Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Mike Watson kuratoi yhteisötaidetta Ouluun

Oulu2026-hanke järjestää tällä viikolla ensimmäisen kansainvälisen kulttuuriseminaarinsa Can ECoC Save the World? 12.-14. maaliskuuta.
Seminaari muun muassa kutsuu asiantuntijoita pohtimaan tulevaisuuden haasteita, verkostoitumaan sekä etsimään rahoituskanavia.
Oululaistunut britti Mike Watson kuratoi seminaarin oheen taide-esityksiä, jotka ovat niittäneet mainetta laajasti maailmalla.

Mike Watson, kerro itsestäsi: kuka olet, mistä tulet?

”Olen kotoisin Iso-Britanniasta, mutta asunut 10 vuotta Italiassa, jossa urani taidekriitikkona alkoi. Olen työskennellyt eräille suurille kansainvälisille lehdille, sekä kuraattorina vuoden 2013 ja 2015 Venetsian taidebiennaaleissa, vuoden 2018 kansainvälisessä festivaalissa nimeltään Manifesta12 (Palermo) ja useissa kansallismuseoissa, gallerioissa ja taidesäätiöissä halki Euroopan. Vuonna 2019 siirryin Ouluun, jossa olen työskennellyt projektien parissa vuodesta 2007, yhtenä niistä esimerkiksi Suomen Kulttuurirahaston Pohjanvirta-projekti vuosina 2014-2017.”

Ammatillinen taustasi?

”Olen filosofian tohtori, valmistunut Goldsmith Collegesta, Lontoosta, erikoistuen Aesthetics and Art Theory (estetiikka ja taideteoria). Muilta osin, katso ylempää. Iso-britannialainen ZerO Books julkaisee vuonna 2019 toisen kirjani Can the Left Learn to Meme: Adorno, Video Games, and Stranger Things.”

Miksi olet kiinnostunut Oulusta?

”Sen lisäksi, että Oulu on teknologisesti edistynyt ja viestintäyhteyksien ja pelikehityksen aallonharjalla, Oulu on myös hyvin lähellä luontoa. Tämän lisäksi Oulu on myös kaupunkina kasvava ja väestöltään monipuolistuva, tarjoten näin potentiaalia myönteiselle kulttuuriselle kasvulle.”

Kun olet Oulussa, mitä teet täällä mieluiten?

”Pyöräilen pitkin kaupungin kattavia pyöräilyreittejä. Pidän myös konserteista ja kesäfestivaaleista. Aina on jotain meneillään.”

Millainen on roolisi kulttuuripääkaupunkihankkeessa?

”Olen kuraattorina projektissa Oulu: A Social Ecosphere, joka sisältää kaksi taide-esitystä jotka pidetään Polar Bear Pitching alueella Oulussa 13.3. klo 18 alkaen.

Taiteilija Marinella Senatore jatkaa projektiaan School of Narrative Dance, joka on vieraillut jo yli 20 kaupungissa ympäri maailman. Hänen projektissaan on ollut yhteistyössä arvovaltaisia toimijoita, kuten Pariisin Pompidou Center sekä 54. Venetsian Biennaali, jonka avaajana Marinella Senatore toimi.

The School of Narrative Dance projektissa tehdään koreografia kaupungista paikallisine tanssijoineen. Oulussa, mukana tulee olemaan 65 tanssijaa, jotka osallistuvat harjoituksiin 9.3. alkaen sekä pääesitykseen. Tanssijat työskentelevät koreografi Maria Fonzinon kanssa.”

"Seminaarin toisena taiteellisena osana on Leonardo Petruccin valmistelema esitys Finding the Right Move, joka on tehty yhteistyössä kahden oululaisen shakkimestarin kanssa, ja se sisältää kaksi suurta, lumesta tehtyä, shakkilautaa ihmisnappuloineen. Myöhemmin, Polar Bear Pitchingissä, Petrucci järjestää shakkipelin normaalissa mittakaavassa, mutta jäänappuloilla, jotka sulavat pelin kuluessa. Molemmissa esityksissä on kyse oululaisten ihmisten ja oululaisen luonnon välisestä suhteesta.”

Millainen kulttuuripääkaupunki Oulusta voi mielestäsi tulla?

”Oululaiset ja Oulun mahtava ECoC-työryhmä tulevat tekemään projektista ihmiskeskeisen sekä myönteiseen, kauaskantoiseen, muutokseen tähtäävän projektin. Hakemus on vahvoilla, sillä Oulussa ymmärretään, että kulttuuri kuuluu kaikille, ei vain harvoille.”

Mikä on Can ECoC Save the World -seminaarin tavoite?

“Seminaarin tavoitteena on tuoda Ouluun laaja kirjo ihmisiä Euroopasta, ja vieläkin kauempaa, keskustelemaan yritys- ja kulttuurisista strategioista, jotka voisivat edesauttaa kohti kestävää ja monimuotoista Eurooppaa. Oma roolini on toimia kuraattorina kahdelle yhteisölliselle taideprojektille, joista kerron edellä.”

Onko tällaiselle seminaarille tilausta?

”Can ECoC save the world keskusteluttaa, voisiko kulttuuri pelastaa maailman. Kenties tarvitsemamme ratkaisu niihin haasteisiin, joita Eurooppa tänään kohtaa, on kulttuurinen vastareaktio, sillä kulttuuri tuo ihmiset yhteen. Siten voimme keskustella muuttoliikkeestä, rasismista, sosiaalisesta epätasa-arvosta, ilmastonmuutoksesta ja EU:n hajoamisen uhkasta."

"Ajatuksella yhtenäisestä Euroopasta viitataan siihen, että ihmiset tulevat yhteen ratkaistakseen ongelmia. Tältä osin, järjestämällä eri taustoista tuleville ihmisille ympäristön vapaalle keskustelulle ja kulttuuri-ideoiden jakamiselle, Oulu toivoo osoittavansa, että se on eurooppalainen kaupunki ilmauksen perimmäisessä merkityksessä.”

Can ECoC Save the World -seminaarin keskustelukieli on englanti.
Tutustu seminaarin sisältöön tästä linkistä.

 

 

 

 

Jakolinkki