Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Oulu2026-pajassa svengasi

Oulu206-paja eli tila kulttuuripääkaupunkivuosihankkeen käyttöön avattiin huhtikuun viimeisenä torstaina.
Täytekakkua syötiin, kahvia juotiin ja viihtyisää tilaa Oulu10:n aulassa ihailtiin.

Hengellisyys, Tykkyläinen ja Alpo esiin
Aila Ryhänen täytti ideakaavaketta ja huomautti kulttuurisesta maamerkistä, jota hän toivoisi esiin hankkeessa nostettavan: Alpo-hinaajan.
”Sehän on osallistunut Normandian maihinnousuunkin.”
Ryhäsen vieressä kahvitteli Pertti Seppänen. Hän on asunut Turussa sen kulttuuripääkaupunkivuoden aikana ja nähnyt teemavuoden vaikutukset.
”Oulussa pitäisi korostaa arktisuutta ja pohjoisuutta. Sitä, että olemme pohjoisen pääkaupunki Euroopassa. Oulun yliopistossahan on alkuperäiskansojen tutkimuskeskuskin. Sittenhän meillä on tämä hyvän ja pahan vuorovaikutus, hengelliset asiat, joiden parissa liikkuu nuoria valtavasti. Paljon on jäänyt asioita huomioimattakin, esimerkiksi pohjoissuomalainen Veikko Aaltona-di Mastaguera, jonka maalauksia on Vatikaanin kokoelmissa.”
Lisäksi Ryhänen ja Seppänen muistuttavat, että Pudasjärvellä vaikuttaa Kari Tykkyläinen, suot ja korkokenkähiihdot sekä hirsirakentaminen.

Hiljaisuus sopii kulttuuripääkaupunkivuoteen
Avajaistapahtumaa seuraava Tarja Isohätälä on perustamassa hiljaisuuden ja luovuuden matkailukeskusta. Sen nimi on Triangel ja keskus sijoittuu Haukiputaalle Hämeenjärven rannalle.   
”Uskon, että kulttuurikaupunkivuosi yhdistää oululaisia, herättelee kansaa ja tekee uutta oululaista kulttuuria. Oma projektini, hiljaisuus ja sen työstäminen, sopii tällaiseen teemavuoteen hyvin.”

Kulttuurikummit osallistuvat
Ulla Halmet ja Leena Väyrynen ovat asettuneet ikkunan viereen auringonpaisteeseen. He ovat kulttuurikummeja.
Naisten näkemys on, että paljon pitäisi vielä Oulussa tehdä, ja nimenomaan kaupungin keskustan hyväksi.
”Surkea on se nyt, pitäisi tehdä fiksummaksi.”
Halmet ja Väyrynen lupaavat, että jos kulttuurikaupungiksi päästään, se näkyy myös heidän kummitoiminnassaan.
”Aina tullaan esiintymään, jos vain kysytään.”Money and Gravy takoi rytmiä Oulu2026-pajan avajaisissa. Kuva: Jaani Föhr

Itse hakemusprosessikin kiinnostaa
Saija Luonuansuo oli paikalla kutsuttuna. Hän tekee töitä Oulun ammattikorkeakoulun hankkeissa.
”Minua kiinnostaa miten se hankehakemus tässä tehdään. Valtava työpanos tarvitaan, ja miten osallistetaan tähän tavallinen kaduntallaaja.”
Oulun keskustan kehittäminen on hänenkin mielessään.
”Nyt ei näytä kaupungilta eikä kulttuurilta. Saisikohan tyhjiin tiloihin esimerkiksi taidepajoja nuorille tai muuta tällaista, toki ymmärrän, että kalliita liiketiloja ovat. Kiinnostava on Pikisaari, mitähän sinne alkaa syntyä.”

Avoimeen avajaistilaisuuteen osallistui noin 200 vierailijaa. Paikallista taiteilijoista paikalla olivat Keksi-kollektiivin katutanssijat, rytmimusiikkitrio Money & Gravy sekä DJ anttiyrjoehenrikki.
Jatkossa tila on paitsi kulttuurikaupunkityöntekijöiden työtila myös hankkeen yhteistyökumppaneiden käytössä.
Lisäksi joka torstai klo 14–17 Oulu2026-pajassa järjestetään ohjelmaklinikat. Niissä voi työstää omaa ideaansa kulttuurikaupunkivuoden käyttöön.  

Teksti: Sirpa Tarkkinen

 

Jakolinkki