Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Happamat sulfaattimaat huomioitava rakentamisessa

Ennen rakennushankkeeseen ryhtymistä on rakentamisen pohjaolosuhteet selvittävä, hankkeen koon huomioiden, riittävässä laajuudessa. Tähän liittyen Oulun rakennusvalvonta haluaa muistuttaa rakentajia ja pohjatutkimuksen tekijöitä sulfaattimaiden tutkimisesta ja vaikutuksista rakentamiseen.

Joissakin kaavoissa edellytetään sulfaattimaiden ottamista huomioon, jos alueelle suunnitellaan saviseen silttiin asti ulottuvia kaivutöitä tai pohjaveden alentamista. Tällöin erityisesti tulee alueella tarkemmin selvittää sulfaattimaiden esiintyminen. Vaikutukset tulee kuitenkin ottaa huomioon, vaikka kaavamääräystä ei olisikaan. Sulfaattimaiden vaikutus on huomioitava sielläkin, missä asiaa ei ole erikseen kaavamääräyksellä esitetty.

Happamuudella on sekä ympäristövaikutuksia että korroosiovaikutuksia rakenteisiin. Huomioitavaa on se, että potentiaalisesti hapan sulfaattimaa on lähes neutraalia ennen kuivattamista. Kuivattamisen yhteydessä se muuttuu happamaksi reagoidessaan hapen kanssa. Potentiaalisesti happamia sulftaattimaita on myös Oulun alueella joten esiselvitykseen 

Lue aiheesta lisää nettisivuiltamme

GTK:n sivuilla on kartta sulfaattimaiden potentiaalisista esiintymistä

Suomen Ympäristökeskus kehittää hanketoimintana tutkimusmenetelmiä kenttäolosuhteiseen sekä ohjeita sulfaattimaiden tunnistamiseen. Aiheesta lisää Suomen ympäristökeskuksen sivuilla.

 

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista