Valovoimainen Oulu

< Takaisin

Tapahtumajärjestäjät kehuvat Oulua

Hanna Ikonen, Brent Cassidy ja Mia Kemppaala Oulu-paneelissa, taustallaan kuva Polar Bear Pitchingistä. Avannosta voi hahmottaa myös kulttuurijohtaja Samu Forsblomin.

Oulussa järjestettiin kuluvalla viikolla yhteisvoimin ja yhtä aikaa monta konserttia ja
tapahtumaa: Polar Bear Pitching, Oulun Musiikkijuhlat ja Oulu2026:n kansainvälinen konferenssi.

Tuottajat Hanna Ikonen, Brent O'Cassidy ja Mia Kemppaala ovat voimahahmoja tunnettujen oululaistapahtumien takana: Ikonen järjestää Ilmakitara-tapahtumaa, Cassidy Irish Festivalia ja Kemppaala Polar Bear Pitchingiä.

Kaikki kolme osallistuivat 13. maaliskuuta kulttuurijohtaja Samu Forsblomin isännöimään ODD like Oulu -paneelikeskusteluun. Nimi on lyhennelmä sanoista original (omaperäinen), daring (uskaltava) ja different (erilainen). 
Paneeli järjestettiin osana Can ECoC Save the World -kulttuuripääkaupunkiseminaaria. 

Ilmakitarafestivaalilla
kansainvälisyys luontevaa


Kukaan kolmesta ei ole alun perin oululainen. Jokaisen puheenvuoroista kuitenkin kuului vankka usko Ouluun ja sen erityislaatuun.
"Australialaisille Ouluun tulo on vuoden huippukohta. Siitä oululaiset ovat aina vähän että mitä!", mainitsi Ikonen ilmakitarapiirien asenteesta.     
Kansainvälinen ulottuvuus ilmakitarafestivaaleilla toimii luontevasti. 
"Ilmakitarayhteisö on luonteeltaan hyvin kannustava ja markkinointi sujuu kuin itsestään. Kuvia ja somepäivityksiä jaetaan mielellään," Ikonen kertoi. 

Hullu idea kantoi 

Irlantilainen Cassidy tuli Suomeen vaihto-opiskelijana Amerikasta. Hän oli työtön, kun sai ajatuksen irlantilaista festivaalista Oulussa. 
"Se on paras tilanne aloittaa jotakin. Minulle sanottiin, että festivaali on hullu idea. Siinäpä kaikki, mitä tarvitsin toteuttamiseen.”
Cassidy muistutti, että Oulusta löytää aivan kaikkea: tapahtumia, luontoa, festivaaleja, palveluja.
”Oulu on vähän kuin Las Vegas, joka on rakennettu keskelle aavikkoa. Oulussa taas tulee kaikkialla vastaan metsä ja luonto."  
Hauska yksityiskohta kuultiin, kun Cassidy kertoi ensi tunnelmistaan Oulussa. Kaupunkiin muutettuaan hän hämmästeli Välivainiota - Cassidy kun luuli seisovansa kaupungin keskustassa. 
"What a cool city", hän kertoo ajatelleensa.

Ihmiset rahaa
arvokkaampaa materiaalia 


Kemppaala mainitsi, että tapahtumien järjestäminen sujuu Oulussa vaivattomasti.
”Kaupungista puuttuvat kankeat hierarkiat. Ihmiset ympärillä ovat rahaa arvokkaampaa materiaalia. Kansainvälistä tapahtumaa aloittaessa siitä pitää puhua mahdollisemman monelle ihmiselle. Pitää myös miettiä erottumista muista tapahtumista."
Cassidy muistutti, että mahdottomankin kuuloisille ideoille ovet avautuvat ystävällisyydellä ja ammattimaisuudella.
"Sitten pitää vain soittaa puhelimella. Pitää myös ajatella laatikon eli Oulun ja koko Suomen ulkopuolelta. Helsingin Sanomien toimittaja kuuli Irlannissa, että Oulu on rokkaava paikka ja kirjoitti siitä jutun. Irish Festival alettiinkin huomioida Suomessa, kun se ensin noteerattiin medioissa ulkomailla."
Laatikon ulkopuolisesta ajattelusta Cassidy antaa esimerkin: Irish festivalille on tulossa irlantilaiset häät ja hautajaiset. 

Teksti ja kuva: Sirpa Tarkkinen

 

Jakolinkki