Vieraiden kielten opiskelu
Tämän sivun sisältö:
- Paikkamerkki
Peruskoulussa opiskeltavat kielet ja niiden lyhenteet
- A1-kieli on ensimmäinen vieras kieli, joka alkaa 1. luokalla ja jota opiskellaan 9. luokan loppuun asti.
- A2-kieli on valinnainen vieras kieli, jonka opiskelun voi aloittaa 4. luokalla ja sen opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun asti.
- B1-kielen opiskelu aloitetaan 6. luokalla ja sen opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun asti. B1-kieli on yleensä ruotsi, jollei oppilas ole aloittanut ruotsia A1- tai A2-kielenään.
- B2-kieli on valinnainen vieras kieli, jonka opiskelun voi aloittaa 8. luokalla. B2-kieli on valinnan mukaan espanja, ranska, saksa, venäjä, italia tai jokin muu kieli.
Eri kielten opiskelu
Ensimmäinen vieras kieli - A1-kieli
Ensimmäinen vieras kieli (A1-kieli) valitaan kansallisen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti esikouluikäisenä ennen 1. luokan alkamista. Huoltajat saavat ohjeet valinnan tekemiseen päiväkodeista.
Oulun kaupungin kielivalikoimassa on kuusi A1-kieltä: englanti, ruotsi, saksa, ranska, espanja ja venäjä. Jokainen koulu tarjoaa vähintään kahta kieltä.
Oppilas valitsee A1-kielen oman lähikoulunsa kielistä. Kieliryhmän syntyminen edellyttää, että vähintään 12 oppilasta on valinnut kyseisen kielen. Jos oppilas valitsee A1-kieleksi muun kuin englannin, vahva suositus on, että oppilas valitsee englannin A2-kieleksi.
Valinnainen vieras kieli - A2-kieli
Oppilas voi valita toisen vieraan kielen (A2-kielen), jonka opiskelu alkaa 4. luokalla. Oulun kaupungin kielivalikoimassa on kuusi A2-kieltä: englanti, ruotsi, saksa, ranska, espanja ja venäjä.
Kaikilla kouluilla ei välttämättä tarjota kaikkia kielivalikoimassa olevia kieliä. A2-kieliryhmien muodostusta koordinoidaan alueittain. Kieliryhmä perustetaan, mikäli vähintään 12 oppilasta on valinnut kyseisen kielen.
Valittuaan kielen oppilas opiskelee sitä 9. luokan loppuun. Valitun kielen opiskelun voi keskeyttää vain määrättyjen keskeyttämisperusteiden takia.
A2-kielen tunnit eivät sisälly muihin valinnaisaineisiin vuosiluokilla 5–6, vaan A2-kielen valinneilla oppilailla on kaksi vuosiviikkotuntia enemmän opetusta. A2-kieltä opiskellaan vuosiluokilla 4–6 kaksi tuntia viikossa.
Myös 7. luokalla tuntimäärä on kaksi tuntia perustuntimäärää suurempi. Vuosiluokilla 8–9 A2-kielen tunnit sisältyvät valinnaisaineisiin.
Jos oppilas liikkuu koulupäivän aikana koulusta toiseen A2-kielen tunneille, tarvittavin järjestelyin huolehditaan, että siirtyminen on turvallista. Tämä koskee myös siirtymistä suoraan kodista toiseen kouluun (aamun ensimmäiset tunnit) ja/tai takaisin kotiin (iltapäivän viimeiset tunnit). Mikäli opetusjärjestelyt edellyttävät kuljetusta, ne korvataan rehtorin päätöksellä oppilaalle.
Toinen kotimainen kieli - B1-kieli
Kaikissa Oulun kaupungin kouluissa opiskellaan ruotsia luokilla 6–9. Ruotsin kielen opiskelu alkaa 6. luokalla, mikäli oppilas ei ole aloittanut sen opiskelua A1- tai A2-kielenä.
Valinnainen vieras kieli - B2-kieli
Koulut voivat tarjota valinnaisena kielenä 8. luokalla espanjaa, ranskaa, saksaa, venäjää, italiaa tai jotain muuta kieltä.
Ryhmä perustetaan, jos kielen valinneita on vähintään 12 oppilasta. Tarvittaessa koulut tekevät yhteistyötä ryhmien muodostamiseksi.
Saamen opetus
Pohjoissaamea ja saamelaista kulttuuria voi opiskella perusopetusta täydentävänä opetuksena kaksi viikkotuntia 1.–9. luokilla lähiopetuksena Kastellin koululla. Mikäli oppilas osallistuu jo pohjoissaamen lähiopetukseen, opettaja varmistaa kunkin oppilaan opintojen jatkon.
Oulu on mukana etäyhteyksiä hyödyntävän koltan- ja inarinsaamen opetuksen pilotissa esiopetuksesta 9. luokalle saakka. Pilotti jatkuu kevääseen 2026. Mikäli oppilas osallistuu jo koltan- tai inarinsaamen etäopetukseen, ryhmän opettaja varmistaa kunkin oppilaan opintojen jatkon.
Uusien oppilaiden ilmoittaminen
Uudet oppilaat saamen kielen opintoihin ilmoitetaan Wilmassa. Saamen kielen opiskeluun ilmoittautuminen 1-9. lk -lomake on avoinna Wilmassa 2.1. - 24.3. 2024.
Pohjoissaame-suomi-luokka Lintulammen koulussa
Lintulammen koulussa aloitti elokuussa 2023 pohjoissaame-suomi-luokka vuosiluokilla 1-2. Oppilaat ovat integroituna suomenkielisiin kotiluokkiin, ja opiskelevat vähintään neljäsosan opetuksesta pohjoissaamen kielellä. Lisäksi he opiskelevat pohjoissaamea kaksi tuntia viikossa.
Pohjoissaamen opetukseen voivat hakea pohjoissaamea puhuvat tai pohjoissaamelaiset sukujuuret omaavat oppilaat sekä oppilaat, joilla on pohjoissaamelainen kielipesätausta päiväkodista ja esikoulusta.
Luokalle otetaan uusia oppilaita 1. luokalle lukuvuoden 2024-2025 alusta. Lue luokasta ja sille ilmoittautumisesta lisää Kouluun ilmoittautuminen -sivulta Ensimmäiselle luokalle-kohdasta.
Lintulammen koulun kotisivut
Mäntylä-Snellmanin päiväkodissa on pohjoissaamenkielistä kielipesätoimintaa ja esiopetusta.