Artikkelit

< Takaisin

Vähän enemmän kuin kuljettaja

​"Mulla on tänään eväät, kun on liikkaa", toteaa kukkatakkinen tyttö heti hypättyään koulukuljetuksen kyytiin. "Teuvo, mun turvavyö on vähän löysä", huikkaa raitapipoinen poika istuuduttuaan autoon seuraavalta pysäkiltä. "Sinä riität, sinä riität, aurinko nousee", laulaa ekaluokkalainen pikkupoika hiljaisella äänellä kuunneltuaan hetken Teuvon autoradiota. Ollaan matkalla Hiukkavaaran monitoimitalolle, ja palvelukuljettaja Teuvo Hilli teknisestä liikelaitoksesta ajaa tottuneesti asuinalueiden halki. Matkan aikana Teuvo kyselee, kenen mahtaa olla eilen autoon jäänyt sininen sormikas. Kukaan ei hoksaa, kenen hanska on. Kun päästään perille, Teuvo toivottaa kaikille lapsille mukavaa koulupäivää ja saattelee pienimmän opettajan huomaan ovelle saakka. Vuodesta 1996 kuljettajana työskennellyt Teuvo tekee työtään sydämellä.

"Teuvo on kaikkein paras kuski", huudahtaa koko koululaisporukka kun heiltä kysytään, millainen kuljettaja edessä istuu.

Invakuljetuksista koululaisten kuljettajaksi

90-luvun lopussa Teuvo aloitti työt ensin työllistämistuella. Sitten hän pääsi opiskelemaan linja-autonkuljettajaksi, jonka jälkeen hän sai tehdä tuurauksia monta vuotta. Vuosituhannen alussa Teuvon työsuhde vakinaistettiin, ja siitä asti hänet on nähty autonratissa – menopeli on vain välillä vaihtunut.

"Ensin ajelin invataksia monta vuotta. Sitten vuonna 2005 siirryin koululaiskuljetusten puolelle, ja aluksi kuljetin Nuottasaaren oppilaita kahdeksan vuotta. Sitten siirryin kuljettamaan Oulujoen, Hintan ja Saarelan koulun oppilaita ja nyt toista vuotta sitten uuden Hiukkavaaran koulun oppilaita", hän kertoo.

Kaikki Teuvon kuljetettavat ovat alakoululaisia, ja yleensä samat lapset ovat kyydissä koko lukuvuoden. Joskus toki joku muuttaa alueelle ja joku taas pois.

"Minä olen aina yrittänyt olla vähän enemmän kuin kuljettaja, haluan olla myös roolihahmo", Teuvo pohtii.

Joskus Teuvon työn tekemisen tyyliä on saatettu hieman toppuutellakin, niin hyvin hän haluaa asiakkaitaan palvella.

"Syksyn alussa minä esimerkiksi haluan soittaa jokaisen oppilaan vanhemmille ja sopia asioista puhelimessa. Sitten kaikki lähtee rullaamaan mukavasti, kun säännöt ovat kaikille selvät", hän kertoo.

Viiden minuutin viiveellä

Oppilaat haetaan aina ajallaan, mutta perheille on kerrottu, että viiden minuutin viive saattaa joskus tulla. Ajoreitit on Teuvo saanut itse suunnitella, ja kokeneena kuljettajana hän on aina ajallaan, jos ei nyt liikenteessä satu muuta.

"Raskainta on silloin, kun sataa vettä tai lunta tai on erityisen liukasta. Silloin on hyvä, että aikataulussa on vähän löysää, ettei tule kiire ja pääsemme turvallisesti perille".

Teuvon puhelimessa on jokaisen vanhemman, opettajan ja koulunkäyntiavustajan puhelinnumero, ja säännöt on sovittu yhdessä. Jonkun oppilaan kohdalla riittää, että hän ilmoittaa tulostaan tai poissaolostaan itse, mutta suurimmaksi osaksi asioista sovitaan aikuisten kesken.

"Joskus pitää korottaa ääntään, jos melu yltyy, mutta tämän porukan kanssa ei ole tarvinnut tehdä sitä vielä kertaakaan. Yksi koululainen saatellaan aina opettajan luokse suoraan kävellen, ja iltapäiväkerholaisten kohdalla katson, että he pääsevät ovesta sisään", Teuvo kertaa sovittuja asioita.

"Kännykällä olen antanut heidän pelata matkan aikana, jos se ei häiritse muita. Silti muistuttelen aina ennen määränpäätä, että nyt pitäisi alkaa laittaa hanskoja käteen ja ottaa reppua esille. Joskus tosin pelaamme arvausleikkejäkin", hän kertoo.

Jakolinkki