Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Suomen liikkuvin kunta -palkinto kuuluu kaikille oululaisille

Suomen liikkuvin kunta -kilpailun voitti tänä vuonna Oulu. Kuntaliiton, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Urheilugaalan järjestämään kilpailuun osallistui 73 kuntaa, joista asiantuntijat valitsivat finalisteiksi Vihdin, Kouvolan ja Oulun. Lopullisen valinnan voittajasta teki 300 hengen muodostama raati, joka on koottu ympäri Suomen liikunta-alan vaikuttajista ja toimijoista. Mekään emme tienneet etukäteen, mikä kunta palkinnon voittaa, joten olihan se mukava yllätys.

Tämä palkinto kuuluu kaikille oululaisille! Avainasemassa ovat työntekijät, jotka järjestävät ja tuottavat liikunnan olosuhteita ja liikuntapalveluja kuntalaisille. Ilman heitä palkintoa ei olisi saatu. Myös poliittiset päätöksentekijät ansaitsevat kiitoksen siitä, että Oulussa on ymmärretty strategisella tasolla liikunnan merkitys hyvinvoinnin perustana ja rakentajana. Arvokasta työtä tekevät myös ne 250 oululaista liikunta- ja urheiluseuraa ja eri järjestöt, jotka liikuttavat kuntalaisia oman toimintansa kautta.

Valinnassa painotettiin etenkin sitä, miten kunta on onnistunut hyödyntämään liikuntaa vetovoimatekijänä sekä yhteisöllisyyden rakentajana. Millä avuilla voitto saatiin Ouluun? Oulu on menestynyt esimerkiksi valtakunnallisissa ja jopa kansainvälisissä liikunnan toimialalla tehdyissä vertailutietoon perustuvissa mittauksissa erinomaisesti. Oulun liikuntapalvelujen palvelukonseptit ja tavat toimia ovat onnistuneita ja myös muut kunnat ovat ottaneet niitä käyttöön. Raati teki valinnan äänestämällä, joten mielikuvallakin Oulusta liikuntakaupunkina on ollut merkitystä.

Kuitenkin kokonaisuus ratkaisi Oulun voiton. Liikunnalla on kaupungissamme strategiatasolla keskeinen painoarvo. Kaupunkistrategiaan on kirjattu, että hyvinvointi kuuluu kaikille ja kannustamme aktiiviseen ja liikunnalliseen elämäntapaan ja löydämme mahdollisuuksia hyvinvointiaktiivisuudesta. Myös pitkäjänteinen työ, vaikuttavat ja monipuoliset palvelut, sitoutunut henkilökunta, kattava liikuntainfra, tehdyt poliittiset päätökset, kuten alle 18-vuotiaiden ryhmien harjoitus- ja kilpailuvuorojen maksuttomuus ja poikkitoiminnallinen yhteistyö ovat vaikuttaneet valinnassa.

Tämä tunnustus tulee ns. isosta kuvasta eli siitä, miten liikunnan kautta pystytään aktivoimaan isoja väestöryhmiä ja lisäämään yhteisöllisyyttä. Eli yksittäisen asuinalueen, lähiön tai kaikkien kuntalaisten tarpeita ja toiveita ei pystytä Suomen liikkuvimmassa kunnassakaan kattavasti toteuttamaan.

Uno-pokaali lähtee nyt kuntalaisten pariin kierroksille meidän eri liikuntalaitoksiin ja toimipisteisiin. Unoon voi törmätä myös erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa, mikseipä myös kouluissa ja päiväkodeissa.  Uno-pokaalin saaminen vahvistaa Oulua entisestään vahvana liikunta- ja urheilukaupunkina.

Teksti: Oulun kaupungin liikuntajohtaja Niina Epäilys

 

Jakolinkki