Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ovat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen ‒ tee oirearvio netissä

Influenssaa on todettu yhä enemmän Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Lisäksi liikkeellä on RS-virusta. Tällä hetkellä hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ovat ruuhkauttaneet kaupungin akuuttivastaanotot ja yhteispäivystyksen. Jos olet hakeutumassa muun asian vuoksi vastaanotolle, harkitse voisitko käydä vastaanotolla epidemiatilanteen rauhoituttua.

Tällä hetkellä kiertää sekä influenssa A että influenssa B. Influenssa tarttuu ihmisestä toiseen lähinnä pisara- ja kosketustartuntana. Influenssalle on tyypillistä äkillisesti alkava kuume (yli 38°C), jonka lisäksi on hengitystieoireita, kuten yskää tai kurkkukipua. Myös lihaskipua, yleistä sairauden tunnetta ja ripulia voi esiintyä. Influenssa ei tyypillisesti ala pelkällä nuhalla.

Perusterve voi sairastaa kotona

Perusterve voi sairastaa influenssan kotona. Influenssaa hoidetaan levolla, riittävällä nesteellä ja tarvittaessa kuumetta alentavilla lääkkeillä. Kotona tulisi olla siihen asti, kunnes kuume on poissa ja muut oireet ovat vähenemässä. Oireettomat samassa taloudessa asuvat voivat elää normaalisti. Käsien pesu saippualla ja yskiminen, niistäminen ja aivastaminen kertakäyttöiseen paperiin vähentävät riskiä tartuttaa muita.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos yleistila huononee, on hengitysvaikeuksia tai oireet palaavat takaisin ensin lievennettyä. Ota yhteyttä ensin puhelimitse alueesi terveysasemalle tai hyvinvointikeskukseen tai päivystysaikana yhteispäivystykseen.

Lasten influenssaa hoidetaan samalla tavalla kuin muitakin lasten kuumeisia infektioita. Jos vanhempien mielestä lapsen yleisvointi on huono tai vanhemmat ovat muuten huolissaan lapsensa voinnista, lapsi on syytä viedä päivystävälle lääkärille arvioon.

Tee oirearvio netissä

Voit arvioida oireitasi omaolo.fi-palvelussa. Vastaustesi perusteella saat ohjeen, kuinka toimia.  

 

Terveysasemien numerot:

Haukiputaan hyvinvointikeskus,08 5585 4600
Kaakkurin hyvinvointikeskus, 08 5584 4510
Kiimingin hyvinvointikeskus, 08 5585 9312
Kontinkankaan hyvinvointikeskus, 08 5584 4333
Oulunsalon terveysasema, 08 5587 3401
Tuiran hyvinvointikeskus, 08 5584 4477

Yhteispäivystys:

Puhelinneuvonta, 08 315 2655

Puhelun perusteella potilas voidaan ohjata omaan terveyskeskukseen, hyvinvointikeskukseen ja päivystysaikana yhteispäivystykseen. Käytä suu- ja nenäsuojusta odottaessasi vastaanotolle pääsyä. Potilas voidaan myös sijoittaa influenssapotilaille varattuun omaan tilaan.

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista