Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Määränpäänä maailman kulttuuriperintö

Kulttuuriperintötyön johtaja Pasi Kovalaisen loma alkaa 2.7. Silloin hän suuntaa Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan, Kernavén arkeologiselle alueelle ja 1200-luvulle sijoittuvaan silloiseen pääkaupunkiin. 

Lisäksi Kovalainen käy Liettuan Klaipedassa Kuurinkynnäällä.  

Lomasuunnitelmiin kuuluu myös Kroatia. Siellä kohteina ovat Trogirin kaupunki, Splitin Diolektaniuksen roomanaikainen palatsi sekä Plitvicen kansallispuisto.

 

Kiinan muuri


Ensimmäisenä Leningradiin

Matkailu liittyy Kovalaisen harrastukseen, Unescon maailmanperintökohteisiin. Niitä hän on kiertänyt vuodesta 1978. 

Ensimmäinen oli Leningrad eli nykyinen Pietari. 

"Se oli ensimmäisiä Unescon maailmanperintökohteiden listalla, joka on perustettu vuonna -72. Nykyisestä Pietarista maailmanperintökohteeksi katsotaan sen vanha keskusta.” 

Viimeisin kohde oli nyt kesäkuussa Berliini, entisen DDR:n alueen Euroopan vanhat pyökkimetsät.  

 

Cheomseongdae
 

Katukivet hävisivät alta

Tällä hetkellä maailmanperintökohteita on 1 092. Kovalainen on nähnyt niistä 237. 

Etukäteen hän lataa netistä asiakirjan, yleensä tuhatsivuisen opuksen, jonka perusteella kohde on hyväksytty. 

Mutta miten osataan suunnistaa, kun tietoliikenneyhteydet eivät toimi?

”Kerran olin Beersebassa, Israelissa. Se on Nevgenin autiomaan laidalla, raamatullinen kaupunki eli mainitaan vanhassa testamentissa. Kaikki oli siellä tietysti hepreaksi ja sillä kielellä olin ohjelappuja kirjoitellut. Silti vasta kolmas taksi älysi minne olin menossa, ja sekin ajoi ensin kohteen ohi. Sitten palatessa piti saada kyyti takaisin, kävelin tienvarteen mistä asemalle oli 7-8 kilometriä. Naapurikaupungista, arabikaupungista kuski sitten otti kyytiin, sain selitettyä mille asemalle mennään. Paikallisen setelin kuskille annoin.”

Erityisen tukalia tai hankalia tilanteita Kovalainen ei ole eksoottisissakaan kohteissa kokenut. 

”Rio de Janeirossa, kun tiestä alta oli viety katukivet, tajusin, että nyt olen väärällä seudulla.” 


Chichèn Itza

Kiinalaisia suomalainen kiinnosti

Kiellettyyn kaupunkiin Pekingissä pääsee 80 000 ihmistä päivässä, passilla ulkomaalaiset ja henkilöllisyystodistuksella paikalliset. 

”Yleensähän se menee niin, että haluat, että sinusta otetaan kuva jossain kohteessa. Kielletyssä kaupungissa ja Kiinan muurilla kiinalaiset kovasti halusivat kuvaan minun kanssani. Siellä oli ehkä käymässä sellaisia paikallisia, jotka eivät ole tottuneet ulkomaalaisiin. Toisin oli Pekingissä mikä oli yllättävän kiva paikka.”

New Delhiin Kovalainen ei halua enää koskaan.

”Se on kova, hurja paikka. Ei ykkösturistikohteita, olkia poltettiin ja näkyvyys noin 150 metriä eteenpäin. Intialainen metro on kyllä siisti, tuk-tukissa joutuu koko ajan riitelemään kuskin kanssa. Delhissä kulttuurikohteet ovat rauhallisempia kuin katuelämä.” 

Suosituksena rangaistussiirtolat

Sydney on Kovalaisen kaukaisin kohde.

”Oopperatalo on aivan mahtavaa arkkitehtuuria. Kun otti lautan, näki rakennuksen myös meren puolelta, ja kävin kierroksen sisälläkin.”

Australia on ollut englantilaisten vankipaikka ja Sydneyn asuttivat vangit.

"Entisessä vankilassa on hieno museo ja näyttelyt. Parin tunnin junamatkan päästä löytyvät Siniset vuoret, Blue Mountains, ja eukalyptusmetsiä. Siellä vietin kaksi päivää vaeltamassa.” 

Egyptin pyramidit käymättä

Erityisen hienolta tuntui hetki Indiana Jones ja viimeinen ristiretki -elokuvan maisemassa eli Jordanian Petrassa. 

”Se on pari kilometriä kanjonia, 20 - 30 metriä korkeat kiviseinät. Hiekkatietä kuljetaan, ja yllättäen aukeaa se temppeli.” 

Egyptin pyramidit on Kovalaiselta käymättä. 

”Turvallisuustilanne meni sillä alueella vaikeaksi ja vaaralliseksi.” 


Taj Mahal


Kaikki alkoi Norjasta

Kovalainen hurahti Unesco-kohteisiin vuonna -94 Norjassa. Silloin hän osallistui Icomosin puukonservoinnin kansainväliselle kurssille. Kovalainen on Icomosin (International Council on Monuments and Sites) jäsen. 

Kansainvälinen asiantuntijajärjestö keskittyy kulttuuriperintökohteiden konservointiin ja suojeluun. Icomos myös suosittelee Unesco-kohteita. 

”Olin Norjassa kuusi viikkoa, norjalaiset kierrättivät kohteissaan ja ajattelin, että tämähän on hauskaa touhua, kun sain opastetut kierrokset. Käytiin Bergenissä ja Urnesin 1100-luvun sauvakirkossa sekä vuonoissa.”

Oulujoki ja Liminganlahti ehdokaslistalla

Suomen maailmanperintökohteista Kovalainen on käynyt kaikissa seitsemässä. 

”Suomelta on tulossa uusi ehdokaslista. Pohjois-Pohjanmaan liitto esittää maailmanperintölistalle Oulujoen rakentamista ja Liminganlahtea. Museovirasto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö eivät ole vielä päättäneet mitä aletaan valmistella eli mitä viedään ehdokaslistalta varsinaiseen kokoukseen.” 

Valintaan menee kymmenen vuotta. Suomi ei ole enää mukana maailmanperintökomiteassa.

 

Teksti: Sirpa Tarkkinen
Kuvat: Pasi Kovalaisen kotialbumi

 

 

 

Jakolinkki