Artikkelit

< Takaisin

Omaolon kehitystyö jatkuu – uusia oirearvioita mukaan

Oululaisilla on ollut mahdollisuus jo puolen vuoden ajan saada apua ja toimintaohjeita terveyteensä liittyvissä asioissa sähköisen oirearvion avulla. Oireiden perusteella palvelu antaa toimintasuosituksen, esimerkiksi itsehoito-ohjeita, mahdollisuuden sähköiseen yhteydenottoon tai ohjaa ajan varaamiseen. 
 
Terveydenhoitaja Minna Kiljo on ollut käsittelemässä oirearvioita testausvaiheesta eli viime kesästä lähtien. Hän pitää silmällä työjonoon tulevia oirearvioita ja ottaa asiakkaaseen tarvittaessa yhteyttä samana tai viimeistään seuraavana työpäivänä. Oirekyselystä ammattilaiset saavat tärkeää tietoa potilaan voinnista ja pystyvät arvioimaan hoidon tarpeellisuuden. 
 
”Suurin osa oirearvioista on koskenut virtsatietulehdusta, ja arvioiden tekijät ovat olleet enimmäkseen työikäisiä naisia. Tämän lisäksi oirearvioita on tällä hetkellä mahdollista tehdä hengitystietulehduksesta sekä alaselkäkivusta tai -vammasta”, kertoo Minna.
 

Digihoitajan avulla tarpeettomat käynnit vastaanotolla vähenevät

Tarpeettomat käynnit vastaanotolla vähenevät, kun oireisiin saa ohjausta Omaolosta. Tällaisia ovat esimerkiksi flunssanhoitoon liittyvät ohjeet.
 
Yleiset hoitosuositukset tulevat näkyviin kaikille, mutta saadakseen yksityiskohtaiset Oulun paikalliset ohjeet ja tarvittaessa yhteyden ammattilaiseen, on palveluun tunnistauduttava pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 
 
”Oirearvio-palvelu ei korvaa muita palveluja, vaan se toimii niiden rinnalla ja poistaa päällekkäistä työtä. Asiakas voi arvioida tilannettaan missä ja milloin haluaa ja saa nopeasti toimintasuosituksen. Läheskään aina käynti vastaanotolla ei ole tarpeen”, tietää Minna.
 

Omaoloa kehitetään edelleen

Omaolo kehitetään koko ajan, joten palaute on edelleen tervetullutta. Seuraavana käyttöön otetaan liuta uusia oirearvioita; ne liittyvät yskään, polvenoireeseen tai -vammaan, kurkkukipuun tai nieluoireeseen, olkapään kipuun, jäykkyyteen tai vammaan ja korvan kipuun tai lukkoisuuteen.  Vielä tämän vuoden aikana oirearvioita saadaan mm. päänsärkyyn, närästykseen ja suun terveydentilaan liittyen. Tämän jälkeen on suunnitteilla kehittää hyvinvointitarkastusta ja -valmennusta.
 
”Asiakastestauksista olemme saaneet palautetta, että Omaolo toimii näppärästi. Asiakkaat kertovat saavansa juuri sitä palvelua, mitä tarvitsevat”, Minna kertoo. 
 
Oirearviot pohjautuvat Kustannus Oy Duodecimin lääketieteelliseen tietokantaan eli tuoreimpaan tutkimustietoon ja Käypä hoito -suosituksiin. Päätöksenteon tukena toimivat Duodecim-palvelusuositukset.
 
 
Terveydenhoitaja Minna Kiljo
Terveydenhoitaja Minna Kiljo tykkää työstään Kontinkankaan hyvinvointikeskuksessa. Digihoitajan tehtävien lisäksi hänen työsarkaansa kuuluvat muun muassa työ akuuttivastaanotossa, diabetes- ja sydänkontrollit sekä painonhallinta- ja sydänkuntoutusryhmien ohjaus.
 
Teksti ja kuva: Päivi Vuoti-Karvonen

Jakolinkki