Artikkelit

< Takaisin

Valoisa Lumo lähestyy

Ohjelmapäällikkö Jarkko Halunen sytytti Lumo-valofestivaalin yritysyhteistyön toimimaan.

 

Oulun kaupunkikeskustaa jo viisi vuotta ilahduttanut Lumo-valofestivaali sytyttää kaupunkiin taas valot 23. – 25.11. Ajankohta vaikuttaa lyhyeltä viime vuoteen verrattuna, mutta ohjelmapäällikkö Jarkko Halusella on tähän selitys.

”Viime vuonnahan oli Suomen satavuotisjuhlavuosi. Lisäksi kaupungin meille osoittama budjetti on rajallinen, 100 000 euroa. Keskitymme siihen noina päivinä, että Oulun keskusta on valon kaupunki.” 

Yhdessä vetävää kaupunkitilaa tekemässä

Tänä vuonna yritysyhteistyö on lähtenyt Lumossa mukavasti käyntiin. Lehto Asunnot valaisee rakennustyömaitaan ja Coronaria pysyvästi julkisivunsa eli Sammakko-talon. Coronarian sivuseinään valaistaan myös pohjoismaisen sarjakuvakilpailun voittotyöt. 

”Sarjakuvafestivaali järjestetään tänä vuonna tarkoituksella samaan aikaan kuin Lumo. Näin saadaan molemmille festivaaleille ja samalla Oululle myös kansainvälistä näkyvyyttä, kun valoteosten tekijät jakavat kuvia omissa kanavissaan”, huomauttaa Halunen.

Lisäksi LähiTapiolan pysäköintialueelle tulee valoteos. Kauppakeskus Valkeassa loistaa Museum Of The Moon -installaatio. 

”Coronaria ja Lehto Asunnot tarjoutuivat yhteistyöhön itse. Lähi-Tapiolassa ja Valkeassa kävin puhumassa asian puolesta. Yrityksillä on sellainen asenne tähän, että he haluavat olla rakentamassa yhteisöä, mielenkiintoista ja vetävää kaupunkitilaa. Kaupallisestihan he eivät suoraan festivaalista hyödy.” 

Olosuhteet voivat olla mitä vaan

Ohjelmahaussa Lumo sai 60 teosehdotusta. Sana kiirii kansainvälisten yhteyksien kuten LUCI-verkoston ja Suomen valotaiteen seuran kautta. 

Odottamattomuus on festivaalijärjestäjän vakiovarjo, mutta Lumon tapauksessa myös ilmaston vuoksi. 

”Festivaalin ajankohtaan liittyy aina paljon stressiä tekniikan toimimisen takia, vaikka kuinka informoimme teosten tekijöitä oikullisista marraskuun säistä. Se voi olla mitä vaan plussasta miinukseen, pakkaseen tai sateeseen ja kovaan tuuleen.”

Yleisöltä on tullut kehittämispalautetta, jotka liittyvät ilon ja synkimmän ajan valon lisäksi esimerkiksi toiveeseen ”ruoka- ja mehutarjoilusta”. Lisäksi erityisesti on toivottu teosta They were here eli UV-valaistujen hahmojen paluuta puistoihin. 

”Se osoittaa, että meiltä osataan jo odottaa jotakin”, Halunen huomauttaa.

Jonkun verran Lumoon on kysytty myös hotellipaketteja, niin ilmaisfestivaali kuin onkin. Ravintoloita on myös pyydetty mukaan Lumo-menuun jollain annoksella tai juomalla.

Videomäppäykset vakio-ohjelmistoa

Pysyviä valoteoksia on tänä vuonna kaksi. Ympäristö- ja yhdyskuntapalvelut toteuttaa Kaupunginojan hehkun. Tilakeskus viimeistelee Byströmin talon julkisivuvalaisun. 

Pääteoksena voidaan pitää Tuomiokirkon ulkoseinään heijastettavaa Sturm der Liebe -teosta.  

”Sen kaltaisia videomäppäyksiä eli rakennuksen henkiin herättäviä, esityksellisiä teoksia nähdään festivaalilla varmasti jatkossakin”, Halunen uumoilee. 

Lumo-teokset on sijoitettu kartalle myös Citynomadi-älypuhelinsovelluksessa.

 

Teksti ja kuva: Sirpa Tarkkinen

 

Jakolinkki