Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Arvorakennus arvoisessaan käytössä

 
 
Mäntylä-Snellmanin päiväkodissa näkyy tyytyväistä porukkaa. Puolentoista vuoden ”evakkoretki” Svaaninsuon päiväkodissa on ohi ja uudistetut, upeat tilat käytössä. Joulumerkkikotinakin tunnettu talo on remontoitu perusteellisesti ja vanhaa vaalien. Uudet tilat mahdollistavat pienryhmätiloineen monipuolisen toiminnan. Myös kaikki kolme leikkipihaa on uudistettu. 
 
Remontoidut tilat ovat vaaleat ja valoisat, joihin kalustus ja leikkivälineet tuovat väriä. Talossa ei ollut sisäilmaongelmia, mutta talotekniikka oli tullut käyttöikänsä päähän. Korjaaminen suojellussa talossa oli hidasta; Museovirasto oli tiiviisti mukana suunnittelussa. Päiväkodinjohtaja Eija Salmi antaa esimerkin: "Talon kaikki 144 ikkunaa on saneerattu yksitellen".
 
Suuria purkuja ei voitu tehdä, ja vanhaa on nyt otettu esiin maalikerrosten alta.
"Talon korjaus oli kaupungilta kulttuuriteko, samalla rahalla kun olisi rakennettu kaksi uutta päiväkotia", Salmi kiittelee.
 

Erilaisia toiminnallisia tiloja

 
Mäntylä-Snellmanin päiväkoti on päiväkodiksi iso. Talossa on paljon erilaisia toiminnallisia huoneita, joita päiväkodeissa ei normaalisti ole. Oma huoneensa on nyt muun muassa taidetta, musiikkia, roolileikkejä ja rakentelua varten. Liikuntatilojen ansiosta myös Välkkeen perheliikuntakerho kokoontuu talossa maanantaisin. Harvinaisin helmi on kuitenkin remontoitu sauna, joka on käytössä joulusaunana ja hiihtopäivinä. 
 
Päiväkodissa on kolme erillistä leikkipihaa, jotka kaikki uudistettiin remontin yhteydessä. Pihojen suunnittelussa tärkeää oli paitsi toiminnallisuus myös turvallisuus. Pihalla on jopa oma nuotiopaikka.  
"Lapset ovat riemusta päätellen tyytyväisiä lopputulokseen", Eija Salmi kertoo hymyillen.
 
Pihoja ympäröi mäntymetsä, joten luonto on ihan vieressä. Lähimetsästä on rajattu alue päiväkodin käyttöön. Päiväkotilaisten toiveena on, että tuolla alueella ei ulkoilutettaisi koiria.
 
Alueen lapset ja vanhemmat ovat tervetulleita leikkimään pihoille iltaisin ja viikonloppuisin.
"Kaupunki on satsannut paljon näihin hienoihin pihoihin. Pidetäänhän yhdessä huolta, että ne pysyvät kunnossa pitkään."
 

Saamea ja kestävää kehitystä

 
Mäntylä-Snellmanin päiväkodissa on noin 180 lasta. Päiväkodin erikoisuus on pohjoissaamenkielinen ryhmä ja siihen kuuluva ns. kielipesä. Ryhmässä on tällä hetkellä 19 lasta, joista osalla pohjoissaame on kotikielenä. Kielipesäläiset eivät osaa ennestään saamea, mutta heilläkin on perheen kautta jokin kytky saamen kieleen.
”Saamelaisalueen ulkopuolella on saamenkielinen ryhmä vain kolmella paikkakunnalla: Oulussa, Rovaniemellä ja Sodankylässä”, Salmi kertoo. 
 
Toinen päiväkodin arjessa näkyvä asia on kestävän kehityksen kasvatus: kierrätys, lajittelu, sähkön ja veden säästäminen. Päiväkoti on ollut mukana valtakunnallisessa Vihreä lippu -toiminnassa vuodesta 2006.  
 
Talon rakennuttaneiden Karl August ja Alma Snellmanin mukaan nimetty Snellman Säätiö on määritellyt, että talossa pitää aina olla lasten ja nuorten toimintaa. On hienoa, että rakennus on tulevatkin vuosikymmenet arvoisessaan käytössä.
 
Talon ovet ovat avoinna 7.-8. marraskuuta klo 17-19 kaikille kiinnostuneille (os. Snellmanintie 2). Tervetuloa tutustumaan!
 

Teksti ja kuva: Satu Fränti
 
Juttu julkaistaan myös Lintulammen Sanomissa.
 

Jakolinkki