Artikkelit

< Takaisin

Jätteen oikea lajittelu on useimmiten ilmaista

Luonnosta ja yleisiltä paikoilta löytyy jatkuvasti jätettä. Näin ei pitäisi olla, sillä Suomessa on toimiva jätehuolto, jossa kaikelle jätteelle on järjestetty lailliset kierrätys- tai käsittelypisteet.

Suomen jätelain mukaan kaikkien kiinteistöjen on liityttävä järjestettyyn jätteenkuljetukseen, myös loma-asuntojen. Kiinteistöillä on tarpeen mukaan hankitut keräysastiat, joita asukkaiden tulee ensisijaisesti käyttää. Lisäksi yleisissä paikoissa, esimerkiksi kauppojen pihoilla, on keräyspisteitä.

Alueelliset jätekeskukset ottavat vastaan lähinnä ongelmajätteitä, joille ei ole järjestetty kiinteistökohtaisia tai yleisiä keräyspisteitä. Kiertokaaren käyttöpäällikkö Markku Heinonen kummastelee jätteen päätymistä luontoon.

"Hulluinta on, että heitetään metsään sellaista, minkä olisi voinut viedä ilmaiseksi jätekeskukseen tai jäteasemalle."

Taustalla on usein tietämättömyys, vaikka tietoa on runsaasti saatavana.

"Jätekeskuksen nettisivuilla on hyvät ohjeet lajitteluun ja jäteneuvojat vastaavat kysymyksiin."

Ei maksa kuin vaivan

Suurikokoiset sähkölaitteet, kuten televisiot ja jääkaapit tai pienet sähkölaitteet voi maksutta viedä jätekeskukseen ja niitä myyviin liikkeisiin. Liikkeillä on velvollisuus ottaa mitoiltaan alle 40 cm kokoiset laitteet vastaan veloituksetta ilman ostovelvoitetta. Myös suurempia laitteita otetaan vastaan uusien ostosten yhteydessä.

Energiansäästölamput ja loisteputket ovat purkauslamppuja, jotka sisältävät vaarallista ainetta. Jätekeskus ja lamppuja myyvät liikkeet ottavat niitä vastaan veloituksetta.

LED-lamput kuuluvat sähkölaitekeräykseen.

Vaarallinen jäte

Kotitalouksien vaaralliset jätteet, kuten maalit, kemikaalit, aerosolit ja liuotteet, otetaan vastaan maksutta Ruskon jätekeskukseen, kunnan jäteasemalle tai Kempeleen vaarallisen jätteen vastaanottopisteeseen. Yrityksiltä peritään jätemaksu.

Myös esimerkiksi autojen ja sähköpyörien akut ovat vaarallista jätettä.

Tilaa vaarallisen jätteen keräysauto omaan kaupunginosaasi. p. 08 5584 0010 (ma–pe klo 8–16), tekstiviestillä p. 044 703 3958 tai sähköpostitse vaarallinen.jate@kiertokaari.fi.

Kotitalousjäte

Arkiset kotitalousjätteet, kuten paperi, kartonki, pahvi, lasipullot ja -purkit, metallipakkaukset ja -astiat, viedään kiinteistön omaan keräysastiaan. Maksu sisältyy kiinteistön suorittamaan jätemaksuun. Jos näille jätteille ei ole astiaa omalla kiinteistöllä, ne voi viedä maksutta Ruskon jätekeskuksen Oivapisteeseen tai Rinki-ekopisteelle.

Biojäte laitetaan kiinteistön biojäteastiaan tai kompostoriin. Maksu sisältyy kiinteistön suorittamaan jätemaksuun.

Muovista tai styroxista valmistetut tuotepakkausjätteet toimitetaan Rinki-ekopisteelle tai kiinteistön polttokelpoisen jätteen astiaan. Muut muoviesineet kuuluvat oman kiinteistön polttokelpoisen jätteen astiaan. Huom. Ruskon jätekeskus perii muovijätteestä maksun!

Hehkulamput kuuluvat polttokelpoiseen sekajätteeseen. Maksu sisältyy kiinteistön jätemaksuun.

 

Teksti: Päivi Leinonen

 

Lisätietoa: Kiertokaari Oy

 

Laitosmies Said Kadouri asiakkaan kanssa Oivapisteellä Ruskossa.

Jakolinkki