Ajankohtaista

< Takaisin

Rummut, kalliotaide ja shamanismi

Oulu-opisto ja Museo- ja tiedekeskus Luuppi / Kierikkikeskus järjestävät jo viidettä kertaa Kierikin akatemian, jonka aiheena tällä kertaa on ”Rummut, kalliotaide ja shamanismi pohjoisessa”. Yhden päivän seminaari on sunnuntaina 9.6.2019 klo 11-17. Seminaaria edeltävällä viikolla pidetään Perinteinen kehärumpukurssi 6.-8.6. välisenä aikana. Seminaaripäivä on ilmainen ja maksulliselle kehärumpukurssille otetaan edelleen ilmoittautumisia vastaan.

Seminaarissa luennoivat tutukija Dr. Francis Joy Lapin yliopistosta, naistutkimuksen veteraani Ph.D., Dosentti Kaarina Kailo ja rummuntekijä, muinaistekniikan artesaani Sanna Tuunainen.

Francis Joy kertoo englanniksi väitöskirjansa (2018) teemoista. Laajassa tutkimuksessaan hän on tutkinut saamelaisten varhaiskulttuuria sekä Suomen ja Norjan esihistoriallisen kalliotaiteen ja saamelaisrumpujen yhteyksiä. Kaarina Kailo on kokenut, kansainvälinen naistutkimuksen veteraani. Hän on vuosikymmeniä tutkinut naisen asemaa ja mm. shamanismia ja kertoo nyt pohjoisen shamanismista alkuperäiskansatutkimuksen lähtökohdista. Sanna Tuunainen esittelee rumpuja, kertoo niiden tekemisestä ja nykyajan käytöstä. Yleisöllä on mahdollisuus myös kokeilla rumpuja esityksen aikana. 

Seminaariohjelma:

11.00              Tervetulosanat
11.10-12.00     Rummunteko ja niiden käyttö tänään. Rumpukurssin vetäjä, muinaistekniikan artesaani Sanna Tuunainen esittelee ja kertoo rummuista.
12.00-12.45     Lounastauko, omakustanteinen
12.45-15.00     Dr Francis Joy, Arctic Centre - Arktinen keskus: Sámi Shamanism, Cosmology and Art as Systems of Embedded Knowledge. Lecture in English and a film about Alta Rock Art.  Short break if needed.
15.00-15.30     Kahvitauko, omakustanteinen
15.30-16.45     Dosentti Kaarina Kailo: Pohjoinen shamanismi nais- ja alkuperäiskansatutkimuksen valossa. Aikaa keskustelulle  
16.45-17:00     Loppukeskustelu

Perinteinen kehärumpukurssi 6.-8.6.2019

Kurssilla rakennetaan perinteinen suomalainen kannus eli kehärumpu. Kaikki kurssilla käytettävät materiaalit ovat laadukkaita kotimaisia luonnonmateriaaleja. Rumpukehät ovat lehtipuista höyrytaivutetut ja rumpunahka on valkohäntäpeuran nahasta, joka värjätään kasviväreillä. Sisäkehäksi rumpuun tulee pajupunos. Rummunkehä polttokirjaillaan mieleisellään tekstillä/kuviolla. Metsästä kerätään kahva- ja kapula-aihiota rumpuihin ja vahvistetaan samalla omaa luontoyhteyttä. Rummunvalmistuksen kruunaa rummunsyntyseremonia joka henkilökohtaistaa valmistuvan rummun tekijäänsä. Kurssimaksu 94 € + materiaalimaksut. Kurssille ilmoittaudutaan Oulu-opistoon.

Seminaari ja kehärumpukurssi järjestetään Kierikkikeskuksessa (Pahkalantie 447A Yli-Ii, Oulu).

Jakolinkki

             
Facebook - Oulun kaupunki Twitter - Oulun kaupunki Youtube - Oulun kaupunki Oulun kaupungin blogit Instagram Spotify Oulu - soittolistat Rss - Oulun kaupungin uutis-syöte