Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Käsienpesulla ehkäistään parhaiten tartuntatauteja varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen tehtävänä on ohjata lapsia terveyttä ja hyvinvointia edistäviin elämäntapoihin. Hyvinvoiva ja terve lapsi jaksaa olla mukana päiväkodin toiminnoissa ja hänellä on siten hyvät kehittymisen -, kasvun - ja oppimisen edellytykset. Erilaiset infektiot ovat alle kouluikäisten lasten yleisin terveysongelma. Useat taudit tarttuvat jo ennen niiden puhkeamista. Päiväkodissa voi siis olla monta taudinkantajaa jo ennen sairauksien toteamista. 

Miten infektiot tarttuvat?

Infektiot tarttuvat yleensä suoraan ihmisestä toiseen. Tarttuvien tautien aiheuttajia on erityisesti sairastuneen eritteessä, ja sieltä ne kulkeutuvat helposti käsien kautta toisen henkilöiden käsiin ja edelleen limakalvoille. kuten nenään ja silmiin. Flunssa tarttuu myös pisaratartuntana ilmateitse aivastamisen ja niistämisen välityksellä. Siksi on tärkeä suojata suu ja nenä kertakäyttöliinalla, kun yskit tai aivastat. Nenäliina laitetaan heti roskiin ja pestään kädet. Ellei nenäliinaa ole aivasta hihaan. Kättelyä flunssaisena tulee välttää.

Miten flunssa ja vatsaflunssa ehkäistään?

Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Silmiä, nenää ja suuta ei kannata koskea, jos ole juuri pessyt käsiään.

Milloin kädet tulee pestä ja miten?   

Käsien pesu on kaikkein tehokkain tapa ehkäistä tartuntatauteja, kun se tehdään oikein esim. puolen minuutin ajan puhtaan juoksevan veden alla kastellen kädet ennen saippuan käyttöä.  Käsiä tulee hangata joka puolelta vähintään 15 sekuntia ja kuivata ne huolellisesti.

Pese kädet aina, kun siirryt ulkoa sisään, ennen ruoan laittoa ja ruokailua, wc -käynnin tai vaipanvaihdon jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen ja kun olet koskenut samoja pintoja kuin tartuttava henkilö.

Infektioiden vähentämisessä on käsienpesu kaikkein tärkein ja tehokkain menetelmä! Huoltajat huolehtivat lasten käsien pesusta tuodessaan lapsen varhaiskasvatukseen yhteistyössä kasvatushenkilöstön kanssa.

Lisätietoa tavallisimmista lasten tartuntataudeista ja käsienpesuohjeistuksen löydät varhaiskasvatuksen nettisivuilta.

Me emme voi elää eristyksissä, mutta voimme tehdä valintoja esim. menemmekö ruuhka aikaan kauppakeskuksiin. Ystävää on terveellistä myös halata näin ystävänpäivänä, kun muistaa toimia tartuntatauteja ennaltaehkäisevästi!

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista