Ajankohtaista

< Takaisin

Lumotut sanat -festivaali käynnistyy ja tuo Ouluun valtakunnallisia kantaesityksiä

Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot käynnistyy Oulussa, kulttuuritalo Valveella tulevana lauantaina 22.4.2023. Samalla vietetään uuden lapsille suunnatun Ystävä joella -näyttelymaailman avajaisia ja nukketeatteriteoksen kantaesitystä.

Valvegalleriaan avautuva Ystävä joella -näyttelymaailma on immersiivinen kokonaisuus, joka toimii myös monien festivaalitapahtumien miljöönä koko kuuden viikon ajan. Nukketeatteriesitysten lisäksi näyttelyssä kuullaan äitienpäivänä 14.5. ensiesityksenä barokkikonsertti. Keskellä joki kaartelee -konsertit järjestetään yhteistyössä Oulun Vanha Musiikki ry:n sekä Lastenkulttuuria Ukrainan pakolaisille -hankkeen kanssa.
– Musiikki ei ole kielisidonnaista, ja toivommekin erityisesti tämän tapahtuman tavoittavan kaiken kielisiä kuulijoita, Lumotut sanat -festivaalin taiteelliset johtajat ja Valveen sanataidekoulun vastuuopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala sanovat.

Toukokuun ajan näyttelymiljöössä järjestetään arkipäivisin myös maksuttomia sanataidepajoja ja näyttelyopastuksia muun muassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmille. Nämä suositut taidekasvatussisällöt tavoittavat vuosittain yksinään noin 2000 kävijää eri puolilta Oulua ja lähialueita.

Ystävä joella -näyttelyssä lapsi tutustuu joen elämään eri vuodenaikoina

Ystävä joella -näyttelyssä jokiluonto herää eloon ja kuljettaa niin lapsen kuin aikuisenkin luonnossa olemisen ja aistimisen äärelle. Lämminhenkinen ja kokemuksellinen teos kertoo joen rannan elämästä ja ihmeistä ja luonnon tarkkailusta. Näyttely toimii myös Loiskis ja kimallus! -nukketeatteriesityksen maailmana. Sekä esitys että näyttely perustuvat Reetta Niemelän kirjoittamaan ja Karoliina Pertamon kuvittamaan Ystävä joella -kuvakirjaan. Kierrätysmateriaaleista rakennetussa näyttelyssä on paljon nukketeatterillisia elementtejä ja ihastuttavia yksityiskohtia, kuten villin ponilauman laukkapyörä ja nälkäiset västäräkin poikaset, joiden nukettamiseen näyttelykävijä voi itse osallistua. Esityksessä nukenkäsittelijät Sirpa Järvenpää, Anna Nekrassova ja Riina Tikkanen kutsuvat katsojan retkelle, jolla ihmetellään yhdessä joen pinnan jäätymistä, jään alla uivia kaloja sekä pysähdytään odottamaan ystävää lumpeenkukan syliin.

Näyttelyn ja esityksen ovat toteuttaneet nukketeatteritaiteilija ja ohjaaja Elina Lajunen (Jyväskylä), lavastaja ja nukketeatteritaiteilija Johanna Latvala (Turku), nukenrakentaja Laura Hallantie (Fiskari), säveltäjä ja nukketeatteritaiteilija Roosa Halme (Kemiö), valosuunnittelija Sisu Nojonen (Helsinki), kirjailija Reetta Niemelä (Raisio) ja graafikko Emmi Jormalainen (Helsinki). Esiintyjinä toimivat nukketeatteritaiteilijat Anna Nekrassova (Turku), Riina Tikkanen (Helsinki) ja oululaislähtöinen Sirpa Järvenpää (Turku).

Ystävä joella -kokonaisuus on taiteellisen työryhmän, Oulun lastenkulttuurikeskuksen ja kulttuuritalo Valveen sekä nukketeatteritaiteilijaverkosto Aura of Puppetsin yhteistyö. Kokonaisuus on esillä Valvegalleriassa Oulussa koko Lumotut sanat -festivaalin ajan 22.4.–4.6.2023.

Siirry Lumotut sanat -festivaalin sivulle >>

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista