Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Hanna Vihriälän Happilautta-ulkoveistos julkistetaan ke 14.8. klo 13 Kontinkankaalla

Eläinaiheinen julkinen taideteos, Hanna Vihriälän Happilautta-ulkoveistos Ouluun

Norsujen, aasien, leijonien ja apinoiden sekä muiden tuttujen ja tuntemattomien eläinten muodot ketjuuntuvat kiinni toisiinsa peruskorjatun Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen B-rakennuksen ulkoveistoksessa, joka on hankittu Oulun kaupungin prosenttiperiaatteella. Happilautta-veistos on Oulaisissa syntyneen, Tampereella asuvan ja vaikuttavan kuvataiteilijan Hanna Vihriälän (s. 1974) käsialaa. Veistos rakentuu alumiiniin valetuista erityyppisistä ja -kokoisista hahmoista, lähinnä eläinaiheisista pehmoleluista, jotka on kerätty vapaaehtoisen lahjoitus- ja kierrätyskäytännön mukaisesti.

Pehmolelut ovat valettuinakin tunnistettavia. Nämä muotonsa ja ääriviivansa taiteelle luovuttaneet lasten uni- ja leikkikaverit, nallet ja puput luovat punasolun muotoa muistuttavaan veistokseen oman inhimillisen, tarinallisen kerroksensa.

Veistoksen nimi, Happilautta puolestaan viittaa punasolujen merkittävään, elämää ylläpitävään tehtävään ihmisen kehossa. Biologisen ja tarinallisen kerroksellisuuden ohella kokonaisuuteen sisältyy myös symbolinen, viestinnällinen ulottuvuutensa. Ornamentaalisen, läpinäkyvän rakenteen voi nähdä kuvastavan myös yhteisöä, turvaverkkoa, joka toimii vertauskuvana lasten- ja nuortenpalveluiden toiminnalle. Veistoksen pehmeä, orgaaninen muoto tuo vastapainoa rakennusten ja puurivistöjen suoriin vaaka- ja pystylinjoihin, ja siten osaltaan pehmentää miljöövaikutelmaa.  

Kuvataiteilija Hanna Vihriälä on toteuttanut 2000-luvulla monia julkisia teoksia ympäri Suomea. Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen B-rakennuksen Happilautta-veistos jatkaa alueelle sijoittuvien eläinaiheisten julkisten taideteosten sarjaa. Aiemmin päärakennuksen edustalle on hankittu Pirkko Nukarin pronssiveistos Muuttolintu (1984) ja sen portaikkoon prosenttiperiaatteen turvin Raimo Törhösen Ajokoiravärioppi-maalaussarja (2014).

Hanna Vihriälä kertoo työskentelystään Kontinkankaan hyvinvointikeskuksen B-rakennuksen (Kajaanintie 46) Happilautta-veistoksen julkistamistilaisuudessa ke 14.8.2019 klo 13.00.

Happilautta-ulkoveistot

Kuva: Luuppi

Jakolinkki

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista