Ajankohtaiset uutiset ja ilmoitukset

< Takaisin

Milloin koronatestiin? Suositukset turvalliseen koulunkäyntiin ja varhaiskasvatukseen

Päivitetty 11.9.2020
 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkentanut 11.9.2020 lasten ja nuorten koronatestejä koskevia ohjeitaan.

THL suosittelee nyt koronatestiä kaikille kouluikäisille lapsille ja nuorille, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita. Sen sijaan alle kouluikäisiä lapsia voi edelleen seurata pari päivää kotona, jos oireet ovat lievät ja oireet kotiseurannassa väistyvät.

Alle kouluikäisen lapsen lievät oireet määritellään seuraavasti: Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja lievää lämpöä.

Koronaan viittaavia oireita ovat muun muassa kuume, yskä, kurkkukipu, väsymys, nuha, pahoinvointi, hengenahdistus, lihaskivut ja ripuli. 

THL tähdentää, että edes lievästi oireilevaa lasta ei pidä laittaa kouluun tai päiväkotiin. Tätä suositellaan, jottei koronatartunnan saanut lapsi altistaisi muita.

Ainoa poikkeus tästä on nuha tai aivastelu, joka on selvästi allergista tai liittyy esimerkiksi ulkona olemiseen. Jos tällaisen lapsen yleistila on normaali eikä infektio-oireita ole, lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

THL:n ohjeet: Lapset ja koronavirus
THL: Koronaviruksen oireet

Miten toimin, kun lapseni sairastuu hengitystieinfektioon?

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsi ei saa mennä varhaiskasvatukseen tai kouluun.

Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista alle kouluikäisistä lapsista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Jos aikuinen on sairastunut samaan aikaan, riittää että aikuinen testataan, tällöin alle kouluikäisiä lapsia ei ole tarpeen testata.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Varhaiskasvatus tai koulu ei saa vaatia todistusta negatiivisesta testistä.

Jos lapsen tai henkilökunnan perheenjäsenellä on oireita, tulee oireisen perheenjäsenen hakeutua testiin mahdollisimman nopeasti. Oireettomat perheenjäsenet voivat olla koulussa ja varhaiskasvatuksessa, kun testitulosta odotetaan, ellei jo tuolloin ole erityisen vahvaa epäilyä, että oireisella perheenjäsenellä on koronavirustartunta, tämä tilanne on esimerkiksi, jos oireinen perheenjäsen on asetettu karanteeniin viranomaisen toimesta.

Jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun palata.

Vaikean koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat ne lapset, joiden perussairaus muutenkin aiheuttaa suurentuneen riskin vakaville infektioille. Hoitava lääkäri arvioi, voiko lapsi, jolla tai jonka perheenjäsenellä on vaikea perussairaus tai joka tarvitsee säännöllistä puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, osallistua lähiopetukseen tai varhaiskasvatukseen.

Oppilaan poissaolojen osalta noudatetaan koulun normaaleja poissaolokäytäntöjä. Poissaoloon tulee aina hakea lupa ja koulu harkitsee, onko luvan myöntämiselle perusteita. Huoltajan tulee ilmoittaa oppilaan sairaudesta johtuvasta poissaolosta kouluun mahdollisimman pian. Pitkittyneiden poissaolojen osalta huolehditaan normaalit oppilashuollolliset toimenpiteet.

Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden.

Koronavirustartunnan saaneen on oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta yleensä vähintään 14 vuorokauden ajan oireiden alkamisesta, mutta tarvittaessa pidempään niin, että hän on ollut vähintään kaksi vuorokautta oireeton ennen kuin palaa kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista

             
Facebook - Oulun kaupunki Twitter - Oulun kaupunki Youtube - Oulun kaupunki Oulun kaupungin blogit Instagram Spotify Oulu - soittolistat Rss - Oulun kaupungin uutis-syöte
       

Lyhytosoite tälle sivulle ouka.fi/ajankohtaista