Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Luontohuone ihastuttaa

Rempparit-ryhmä on Oulun kaupungin kuntouttavan työtoiminnan ryhmä, joka on pari vuotta kunnostanut Oulunsalon yhteisötaloa eli entistä kunnantaloa.

Työn touhussa ryhmän ohjaaja Jani Tukeva huomasi, että vaihtelua kaivattiin. Niinpä hän vei ryhmänsä lähimetsään. Siellä alkoi itää ajatus luontohuoneesta Oulunsalon Salonkartanon palvelukeskukseen. Se sijaitseekin sopivasti yhteisötalon vieressä.

Laulunsäkeet muistuvat mieleen

Luonnosta kerättiin materiaaleja keskuksen entiseen tv-huoneeseen, joka nyt rauhoittaa ja hellii kaikkia aisteja.

Heti ovelta huomio kiinnittyy Hanna Andelinin seinämaalaukseen ja Veeran Verstaan nuorten toteuttamiin verhoihin. Pikkulinnun laulu toimii liiketunnisteella ja reagoi herkästi keinutuoliin istujaan.

Huoneen keskellä palaa nuotio ledeillä. Tuli näyttää niin aidolta, että oikeiden koivuklapien ympäriltä on kuulemma löytynyt nenäliinoja. Nurkassa lorisee suihkulähde. Aikoinaan huoneen vastakaadetut koivut tuoksuivat puulle.

Vihermatosta asukkaat ovat tykänneet. Jalan alla voi tuntea nurmen, ja kaikillahan ei ole mahdollisuus ulkoilla.

”Muistisairaat asukkaat alkavat tilassa tapailla tuttuja laulunsäkeitä. Luontohuoneessa keskittyminen on parempaa kuin tavanomaisissa tiloissa”, tietää palveluesimies Tarja Peltoniemi.

Välineillä on huoneessa helppo liikkua. Pitkospuilla pääsee kävelemään, koska sitä reunustaa kaide. Materiaalit ovat vaivattomasti puhdistettavat, esimerkiksi vihermaton voi irrotella pestäväksi paloina.

Tilan tavarat hankittiin kierrätyksestä. Ovenpielen maitolaituri on tehty yhdessä Ylikiimingin kuntouttavan työtoiminnan kanssa.

Kaikki on tehty itse

Rempparit-ryhmä toimii hallinnollisesti Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n yhteydessä.

”Hyvinvointia voi edistää kädentaidoilla. Luontohuoneen kautta se on tapahtunut luontevasti ja oivaltavasti”, sanoo Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n toiminnanjohtaja Elina Seppänen. ”Työtä, ryhtymistä ja viitsimistähän tämä vaatii.”

Ja se on totta. Kaikki on tehty alusta alkaen itse, esimerkiksi kannettu kannot metsästä, kuivatettu, puhdistettu ja käsitelty ne hyönteismyrkyllä.

”Pelkästään kantojen kanssa työskentelimme viikkoja”, sanoo Tukeva.

Yhteistyökumppanit heti mukaan

Rempparit-ryhmän toiminnasta Tukeva toteaa, että jatkossa mennään yhä enemmän luontoon. Huomioidensa mukaan siellä puheliaisuus, aktiivisuus ja ryhmäytyminen voimistuvat.

”Hyvin paljoa ei tästä ideasta tarvinnut kertoa, kun yhteistyökumppanit olivat valmiita lähtemään mukaan”, Tukeva mainitsee. ”Budjettimme oli tasan nolla.”
”Käyn täällä joka päivä”, sanoo Kirsti Valppu (toinen vasemmalta) Salonkartanon palvelukeskuksen luontohuoneessa.
Vasemmalla Elina Seppänen Taito Pohjois-Pohjanmaasta, Valpun vierellä Tarja Peltoniemi ja nuotion edessä Jani Tukeva.


Salonkartanon palvelukeskuksen luontohuoneen kunnostamiseen osallistuneet yritykset, yhteisöt ja yksityiset tekijät ovat seuraavat:

Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n Rempparit-, Eräreiskat-, Taiturit- ja Waaterit-ryhmät
Salonkartanon henkilökunta
Ajaton Aika
A-Kilta ry/Motiva-ryhmä
Hanna Andelin
Kulttuurivoimala ry
LilZoo
Lovi Oy
ODL/Startti-ryhmä
Oulun Teatteri
Oulun kaupungin tekninen liikelaitos
Oulun kaupungin työllisyyspalvelut
Oulunsalon Eläkeläiset ry
Pst.
Salottaret Lions Club
Veeran Verstas


Teksti ja kuva: Sirpa Tarkkinen

 

 

Jakolinkki