Esiopetuksen Lukuhöperö-diplomi

Luetaan ja toimitaan yhdessä!


Lukuhöperö-pupu haastaa kaikki Suomen eskarit lukemaan ja nauttimaan tarinoista!

Esiopetuksessa voidaan suorittaa yhdessä Lukuhöperö-diplomi. Tavoitteena on alkavan lukutaidon tukeminen sekä erilaisten lukutaitojen kehittyminen. Samalla tutustutaan eri lastenkirjallisuuslajeihin. Lukuhöperö-diplomin kirjalistan kirjojen valinnassa on painotettu tunne- ja sosiaalisten taitojen tukemiseen sopivia aiheita. Lukuhöperö-diplomi suoritetaan ryhmässä, yhdessä eskarilaisten ja eskarin varhaiskasvatuksen opettajien kanssa.

Alla olevasta linkkikuvasta pääset suoraan OUTI-verkkokirjaston kirjalistoihin. Hotspoteista avautuvat tekstit voit myös kuunnella tekstiruudun oikealla puolella olevasta painikkeesta. Kirjalistojen linkit OUTI-verkkokirjastoon löytyvät myös kuvan alapuolelta tekstistä.

 

Lukuhöperö-diplomin kirjalistojen linkit OUTI-verkkokirjastoon:

Minä

Perhe

Supersankarit ja seikkailut

Ystävyys ja erilaisuus

Ammatit ja harrastukset

Elämä on juhlaa

Tekstittömät ja piilokuvakirjat

Luonto ja eläimet

Tiede ja tutkiminen

Taide ja musiikki

Runot ja lorut

Kuinka diplomi suoritetaan?

Diplomiin luetaan yhteensä kuusi (6) kirjaa. Jokaisen kirjan lukemisen jälkeen tehdään kirja-arvostelu ja tehtäviä. Aikuinen lukee ja lapset nauttivat kuuntelusta. Kuuntelun ja keskustelun jälkeen tehdään yhdessä kirjaan liittyvä tehtävä. Lapsi saa aina merkin omaan suorituspassiinsa, kun tehtävä on tehty. Osa kirjoista (esim. 1-2 kirjaa) voidaan lukea myös kotona aikuisen kanssa.

 

Huom! Lukuhöperöä voidaan suorittaa monin tavoin, eskarissa voidaan vapaasti muokata suoritustapaa ryhmälle sopivaksi.

 

Kun yhdessä on kuunneltu kuusi kirjaa ja tehty tehtävät, saa jokainen oman diplomin todistukseksi hienosta suorituksesta. Eskarissa voidaan myös järjestää Lukuhöperö-diplomijuhlat! Kirja- ja tehtävälistat ovat vain vinkiksi, myös omia kirja- ja tehtäväideoita voi käyttää suorittamisessa vapaasti.

 

Lukuhöperö-diplomiin kuuluvat materiaalit:

  • kirjalista
  • tehtävälista
  • tehtäväpohja
  • Lukuhöperö-passi
  • Lukuhöperö-diplomi


Kirjallisuutta eri kielillä - kysy kirjastosta!


Kirjastosta löytyy kuva- ja satukirjoja myös eri kielillä. Kokoelma löytyy pääkirjaston lasten- ja nuortenosastolta, ja erikielisiä kirjoja voidaan myös tilata tarpeen mukaan Helsingin monikielisestä kirjastosta - kannattaa kysyä kirjastosta! Monikielinen kirjasto on koonnut myös kivan listan lastenkirjoista, joita löytyy useammalla eri kielellä suomen lisäksi. 

 

Palautetta ja kehitysideoita?


Lukuhöperön uudistustyö on tehty yhteistyössä kirjaston ja varhaiskasvattajien kanssa. Lukuhöperöä suoritetaan eri puolilla Suomea. Koska tapoja ja tyylejä suorittaa Lukuhöperöä on monia, ovat laaditut suoritusohjeet viitteellisiä. Lukuhöperöä voi siis suorittaa monin tavoin, tärkeintä on yhdessä lukeminen.


Lukuhöperön sisällöt ja graafinen ilme uudistettiin Oulun kaupunginkirjastossa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston rahoittamassa Meidän perhe lukee -hankkeessa vuonna 2019. Lukuhöperön kuvituksen on tehnyt Mira Mallius.

 

 

Lukuhöperö kehitettiin kirjallisuuskasvatuksen työkaluksi Lukuinto-hankkeessa vuonna 2013. Kehittämistyö tehtiin Pro Gradu-työnä Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan varhaiskasvatustieteissä. Kehittämisryhmään kuului asiantuntijoita Oulun kaupungin-kirjastosta, Valveen sanataidekoulusta sekä Mäntylä-Snellmanin päiväkodin esiopetus-ryhmästä. Lukuhöperö-nimen ideoivat Mäntylä-Snellmanin päiväkodin esikoululaiset.

Tulosta materiaalit

Kirjalistat:

Lukuhöperön kirjalista

Lukuhöperön kirjalista (kuvaton)

Tehtävät:

Tehtävälista

Tehtäväpohja

Tehtäväpohja (muokattava, word)

Passi:

Lukuhöperö-passi (vaalea tausta)

Lukuhöperö-passi (tumma tausta)

Jaettava diplomi:

Lukuhöperö-diplomi (vaalea tausta)

Lukuhöperö-diplomi (tumma tausta)

Juliste:

Tulostettava juliste

Osaan jo lukea! -passi:

Vanhan Osaan jo lukea! -passin materiaalit

Painokelpoiset tiedostot

Painotaloille tarkoitetut versiot

Juliste

Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/lukuhopero