Artikkelit

< Takaisin

”Kenttätie on pelastanut minut”

Asunnottomien palvelukeskus auttaa oululaisia vuorokauden ympäri.

-

Asunnoton 55-vuotias Jaana istuu Kenttätien palvelukeskuksen keittiössä ohjaaja Birgitta Ylösen kanssa. Kenttätie on ollut Jaanan koti nyt 1,5 vuotta. Oma asunto, se oikea koti, elää haaveissa.

”Asuntohakemuksia on laitettu ainakin seitsemään paikkaan”, hän kertoo.

Unelman toteutuminen näyttää kuitenkin vaikealta, miltei mahdottomalta. Joistakin asuntoyhtiöistä tuli heti vastaus, että asuntoa ei tarjota luottotietojen puutteen vuoksi.

”Antaisivat ihmisen vielä yrittää.”

Jaana ei ole ollut aina päihdeongelmainen ja vailla vakituista kotia – kuten ei kukaan Kenttätielle saapuneista. Työuraa hän kertoo tehneensä muun muassa Nokialla ja myös paikallispolitiikka on tullut kokeiltua.

Kenttätiestä hänellä ei ole huonoa sanottavaa: ”Tämä on pelastanut minut.”

Keskustaan hän ei lähde mielellään aikaansa viettämään, vaan viettäisi aikaansa mieluummin vaikka urheillen.

”Työttömien liikuntapassilla käytiin ahkerasti viime talvena uimassa, monta kertaa viikossa.”

”Se on ihan itestä kiinni, mitä tekee päivät.”

Varmimmalta kuitenkin Jaanasta tuntuisi, että vuokranmaksu hoituisi tulevaisuudessa omassa kodissa suoraan tililtä vuokranantajalle, ennen kuin rahat tulisivat omalle tilille. Vaikka sitten edunvalvonnan kautta.

”Koti on aina koti. Se on ihana tunne, kun saa avata oman kodin oven ja laittaa sen kiinni.”

Paikka selviämiseen löytyy

Kenttätiellä on perinteisesti yöpynyt vuodessa noin 110 henkilöä. Viime vuonna asiakasmäärä kipusi noin 170 henkilöön. Mennyt kesä oli keskuksessa vilkas, ja tänä vuonna elokuun loppuun mennessä Kenttätiellä on yöpynyt jo 123 asiakasta.

Useimmilla Kenttätien asiakkailla on päihdetausta, mutta myös mielenterveysongelmat tai peliriippuvuus voivat ajaa ihmisen asunnottomuuteen. Palvelukeskuksessa otetaan vastaan kaikki yömajoitusta ja asumispaikkaa tarvitsevat, kaikkina vuorokauden aikoina. Keskuksessa yöpyy niin työttömiä, eläkeläisiä kuin työssäkäyviä oululaisia.

Palvelukeskus tarjoaa viikoittain muun muassa sosiaalityöntekijän ja sairaanhoitajan palveluita. Aina paikalla olevilta ohjaajilta saa myös apua asunto- ja muihin elämäntilanneasioihin.

Palvelukeskuksessa yöpyy kuntoutumisen eri vaiheessa olevia. Jotkut tulevat selviämään yön yli. Pelkän maksuttoman yöpymisen ja selviämisen sijasta Kenttätielle voi jäädä myös tilapäisesti asumaan 7,60 eurolla vuorokaudessa. Kuntoutumisessaan pisimmälle edenneille on tarjolla omat huoneet suihkuineen ja vessoineen. Sieltä seuraava askel onkin muutto pois Kenttätieltä – tukiasumisen tai sosiaalisen kuntoutumisen palveluiden turvin.

-

Palveluesimies Katja Karppinen esittelee Kenttätien yläkerran yöpymishuoneita, joissa majoittuvat kuntoutumisessaan edenneet palvelukeskuksen asiakkaat.

Teksti ja kuvat: Hanna Sankala-Sivula

Jakolinkki