
Esiopetuksen Lukuhöperö-diplomi
Luetaan ja toimitaan yhdessä!
Lukuhöperö-pupu haastaa kaikki Suomen eskarit lukemaan ja nauttimaan tarinoista!
Esiopetuksessa voidaan suorittaa yhdessä Lukuhöperö-diplomi. Tavoitteena on alkavan lukutaidon tukeminen sekä erilaisten lukutaitojen kehittyminen. Samalla tutustutaan eri lastenkirjallisuuslajeihin. Lukuhöperö-diplomin kirjalistan kirjojen valinnassa on painotettu tunne- ja sosiaalisten taitojen tukemiseen sopivia aiheita. Lukuhöperö-diplomi suoritetaan ryhmässä, yhdessä eskarilaisten ja eskarin varhaiskasvatuksen opettajien kanssa.
Alla olevasta linkkikuvasta pääset suoraan OUTI-verkkokirjaston kirjalistoihin. Hotspoteista avautuvat tekstit voit myös kuunnella tekstiruudun oikealla puolella olevasta painikkeesta. Kirjalistojen linkit OUTI-verkkokirjastoon löytyvät myös kuvan alapuolelta tekstistä.
Kuinka diplomi suoritetaan?
Diplomiin luetaan yhteensä kuusi (6) kirjaa. Jokaisen kirjan lukemisen jälkeen tehdään kirja-arvostelu ja tehtäviä. Aikuinen lukee ja lapset nauttivat kuuntelusta. Kuuntelun ja keskustelun jälkeen tehdään yhdessä kirjaan liittyvä tehtävä. Lapsi saa aina merkin omaan suorituspassiinsa, kun tehtävä on tehty. Osa kirjoista (esim. 1-2 kirjaa) voidaan lukea myös kotona aikuisen kanssa.
Huom! Lukuhöperöä voidaan suorittaa monin tavoin, eskarissa voidaan vapaasti muokata suoritustapaa ryhmälle sopivaksi.
Kun yhdessä on kuunneltu kuusi kirjaa ja tehty tehtävät, saa jokainen oman diplomin todistukseksi hienosta suorituksesta. Eskarissa voidaan myös järjestää Lukuhöperö-diplomijuhlat! Kirja- ja tehtävälistat ovat vain vinkiksi, myös omia kirja- ja tehtäväideoita voi käyttää suorittamisessa vapaasti.
Lukuhöperö-diplomiin kuuluvat materiaalit:
- kirjalista
- tehtävälista
- tehtäväpohja
- Lukuhöperö-passi
- Lukuhöperö-diplomi
Kirjallisuutta eri kielillä - kysy kirjastosta!
Oulun kirjastoista löytyy kuva- ja satukirjoja myös eri kielillä ja erikielisiä kirjoja voidaan myös tilata tarpeen mukaan Helsingin monikielisestä kirjastosta - kannattaa kysyä kirjastosta! Monikielinen kirjasto on koonnut myös kivan listan lastenkirjoista, joita löytyy useammalla eri kielellä suomen lisäksi.
Lukuhöperön historia
Lukuhöperö kehitettiin kirjallisuuskasvatuksen työkaluksi Lukuinto-hankkeessa vuonna 2013. Kehittämistyö tehtiin pro gradu-työnä Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnan varhaiskasvatustieteissä. Kehittämisryhmään kuului asiantuntijoita Oulun kaupunginkirjastosta, Valveen sanataidekoulusta sekä Mäntylä-Snellmanin päiväkodin esiopetusryhmästä. Lukuhöperö-nimen ideoivat Mäntylä-Snellmanin päiväkodin esikoululaiset.
Lukuhöperön sisällöt ja graafinen ilme uudistettiin Oulun kaupunginkirjastossa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston rahoittamassa Meidän perhe lukee -hankkeessa vuonna 2019. Lukuhöperön kuvituksen on tehnyt Mira Mallius.
Tulosta materiaalit
Kirjalistat:
Lukuhöperön kirjalista (kuvaton)
Tehtävät:
Tehtäväpohja (muokattava, word)
Passi:
Lukuhöperö-passi (vaalea tausta)
Lukuhöperö-passi (tumma tausta)
Jaettava diplomi:
Lukuhöperö-diplomi (vaalea tausta)
Lukuhöperö-diplomi (tumma tausta)
Juliste:
Osaan jo lukea! -passi:
Painokelpoiset tiedostot
Painotaloille tarkoitetut versiot
Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/lukuhopero