Havas.
Havaksen yhteyteen on keskitetty suuri osa korttelin lähipalveluista, kuten kirjasto, kahvila- ja ravintola sekä nuorisotilat. Valoisa ja korkea aulatila johdattaa käyttäjät edelleen toimistohotellin työpisteille, kokoontumis- ja juhlatiloihin sekä nauttimaan kivijalkakylpylän ja kuntokeskuksen palveluista.
Ensimmäisen kerroksen yhteiskäyttötilojen päälle muodostuu esteetön kattopiha, asukkaiden ulko-olohuone. Kattopiha on osittain katettu asukkaiden oleskelu ja ajanviettotila, johon avautuvat tehostetun palveluasumisen ulkoilutilat, toimistohotellin työskentelytilat sekä niiden yhteydessä olevat kokous- ja juhlatilat. Yhteiskäyttötiloja hallinnoi uusi asukastuvan malli, joka on yhtä aikaa sekä liiketaloudellinen konsepti että digitaalinen asukasportaali, jonka kautta korttelin palveluita, aktiviteetteja sekä toimintoja hallitaan. Digitaalinen verkko toimii myös sosiaalisten kohtaamisten sekä naapuriavun mahdollistajana.
Lähimmäiskorttelista löytyy tilaratkaisuja, jotka edistävät matalan kynnyksen yhteisöllisyyttä. Korkeatasoisilla ja houkuttelevilla yhteiskäyttötiloilla on tarkoitus saada ihmiset osallistumaan ja tekemään asioita yhdessä omien kotien ulkopuolella. Rakennusmassojen reunustama luonnonmukainen metsäpiha kulkureitteineen sekä kaupunkiviljelylaatikot ja korttelisauna luovat aktiivista ilmapiiriä ja vahvistaa kortteliyhteisön muodostumista.
Monitoimitalon puolelle on sijoitettu tiloja taiteelle ja kulttuurille. Tilat voivat toimia päivällä kotouttamisohjelman toimintatiloina sekä taiteilijoiden työtiloina ja illalla joogan, leivonnan- ja ruuanlaiton teematiloina, joissa tutustutaan eri kansallisuuksien ruokakulttuureihin yhdessäolon, tuoksujen ja makujen kautta. Taide ja kulttuuri luovat välitöntä ilmapiiriä ja yhdistää ihmisiä eri taustoista.
Korttelin arkkitehtuurilla on haettu modernia kalastajakylän ilmettä, jota aaltoilevat harjakatot rytmittävät. Kortteli tarjoaa asumista koko elinkaarelle erityisasumisesta normaaliin asumiseen. Opiskelija- ja vuokra-asuntoja pienistä yksiöistä perheasuntoihin. Vapaarahoitteisen mallin kautta välimuotoiseen ja tehostettuun palveluasumiseen. Asuinratkaisujen lähtökohtana on asuintilojen muunneltavuus ja asukaslähtöinen lähestymistapa. Asuntojen jousto tapahtuu innovatiivisin suunnitteluratkaisuin asuntoihin liitettävillä tai eriytettävillä sivuasunnoilla.
Lähimmäiskortteli Kaiku - katso kuvat tästä Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3
Kilpailuehdotuksemme kantaa nimeä Kaiku. Se symboloi yhteisöllistä arkea monisukupolvisessa palvelukorttelissa; eri ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä, joista jokainen nauttii mahdollisuudesta aitoihin kohtaamisiin ja vuorovaikutukseen, positiiviseen vastakaikuun.
Lähdimme suunnittelussa liikkeelle eri ihmisryhmien tarpeista niin asumisen kuin palveluiden suhteen, tavoitteenamme monimuotoinen asuntotyyppien, asuntojen hallintamuotojen sekä asuntojen jakauma ja samalla palvelukeskittymä.
Korttelin fyysiseen muotoon vaikutti sen rajautuminen matalampiin rakennuksiin, minkä vuoksi massoittelusta haluttiin tehdä keskelle päin nouseva. Rakennusten massaa on jaettu koko korttelin alueelle, eikä rakennuksia ole sidottu fyysisesti toisiinsa, sillä liian suuri yksittäinen rakennusmassa haluttiin välttää. Uudisrakennukset ovat 2–8-kerroksisia, alueen muuhun rakennuskantaan sopivia.
Alueelle rakennetaan monipuolisesti asuntoja, pienistä yksiöistä noin sadan neliön perheasuntoihin. Omistusasunnot sijaitsevat pistetalossa, asuntoja on yksiöistä kolmioihin. Kohderyhmänä ovat nuoret itsenäistyvät aikuiset omistaja-asukkaina. Vuokra-asunnot sijaitsevat toisessa pistetalossa, asuntoja on kaksioista suuriin kolmioihin. Tavallinen vuokrataloyhtiö soveltuu laajalle asukasryhmälle. Asukkaita voivat olla alueella opiskelevat, työssäkäyvät, pienet perheet, ikäihmiset ja erityisryhmien edustajat, jotka pärjäävät arjessa avopalveluiden avulla tai ilman niitä. Asumisoikeusasunnot muodostavat korttelia rajaavan alueen, jossa jokaiselle asukkaalle mahdollisestaan pientalokaltainen asuminen sekä oma viherpiha, osana palvelukorttelia. ARA-tuetut asunnot ovat alueen suurimpia, vaihdellen 80 ja 100 neliön välillä. Yhteisöllisen palveluasumisen asunnot sijoittuvat palvelusydämen yläpuolisiin tiloihin. Asiakkaina ovat ikäihmiset ja kehitysvammaiset. Ikäihmisten osalta alkuvaiheessa yksikköön tultaisiin korttelin ulkopuolelta, mutta pidemmällä tähtäimellä pieni tehostetun hoivan yksikkö tarjoaa palveluita jo pidempään korttelissa asuneille. Tuetun asumisen yksikkö sijoittuu palvelusydämen yläpuolisiin tiloihin mahdollistaen asukkaille helpon palveluiden saamisen.
Korttelin palvelusydän muodostuu Oulun kaupungin palveluiden lisäksi palveluasumisyksiköstä, asukastuvasta, kahvilasta sekä mahdollisista yhteiskäyttötiloista. Palveluiden pariin hakeutuminen on vaivatonta ja huomaamatonta. Kortteliin tulee viihtyisiä piha-alueita yhteiskäyttöön. Se tarjoaa mahdollisuudet monenlaisiin aktiviteetteihin, kuten leikkiin, pelaamiseen ja pienimuotoiseen esitystoimintaan. Vain pieni osa pihasta aidataan palveluasumisen asiakkaiden käyttöön. Kortteliin tulee mm. kaikille avoin yhteisöpuutarha. Yhteiskäyttötiloja voivat olla esimerkiksi taloyhtiöiden yhteiset tilat, kuten kuntosali, saunaosasto tai muu vastaava yhteistila. Alueesta tulee esteetön ja helposti saavutettava.
Eri palveluita tarvitsevat henkilöt jakavat arjen, tapaavat toisiaan luontaisesti yhteisessä pihapiirissä sekä aktiviteettien parissa. Asumista, palveluita ja läsnäoloa kaiken ikäisille, eri elämänvaiheissa oleville ihmisille – tämä Kaiku kantaa kauas.
Lähimmäiskortteli Yhesä - katso kaikki kuvat tästä
Kilpailutyömme esittää mallin, jossa eri omistuspohjilla toimivat asumismuodot, palveluasuminen, kolmannen sektorin tuottamat palvelut ja julkiset palvelut sidotaan rakenteellisesti yhteen uudella näkökulmalla. Työssämme kuvataan toimintamalli asukasyhdistyksen rahoituksen keräämiseen, asukasyhdistyksen ydintoiminta ja sen liittyminen julkisesti tuotettuihin palveluihin sekä asukkaisiin. Pohjola Rakennuksen ja Oulu Moniasuntojen yhteistyössä kehittämä ja ideoima kortteli yhdistää asumista, palveluasumista, kolmannen sektorin palvelutuotantoa ja julkisia palveluita uudella innovatiivisella tavalla.
Yhesä-korttelin yksityiset palveluntuottajat tuottavat asumispalveluita kehitysvammaisille, liikuntavammaisille ja vanhuksille. Korttelista voit ostaa myös asunnon omaan käyttöön tai nauttia vuokra-asumisen helppoudesta. Huoneistojen suunnittelussa otetaan huomioon muuntojoustavuus elämän eri tilanteisiin ja vaiheisiin. Korttelissa on ravintola sekä kaikille avoimia viihtyisiä tiloja niin ulkona kuin sisällä. Korttelin julkiset palvelut kuten kirjasto, oppilashuolto ja nuorisotoimi ovat kaikille avoimia palveluita.
Vanhalle monitoimitalolle osoitetaan uutta käyttöä tärkeänä osana Lähimmäiskorttelin jokapäiväistä toimintaa. Monitoimitalon käyttö laajenee palvelemaan Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun henkilökuntaa ja opiskelijoita, suurta yleisöä, eri harrasteryhmiä ja Lähimmäiskorttelin asukkaita.
Yhesä-korttelin arkkitehtuuri rakentuu kahteen lohkoon, joista toinen palvelee suurta yleisöä ja toinen pääasiassa korttelin asukkaita ja asukasyhdistyksen palveluita käyttäviä tahoja. Kilpailutyömme sisältää kunnianosoituksia Oulun yliopiston kasvitieteelliselle puutarhalle ja siellä esiintyville elementeille. Näiden elementtien ympärille rakentuu korttelin puutarhat, joita kutsumme Muotopuutarhaksi ja Aistipuutarhaksi.
Kilpailuohjelma ja arviointityöryhmä
Yhdyskuntalautakunta päätti kokouksessaan 8.6.2021 Lähimmäiskorttelin tontinluovutuskilpailusta.
Yhdyskuntalautakunnan päätös, sisältää kilpailuohjelman.
Kilpailuohjelman liitteet
1. Kilpailualueen sijainti kaupunkirakenteessa
2. Ote yleiskaavasta 1:1000
3. Ajantasainen asemakaavaote 1:1000
4. Kantakartta 1:1000
5. Linnanmaan ja Kaijonharjun alueen kaavarunko
6. Oulun kaupungin asuntopoliittiset linjaukset 2017
7. Kestävä Kaijonharju -lähiöohjelman hankekuvaus
8. Kaijonharjun terveysaseman
b. Rakennushistoriallinen selvitys 13.1.2020
c. Tekniset taloasiakirjat: Asemapiirustus
9. Oulun kaupungin autopaikkanormi
10. Tietoja Linnanmaan ja Kaijonharjun alueesta
11. Kaijonharjun päiväkoti ja sen viereinen Kalevalan päiväkoti: sijainti ja valokuvat.
Yhteyshenkilöt
Asuntotoimenpäällikkö Jukka Kokkinen
p. 044 703 2360
Tontti-insinööri Veikko Lehtinen
p. 044 703 2612
Asumisen asiantuntija Tuomas Räihä
p. 044 703 2618
Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/lahimmaiskorttelikilpailu