Ajankohtaiset uutiset ja ilmoitukset

< Takaisin

Oulu jatkaa matkaa Euroopan kulttuuripääkaupunkikisassa

Oulu ja 32 pohjoisen kuntaa jatkavat yhteisellä matkalla Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Valinnan teki kansainvälinen asiantuntijaraati tänään klo 14 Helsingissä. Lopullinen päätös vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungista tehdään kesällä 2021. Euroopan kulttuuripääkaupunki on Euroopan unionin tärkein kulttuuriin liittyvä aloite.

“Olemme todella iloisia ja kiitollisia. Nyt jatkamme toisen vaiheen hakukirjan valmistelua laajassa yhteistyössä alueen toimijoiden ja eurooppalaisten kumppanien kanssa”, toteaa Oulu2026 -hankkeen johtaja Piia Rantala-Korhonen.”

Jatkoon pääsyä juhlittiin koko Oulun, Suomen ja Euroopan kanssa torstaina 25.6. klo 20 Jukka Takalon Kajakkiorkesterin livestream-keikalla. Konserttitallenteen voi katsoa Mun Oulu -kaupunkimedian Facebook-sivulla. Konsertti järjestettiiin yhteistyössä Oulun Päivien kanssa. 

Iso panostus alueen kehittämiseen

Oulu2026 keskeinen pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos, johon on sitoutunut Oulun lisäksi 32 pohjoisen Suomen kaupunkia ja kuntaa.

”Oulu2026-toteutusalue ulottuu Venäjän rajalta Ruotsin rajalle. Yhteinen tahto kehittää aluetta on vahva ja kulttuurin kehittämispotentiaali halutaan ottaa täysillä käyttöön”, Oulu2026 hankejohtaja Piia Rantala-Korhonen toteaa.

Oulu2026-hankkeen tärkein tavoite on luoda kulttuuria, hyvinvointia ja elinvoimaa alueelle. Oulu, kuten monet muut eurooppalaiset kaupungit, kohtaa monia haasteita lähitulevaisuudessa, kun kaupungin ikärakenne muuttuu, syntyvyys laskee ja erityisesti nuorten työttömyys on korkea. 

“Luovuutta uhkuva, elinvoimainen kaupunki houkuttelee vierailijoita, asukkaita ja pitää kiinni omistaan. Asukkaat hyötyvät monipuolisesta kulttuuritarjonnasta ja elävästä kaupungista, jolla on pehmeät, ihmisläheiset arvot”, kertoo Piia Rantala-Korhonen.

Kulttuuri-ilmastonmuutos nostaa taiteen ja kulttuurin merkityksen uudelle tasolle kaupunkikehityksessä ja luo työpaikkoja luoville aloille ja matkailuun – myös kaupungin ulkopuolelle.

“Pohjoinen Suomi on jäänyt vuosien varrella katveeseen valtakunnallisessa kulttuurin rahoituksessa. Meidän on aika vahvistaa perustaamme ja saada taiteen, kulttuurin ja luovan talouden keskittymiä pohjoiseen”, kertoo Oulu2026 ohjelmajohtaja Samu Forsblom.

Oulun ja pohjoisen Euroopan suurin kulttuurihanke

Kulttuuri-ilmastonmuutos korostaa kulttuurin, taiteen ja kaupunkikulttuurin merkitystä kaupunki-identiteetin, ihmisten hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisääjänä. Oulu2026 tarjoaa suuria kansainvälisiä taide-elämyksiä mutta tuo myös kulttuurin osaksi jokaisen arkea. Kulttuuriohjelman rakentuminen on prosessi, joka kestää vuoteen 2026 saakka.

”Ohjelmassa on mukana pitkäkestoisia kehityshankkeita kuin myös itse kulttuuripääkaupunkivuoteen rajautuvia projekteja. Kyseessä on Oulun ja samalla koko pohjoisen Euroopan suurin kulttuurihanke”, Forsblom toteaa.

Oulu2026-hakemuksella monialainen esittelijätiimi

Oulun hakemusta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi edusti yhdeksän hengen tiimi. Mukana oli Oulu2026-hanketiimin Piia Rantala-Korhosen ja Samu Forsblomin lisäksi Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala, Oulun kaupunginvaltuuston jäsen Kyösti Oikarinen, ilmakitaristi Aapo Rautio, Oulun teatterin taiteellinen johtaja Alma Lehmuskallio, Oulu Urban Culturen toiminnanjohtaja Heikki Myl-lylahti, Oulun kaupungin monikulttuurisen työn koordinaattori Priyanka Sood ja Oulun ammattikorkeakoulun yliopettaja Blair Stevenson. Koko tiimiin voi tutustua verkkosivuilla www.oulu2026.eu

 

Piia Rantala-Korhonen

hankejohtaja, 044 703 1116

piia.rantala-korhonen@ouka.fi

 

Samu Forsblom

ohjelmajohtaja, 044 703 7558

samu.forsblom@ouka.fi

 

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista

             
Facebook - Oulun kaupunki Twitter - Oulun kaupunki Youtube - Oulun kaupunki Oulun kaupungin blogit Instagram Spotify Oulu - soittolistat Rss - Oulun kaupungin uutis-syöte
       

Lyhytosoite tälle sivulle ouka.fi/ajankohtaista