Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Ouluun tekeillä ruotsinsuomalainen taiteilijaresidenssi

Oulussa haetaan parhaillaan Ruotsinsuomalaiselle kulttuurilähetystölle eli taiteilijaresidenssille rahoitusta. Alustavasti residenssille on myös sovittu tilat Svenska privatskolanin (Pohjolan talon) yhteydestä.  

Taiteilijaresidenssi tarkoittaa ruotsinsuomalaisille taiteilijoille tai muille kulttuurityöntekijöille mahdollisuutta työskennellä ja luoda vuorovaikutussuhteita Oulussa ja sen alueella.

”Hanketta on suunniteltu Luckan-toiminnan kanssa ja idea on saanut laajaa kannatusta ruotsinsuomalaisten, Oulun kaupungin, oppilaitosten ja Ruotsin valtionkin edustajilta”, sanoo hankkeen puolesta työskentelevä oululaishaukiputaalainen Kai Latvalehto. Hänet tunnetaan Laulu koti-ikävästä - dokumenttielokuvan päähenkilönä.
Latvalehto myös väitteli vuonna 2016 tohtoriksi ruotsinsuomalaisesta kulttuuri-identiteetistä ja hänen on valittu vuoden 2013 ruotsinsuomalaiseksi. 

Ruotsinsuomalaisempi
kuin mikään muu  

Ajatus taiteilijaresidenssistä on lähtöisin toisen sukupolven ruotsinsuomalaisilta taiteilijoilta. 

”He ovat tiedustelleet minulta mihin he voisivat saapua Suomeen työskentelemään, vierailemaan, puhumaan ja esittämään töitään. Palo ja tunnesiteet Suomeen ovat heillä erittäin vahvat, mutta käytännön mahdollisuudet puuttuvat”, Latvalehto kertoo.  

Hän myöntää, että Oulu ei tokikaan ole ruotsalainen eikä edes suomenruotsalainen kaupunki. 

”Toisaalta Pohjois- ja Itä-Suomi ovat pääasiallisia ruotsinsuomalaisuuden koti- ja lähtöseutuja. Siksi Oulu on ruotsinsuomalaisuuden suhteen loogisempi, faktisempi ja tunnepuoleltakin lähempänä sydäntä kuin mikään muu Suomen kaupunki", Latvalehto perustelee.

Välimatka Ruotsiin
lyhyt

Latvalehto muistuttaa Oulun vahvoista historiallista- ja kulttuurisiteistä sekä suomenruotsalaisuuteen että Ruotsiin. 

”Henkinen ja kulttuurinen välimatka on lyhyt, kun valtakunnan raja on lähellä ja Tukholmaan lentää samassa lähes samassa ajassa kuin Helsinkiin. Ruotsinsuomalaisuus on myös vahvasti alueeltamme lähtöisin.” 

Latvalehto huomauttaa, että myös Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeelle tällainen rajoja ylittävä kulttuuritoiminta tarjoaisi sen hakemaa kulttuuri-ilmastonmuutosta.

Vähän tuettu
vähemmistökulttuuri

Latvalehdon mukaan ruotsinsuomalaisuus on sekä Ruotsissa että Suomessa jäänyt vähälle huomiolle.

"Kuitenkin kyseessä on Pohjolan suurin vähemmistöryhmä. Ruotsinsuomalaisen taustalla olevia ihmisiä on pyöreästi miljoona. Ruotsinsuomalaisten kulttuuria ei juurikaan kuitenkaan ajeta tai tueta. Hanasaaren kulttuurikeskus Espoossa ja Tukholman Suomi-instituutti ovat lähes ainoita”, pohtii Latvalehto. 

Kulttuuri-ilmastonmuutosta
kulttuuripääkaupungille

Latvalehto näkee, että esimerkiksi Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeelle tällainen rajoja ylittävä kulttuuritoiminta tarjoaisi hankkeen hakemaa kulttuuri-ilmastonmuutosta. Residenssitoiminta suuntautuisi myös Oulusta ulospäin. 

”Esimerkkinä tästä on Vastarannan siili -yhtye, jolle on järjestynyt jo toinen Ruotsin-kiertue niissä kunnissa, jotka kuuluvat Ruotsissa suomenkieliseen hallintoalueeseen", Latvalehto huomauttaa.

"Vastaavasti Ruotsinsuomalainen kulttuurilähetystö Oulussa voisi eurooppalaisessa mittakaavassa toimia vähemmistökulttuurien lähtökohdista käsin. Irlantilaisuus Englannissa on vastaavanlainen ilmiö kuin ruotsinsuomalaisuus Suomessa eli valtava väestöliike, jonka sosiokulttuurista merkitystä harvoin huomataan.” 

Teksti: Sirpa Tarkkinen
Kuva: Oiva Latvalehto


Kai Latvalehto tunnetaan Laulu koti-ikävästä - dokumenttielokuvan päähenkilönä.

Jakolinkki