Ajankohtaista

< Takaisin

Kotas-hoitaja huolehtii vanhuksen turvallisesta kotiutuksesta

Uusia toimintatapoja ikäihmisten palveluihin Oulussa

 
Oulussa halutaan parantaa ikäihmisten hoitoa kotona ja palvelukodissa sekä turvallista kotiutumista yhteispäivystyksestä ja sairaalahoidosta. Uutena toimintana on alkanut Kotona asumisen tuen -keskuksen (Kotas) sairaanhoitajan puhelintuki. Puhelintuen sairaanhoitajan parina työskentelee liikkuvaa työtä tekevä sairaanhoitaja.
 
”Malli on luotu niitä tilanteita varten, kun ikäihmisen terveydentila ei vaadi sairaalahoitoa tai päivystyskäyntiä, vaan häntä voidaan hoitaa kotona tai palvelukodissa. Tavoitteena on huolehtia ikäihmisten turvallisesta kotiutumista sekä tukea kotona asumista ja tuoda sairaanhoito asiakkaan luokse”, kertoo Oulun kaupungin palvelupäällikkö Sirkku Kaltakari.
 
Tuki on tarkoitettu Oulun kaupungin palveluiden piirissä oleville ikäihmisille omaishoidossa, kotihoidossa ja tehostetussa palveluasumisessa sekä konsultaatiomahdollisuudeksi ammattilaisille.
 
Puhelintuki toimii joka päivä kello 7–22. Iltaisin ja viikonloppuisin Kotas-keskuksen sairaanhoitaja työskentelee Oulun yhteispäivystyksen tiloissa. Liikkuva sairaanhoitaja toimii yhteistyössä kotihoidon ja tehostetun palveluasumisen yksiköiden hoitajien kanssa virka-ajan ulkopuolella ja tuo sairaanhoidollisen tuen asiakkaiden luokse. Tarvittaessa hän voi konsultoida lääkäriä. 
 

Taustalla kaupungin ja sairaanhoitopiirin selvitys 

 
Uusi toimintamalli on syntynyt Oulun kaupungin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin integraatiohankkeen myötä. Kyseessä on selvitys, jossa THL:n myöntämän tutkimusluvan turvin on yhdistetty kaupungin ja sairaanhoitopiirin potilastiedot. 
 
Selvityksen ensimmäisessä vaiheessa on tutkittu, miten yli 75-vuotiaat oululaiset käyttävät kaupungin ja sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Tietojen pohjalta on tunnistettu ongelmakohtia ikäihmisten hoitoketjuissa. 
 
Tulosten perusteella terveys- ja sosiaalipalveluiden resursseja on kohdennettu uudelleen. Ikäihminen pyritään hoitamaan kotonaan silloin, kun hänen tilansa ei vaadi sairaalahoitoa. Tarkoitus on vähentää tarpeettomia päivystyskäyntejä ja sairaalajaksoja.
 
Kotas-hoitajat seisivat yhteispäivystyksen ovella.
 
Oulun kaupungin Kotas-sairaanhoitajat Tarja Joki-Huuki (vas) ja Janina Snellman työskentelevät iltaisin ja viikonloppuisin Oulun seudun yhteispäivystyksen tiloissa.
Kuva: Marjaana Teerikangas. 

Jakolinkki

             
Facebook - Oulun kaupunki Twitter - Oulun kaupunki Youtube - Oulun kaupunki Oulun kaupungin blogit Instagram Spotify Oulu - soittolistat Rss - Oulun kaupungin uutis-syöte