Ajankohtaista

< Takaisin

Kaupunki mukana laajassa harjoituksessa: Jäätyvä-harjoituksessa sähköt katkeavat Pohjois-Suomessa

Oulun kaupunki on mukana Oulun seudulla järjestettävässä Jäätyvä2019-viranomaisharjoituksessa 8.-9.5.

Jäätyvä-harjoituksessa harjoitellaan eri tahojen yhteistoimintaa sään aiheuttamassa laajassa sähkönjakelun häiriössä, joka kohdistuu sekä paikalliseen että valtakunnalliseen sähköverkkoon.

Siihen osallistuu laajasti alan toimijoita, viranomaisia ja alueen kuntia. Harjoituksessa sähkönjakelun häiriö lamauttaa pitkäksi aikaa yhteiskunnan perustoiminnot Pohjois-Suomessa. Jäätyvä2019 näkyy asukkaille asti, mutta sähköjä siinä ei todellisuudessa katkaista.

Harjoituksen tavoitteena on parantaa alueen yhteistoimintaa vaikeissa häiriötilanteissa

Harjoituksen tavoitteena on lisätä viranomaisten, kuntien ja elinkeinoelämän toimintakykyä sähkönjakelun vaikeassa häiriötilanteessa. 

Oulun kaupungin osalta harjoituksessa testataan, miten näin laaja ja pitkäkestoinen sähkökatkos vaikuttaisi kaupungin palvelutuotantoon eri palvelualueilla ja mitkä ovat ne kriittiset palvelut, joiden puuttuminen saattaisi asukkaat hengenvaaraan. Harjoituksessa perustetaan myös evakuointikeskus. 

Sähkönjakelun häiriöt voivat johtua esimerkiksi luonnonilmiöistä, terroriteoista, kyberiskuista, huolimattomuudesta tai onnettomuuksista. Häiriön kesto, laajuus ja vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia. 

Nyt toteutettava harjoitus on jatkumoa Jäätyvä-harjoitusten sarjalle

Ensimmäinen Jäätyvä-harjoitus järjestettiin Kuopion alueella vuonna 2017. Se muodosti pohjan alueellisille harjoituksille, joita järjestetään eri puolilla Suomea vuosina 2018–2019. 

Jäätyvä-harjoitusten toteutuksesta vastaa Huoltovarmuusorganisaation Voimatalouspooli. Oulun kaupungin lisäksi Pohjois-Suomen Jäätyvä2019 -harjoitukseen osallistuvat kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, Huoltovarmuuskeskus, Oulun Energia ja sen tytäryhtiö Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy, Oulun Seudun Sähkö Verkkopalvelut Oy, Caruna Oy, Fortum Power and Heat Oy, Oulu-Koillismaan pelastuslaitos sekä muutamia muita viranomaisia ja yrityksiä kuten teleyhtiöitä.

Jakolinkki

             
Facebook - Oulun kaupunki Twitter - Oulun kaupunki Youtube - Oulun kaupunki Oulun kaupungin blogit Instagram Spotify Oulu - soittolistat Rss - Oulun kaupungin uutis-syöte