Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Biokaasuautot ja uusiutuva diesel käyttöön lähivuosina

”Meillä ympäristöasiat on viety osaksi talousarvoita. Tälle ja ensi vuodelle toiminnalliset tavoitteet vähäpäästöisyys, materiaalien uusiokäyttö ja kierrätys. Hyödynnämme luonnonvesiä kunnossapidossa ja rakentamisessa”, luettelee talouspäällikkö Petri Toppi.

Itsestään selvänä Infrassa kierrätetään kaikki jäte, joka voidaan – esimerkiksi kaikki syntyvät metallijätteet toimitetaan lajiteltuina metallinkeräykseen.

Kasvijäte kompostoidaan

Jätettä muodostuu päivittäin myös viheralueiden raivauksessa. Jäte pyritään hyödyntämään sellaisenaan niin usein kuin pystytään, ja vasta toissijaisesti se kierrätetään.

”Puistojen kasvijätettä hyödynnetään kompostoimalla. Komposti käytetään osana mullanvalmistusta sekoittamalla se maanparannusaineeksi humuspitoiseen täyttömaahan”, kertoo työpäällikkö Heikki Kukkola.

Puistoista kaadettujen puiden rungot hyödynnetään tukkipuuna tai hakettamalla ne katemateriaaleiksi viheralueiden pensasryhmiin ja esimerkiksi frisbeegolfratojen päällysteeksi. Risut haketetaan energiapuuksi lämpövoimaloihin.

”Vaihdetut leikkipuistojen leikkihiekat uusiokäytetään mahdollisuuksien mukaan maantäyttöihin, laatoitusten asennushiekkana, koira-aitauksien pohjamateriaaleina ja osana mullan valmistusta”, kertoo Heikki.

Myös muut viherrakentamisen materiaalit, kuten puretut kiveykset, pyritään käyttämään uudelleen. Kivipäällysteisten katujen korjaukset tehdään pääsääntöisesti käytetyistä puhdistetuista graniittinoppakivistä.

”Asfalttiakin joudutaan aina joskus poistamaan, mutta vanha asfalttipäällyste toimitetaan urakoitsijalle uudelleen käytettäväksi kierrätysasfaltin materiaalina. Samalla tavalla liukkauden torjuntaan käytetyt hiekat ja murskeet poistetaan keväällä harjaamalla ja kerätyt materiaalit ajetaan lumenkaatopaikan kulkupaikkojen ja alueiden tasauksiin.”

Ympäristöasiat huomioon kaluston kilpailutuksessa

Kalustopuolella ympäristöasiat on otettu huomioon jo talojen rakenteissa, kuten lakikin sanoo.

”Uudet ja käytetyt nesteet sekä öljyt säilytetään erillisissä tiloissa, ja käytetyt menevät aina kierrätykseen”, kertoo koneinsinööri Jesse Ronkainen Infrasta.

Kalustopuolella käytöstä poistettuja laitteita on myyty eteenpäin, ja korjaamoilla kierrätetään myös metallit, pahvit, paperit, akut ja paristot sekä autonrenkaat.

”Kun hankimme uutta kalustoa, vaadimme uusimmilla päästöstandardeilla varustettuja moottoreita. Mahdollisuuksien mukaan olemme hankkineet myös biokaasu- tai sähköautoja.”

Paraikaa on harkittu myös uusiutuvan dieselin käyttöönottoa, mutta hankintoja ovat hidastaneet harva jakeluverkko sekä tavalliseen dieseliin verrattuna korkeampi hinta.

”Kuljetus- ja työkoneiden kilpailutuksessa olemme asettaneet vuosimallirajoitteita. Uudemmat koneet kun ovat vähäpäästöisempiä ja tehokkaampia myös käyttää.”

Jesse kertoo, että koko henkilökuntaa kuunnellaan ympäristöasioissa.

”Henkilöstön ideoita kuunnellaan ja ideoita pyritään ottamaan käyttöön.”

 

 

Jakolinkki