Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Kunnianosoitus pohjoiselle luonnolle – Minna Kangasmaan monumentaalinen julkisivuteos Kiiminkiin

Kiimingin keskustan kampusalueelle vastavalmistuneessa Kiiminkipuiston koulussa on hyödynnetty pohjoispohjalaista käsityöperinnettä ja teollista osaamista. Oululaisen kuvanveistäjän Minna Kangasmaan (s. 1967) monumentaalinen julkisivuteos Kunnianosoitus virtaaville vesille – Homage to Flowing Waters on linjassa rakennuksen arkkitehtuurin ja yhteistoiminnallisuuteen nojaavan rakentamisen kanssa.

Julkisivuteos on hienovarainen ja monisyinen ylistys Kiimingin pohjoisille maantieteellisille erityispiirteille ja sen luonnonvaraisille eliöille. Innoittajana on ollut erityisesti Kiiminkijoki lukuisine luonnontilaisine koskineen, joista huomattavimpana mainittakoon Koitelinkoski. Korkeasta humuspitoisuudesta luonnostaan ruskeavetinen valjastamaton Kiiminkijoki on luonnontilaisena ainutlaatuinen Euroopassa. Kiiminkijokeen kulkeutuvat myös yhden maamme suurimman luonnonvaraisen vesiputouksen Hepokönkään putouksessa virtaavat vedet.

Virtaavan ja liplattavan veden sekä kosken pyörteiden ohella julkisivuteoksesta on löydettävissä myös esimerkiksi rauhoitetun alueellisen kasvin, lehtotikankontin ”tohvelimaiset” ja kierteiset muodot sekä viittauksia Kiiminkijokeen merestä nouseviin uhanalaisiin vaelluskaloihin ankeriaaseen ja meritaimeneen.

Minna Kangasmaa on hyödyntänyt teoksensa suunnittelussa ja toteutuksessa tiettyjä teemoja, kuten ympäristötietoisuutta ja kierrätysideologiaa. Valittua luonto- ja virtausteemaa voidaan kuitenkin lähestyä laaja-alaisesti, kuten vaikkapa vertauskuvallisesti tiedon ja oppimisen virran kautta. Teoskokonaisuus koostuu tasomaisista laserleikatuista alumiinipronssilevyistä, joiden pinta hapettuu ajan saatossa säilyttäen kullansävynsä. Teoksen hienovaraisesti aaltoileva pinta on joka katselukerta erilainen, sillä luonnon- ja ympäristön valot sekä eri vuorokauden ja vuodenaikojen vaihtelut luovat siihen yllätyksellisyyttä - se kuin on kuin virtaava vesi alati muutoksessa.

Minna Kangasmaa on aiemmin toteuttanut prosenttiperiaatteella Patamäen koulun ruokasaliin betonimosaiikkireliefin Kasvu (2005). Hänellä on Oulussa ja sen lähialueilla myös muita julkisia teoksia. Tiedon virta -nimisen Kiiminkipuiston koulurakennuksen suunnittelu on oululaisen arkkitehtitoimiston UKI arkkitehdit käsialaa. Pääsuunnittelijana on toiminut Jaana Tiikkaja ja vastaavana arkkitehtisuunnittelijana Ulla Passoja.

Minna Kangasmaan Kunnianosoitus virtaaville vesille -julkisivuteos sijaitsee Kiiminkipuiston koulussa, Viitantie 6, 90900 Kiiminki.

Kuvat: Mika Friman

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista