Ajankohtaiset uutiset ja ilmoitukset Ajankohtaiset uutiset ja ilmoitukset

< Takaisin

Uutta valoa uuteen Ouluun

Valoaiheisen ideakilpailun tuloksia Kiimingin kirjastossa maaliskuussa
 

Oulun yliopiston arkkitehtuurin osasto järjesti syksyllä 2013 yhteistyössä Valosta vetovoimaa -hankkeen ja Uuden Oulun juhlavuoden kanssa valaistusaiheisen ideakilpailun arkkitehtuurin opiskelijoille. Kilpailun tavoitteena oli parantaa uudella valaistuksella ja valotaideteoksilla Oulun pimeän ajan ilmettä. Palkittujen kilpailuehdotuksien ideoita toteutettiin marraskuussa Valoa Oulu! -festivaalin yhteydessä Guerilla Lighting eli sissivalaisu -tempauksena Oulun keskustassa. Kilpailutöistä koottu näyttely on esillä Kiimingin kirjastossa maaliskuun ajan.

Guerrilla- eli sissivalaisu on toimintatapa, jonka on kehittänyt Social Light Movement -liike. Sissivalaisun tarkoituksena on tuoda esille valon ja valaistussuunnittelun merkitystä sekä saada asukkaat kiinnostumaan omasta ympäristöstään. Sissivalaisu on sotaa huonoa valaistusta ja turhaa valon käyttöä vastaan, mutta ennen kaikkea se on hauska tapa lisätä tietoisuutta valosta ja valon käytöstä. Englantilainen Sharon Stammers Social Light Movement -liikkeestä oli mukana tuomaroimassa ideakilpailua, suunnitteli kilpailun pohjalta valaisuiskujen toteutuksen ja veti sissivalaisuiskut läpi Valoa Oulu! –festivaalin aikana. Sissivalaisuiskut järjestettiin sekä Oulun keskustassa että Oulunsalossa. Valokuvia tapahtumista ja valaistuista kohteista on katsottavissa osoitteesta http://www.ouka.fi/oulu/juhlavuosi2013/guerrilla.

Kilpailuun saapui 11 ehdotusta ja siinä jaettiin ensimmäinen palkinto ja palkittiin neljä muuta ehdotusta lunastuksella. Kilpailutyöt nostivat esiin tärkeitä paikkoja ja asioita Uudesta Oulusta, joissa on jotain luonteenomaista ja paikalliseen elämään liittyvää, ja joita voisi korostaa paremmalla ja taiteellisella valaistuksella. Näitä paikkoja olivat Oulujoen pato, Kiimingin kirkko ja Koitelin kosket, Kauppatorin seutu ja rannan punamullatut aitat, Hupisaarten puisto sekä Oulun monien siltojen alta kulkevat kevyenliikenteenväylät. Ehdotukset sisälsivät ideoita, joita voitaisiin toteuttaa pysyvinä tai väliaikaisina valaistuskohteina ja valotaideteoksina. Töissä valolla korostettavia oululaisia asioita ja kohteita olivat vesi ja tuuli, pohjoinen tähtitaivas, pitkä talvi ja puuttuva aurinko, kalastaminen ja lohien vaellus, teatteri ja kirjasto.

Kilpailun ensimmäisen palkinnon sai ehdotus "Starry Night", tekijänä arkkitehtiopiskelija Juha Nissinen. Runollisen kauniisti toteutettu työ tuo tähtitaivaan kuviot valoina veden pintaan Hupisaarten puistossa. Yhtä aikaa herkkä ja vahva teos palauttaa heijastuksena kaupunkilaisilta valosaasteen myötä hävinneen öisen tähtitaivaan, ja muistuttaa kuinka tärkeää valon ohella on myös pimeys, jota täytyy suojella. Teos sopisi hyvin Hupisaarten kauniiseen puistoympäristöön ja taiteellinen valaistus tähtikuvioineen loisi miellyttävän tunnelman paljon käytetyn puiston kävelyreitin varrelle vesiaiheita korostaen. Konseptia voisi soveltaa myös muissa vastaavissa ympäristöissä.

 


Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista

           
Facebook - Oulun kaupunki Twitter - Oulun kaupunki Youtube - Oulun kaupunki Oulun kaupungin blogit Instagram Rss - Oulun kaupungin uutis-syöte
       

Lyhytosoite tälle sivulle www.ouka.fi/ajankohtaista