Artikkelit

< Takaisin

Aktiivinen arjen twitteristi

Pekka Sauri on tullut tunnetuksi aktiivisena Twitter-kommentoijana, ja nimenomaan ihan tavallisissakin kaupunkiarjen asioissa. 

Kaikki alkoi lumesta Helsingissä joulukuussa 2010. 

”Silloin tuli puoli metriä lunta parissa päivässä, sain siitä yli 500 palautetta kaupunkilaisilta. Aiemmin meillä oli kaupungilla ollut vallalla koulukunta, että alatyylisiin palautteisiin ei vastata, mutta minä ajattelin, että olen kaupunkilaisilla hommissa. Yökaudet vastasin yksilöllisesti, mutta sitten ajattelin, että onkohan tämä oikeaa kaupunginjohtajan ajankäyttöä.”

Kesällä 2010 Sauri otti somen käyttöön. Seuraavana talvena satoi taas lunta. Palautteita kuitenkin satoi viidensadan sijaan sata.

Propangadalla ei enää menestytä

Sauri perustelee julkishallinnon somen käyttöä sillä, että some tavoittaa tuhansia.

”Ja kun palautteen vastaajaksi paljastuu ihminen, huono tilanne usein muuttuu asialliseksi.”  

Sauri tuli tunnetuksi Yöradio-ohjelman toimittajana ja sen jälkeen Helsingin apulaiskaupunginjohtajana. Tällä hetkellä hän on työelämäprofessorina Helsingin yliopistossa kolmen vuoden pestillä.  

”En tutki työelämää vaan sitä miten yliopisto-opintoja ja työelämää voitaisiin lähentää”, selvensi Sauri Oulun-käynnillään. Vierailun ajankohta sattui Unelmien työpäiväksi, mutta varsinaisesti Sauri oli alustamassa kaupungin työntekijöille aiheesta luottamus ja valta.

Sauri muistutti, että viestintä ei ole tukipalvelu, vaan strategista toimintaa. 

”Propaganda ei kanna enää nykymaailmassa. Toisaalta julkiselle sektorille on kyllä asetettu sellainen perusasetus, että julkishallinnolta voidaan odottaa millaisia järjettömyyksiä hyvänsä.” 

Toisaalta Helsingin kaupunki uskoo, että hyvä kello kuuluu kauas. Slogania pääkaupungilla ei ole.  

”Jos kunta onnistuu palveluissa ja elinvoimassa, markkinointi on helppoa. Mikä on hyväksi asukkaille, on hyväksi myös muulle maailmalle, tosin ei välttämättä toisinpäin.”

Ironisia heittoja viranomaiselta

Sauri kertoi Oulussa siitäkin miten rakennusvirastosta kasvoi legenda Twitterissä. Ankeuttajaviraston imago muuttui. 

"Rakennusvirasto on tullut tunnetuksi ironisesta, näsäviisaasta tyylistään. Huumori kulkee sopivan ja ärsyttävän välillä. Esimerkiksi penkkariajelun reitti-infoon ehdotettu heitto sokeroinnista siedettiin hyvin." 

Tililtä siis viestitään persoonallisesti, vaikka tekijänä on rakennusvirasto.

"Persoonallisuus ei välttämättä tarkoita niin sanotusti vaatekaapin avaamista,” Sauri muistutti.

Rakennusviraston varsinaista päivittäjää ei tiedetä, mutta Sauri kertoo, että päivittäjäksi ilmoittautui ”yksi Helsingin kaupungin tiedottajista”.

Hyviä someosaajia löytyy mistä vain

Sauri muistutti uudesta asenteesta yhteiskunnassa: muodollinen asema ei takaa vaikutusvaltaa tai painoarvoa. 

”Hyviä someosaajia voi löytyä kaikilta organisaation tasoilta. Keskustelun taso foorumeilla vaatii asiantuntemusta. Esimerkiksi kaavoittajan pitää olla puolueeton, myös hiljaiset pitää huomioida eikä veljeillä saa.” 

Somepersoonansa kanssa kipuilevia Sauri kehotti olemaan ”kokonainen persoona työssä ja vapaalla”. 

”Se on yleensä helpompaa kuin kaksoiselämä.” 

Teksti: Sirpa Tarkkinen
Kuva: Maarit Kangas


Pekka Sauri kävi Oulussa puhumassa kaupungin työntekijöille vallasta ja luottamuksesta.
 

Pekka Sauri

Jakolinkki