Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Sarjakuvalla häirintää ja ahdistelua vastaan

Oulun Zonta-kerhot ja Kulttuurivoimala ovat tuottaneet yhteistyössä Oulun kaupungin kanssa sarjakuvan seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta Turvallinen Oulu -hankkeen käyttöön. 

Elinan päiväkirjasta -sarjakuva sijoittuu yläkouluun ja siinä kuvataan, miltä seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohteeksi joutuminen tuntuu ja miten nuoren kannattaisi tilanteessa toimia. Sarjakuva voi olla apuna vaikean ja aran aiheen käsittelyssä nuorten kanssa. Sen avulla voidaan pohtia muun muassa häirinnän ja ahdistelun vaikutuksia sekä käydä läpi oikeita toimintaohjeita häirintä ja ahdistelutilanteisiin. 

Nuoren voi olla vaikea kertoa häirinnästä tai ahdistelusta. Kun aiheesta on keskusteltu turvallisessa ympäristössä, nuoren on helpompi tulla kertomaan mahdollisesta kokemastaan häirinnästä tai ahdistelusta. 

Oulun kaupungin koordinoiman Turvallinen Oulu -hankkeen päätavoitteena on ennalta ehkäistä alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Sarjakuva on luettavissa hankkeen nettisivulla, mistä löytyy myös pedagogiset ohjeet sarjakuvan käsittelyyn. Sähköisen version lisäksi sarjakuvasta on painettuja kappaleita, joita jaetaan muun muassa kouluille ja nuorisotiloille.

Zonta International on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton maailmanlaajuinen palvelujärjestö, joka edistää sukupuolten tasa-arvoa ja ehkäisee naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Kulttuurivoimala on yhteisötaiteen keskus, jossa tehdään taidetta yhteisön jäsenten kanssa yhteiskuntaan vaikuttaen ja vuorovaikutusta edistäen. Lisätietoja: www.zonta.fi ja www.kulttuurivoimala.fi.

 

Kulttuurivoimalan Sami Hänninen ja piirtäjät sekä Oulun Zonta-kerhot luovuttivat Elinan päiväkirjasta -sarjakuvan perusopetus- ja nuorisojohtaja Marjut Nurmivuorelle maanantaina 21. lokakuuta ja kiittivät mielekkäästä yhteistyöstä ja kaupungin panoksesta. Kuvassa vasemmalta Jaana Salomäki, Ireene Tyni, Varpu Hirvelä-Koski, Auli Mylly, T. Veijola, Marjut Nurmivuori, A. Snygg, Britta Passoja ja Sami Hänninen.

Jakolinkki