Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Oulun seudun ympäristötoimen ohjeita myymälöille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa.  

Työterveyslaitoksen internetsivuilta löytyy ohjeita palvelualalle koronatartuntojen ehkäisemiseksi ja siivouksen tehostamisesta asiakastiloissa.

 

Henkilökunnan perehdytys  

Sairaana ei saa tulla töihin, vaikka flunssan oireet olisivatkin vain vähäiset. Elintarvikkeiden tuotannossa on aina noudatettava hyvää elintarvikehygieniaa, jolla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus, terveellisyys ja puhtaus. Koko henkilökuntaa on hyvä muistuttaa hygieenisistä työtavoista. Mahdollinen sijaistyövoima on myös perehdytettävä hygieenisiin työtapoihin.  

 

Asiakastilat  

Asiakkaiden koskemat pinnat (esim. ovenkahvat, kaiteet, ostoskärryt, korit, maksupäätteet, kassakapulat, hedelmävaakojen painikkeet sekä WC- tilat) tulee puhdistaa huolellisesti ja mahdollisimman usein.  

 

Ottimet ja elintarvikkeiden irtomyynti  

Erityistä huomiota pitää kiinnittää asiakkaiden käytössä oleviin ottimiin, joita käytetään esim. irtomyyntipisteissä. Ottimia suositellaan vaihdettavan ja pestävän tihennetysti. Irtomyyntituotteiden osalta voidaan siirtyä palvelumyyntiin, pakata tuotteet asiakkaalle valmiiksi tai keskeyttää tuotteiden myynti pakkaamattomana tilapäisesti.  

 

Ruuan toimittaminen ravintolasta kauppaan myyntiin 

  • Toiminnassa on kiinnitettävä erityistä huomiota lämpötilanhallintaan: Kuuma kuumana ja kylmä kylmänä ravintolasta asiakkaalle asti.  
  • Ravintolan pakkaamat ruuat suositellaan myytävän kaupassa keskitetysti tietyllä alueella, esim. tiedolla ”Ravintolaruokaa tarjolla”. Ainakin yhden työntekijän kaupassa tulee olla vastuussa ruokapisteen hoitamisesta. 
  • Ruuat on käytettävä 1-2 päivän aikana, jos ruokien säilyvyyttä ei ole varmistettu laboratoriotutkimuksilla. 
  • Mikäli ruoka myydään palvelutiskistä, tulee myyntipisteen läheisyydessä olla kyltti ”kysy allergeeneista ja muista tiedoista henkilökunnalta”. Kaupan tulee tietää elintarvikkeen nimi, ainesosat, allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet, käyttö- ja säilytysohjeet sekä tarvittaessa alkuperämaa. 
  • Valmiiksi pakatuista annoksista elintarviketiedot tulee saada joko kirjallisesti tai suullisesti henkilökunnalta. Pakkauksissa suositellaan mainittavaksi ainakin elintarvikkeen nimi, viimeinen käyttöpäivä ja säilytysohje.  
  • Huomioitavaa pakkausmateriaaleista: 
    • Pakkausmateriaaliksi tulee valita elintarvikekäyttöön soveltuvia materiaaleja. Tarvittaessa tulee ottaa huomioon myös pakkausmateriaalien soveltuvuus kuumille ruuille.  
    • Pakkausmateriaalit tulee säilyttää suojattuna ja puhtaassa tilassa.  

 

Elintarvikkeiden nouto- ja kotiinkuljetuspalvelu  

  • Elintarvikkeiden keräilyn myymälässä tulee tapahtua hygieenisesti  
  • Pesuaineet ja muut voimakastuoksuiset aineet tulee pakata erilleen elintarvikkeista  
  • Elintarvikkeiden lämpötilojen tulee pysyä asianmukaisina keräilyn, varastoinnin ja kuljetuksen aikana
  • Varastointitilojen tulee olla toimintaan nähden riittävät  
  • Kuljetukseen käytettävän ajoneuvon siisteydestä tulee huolehtia  
  • Maksupääte tulee puhdistaa riittävän usein  

 

Hygieeninen asiointi myymälässä  

Myymälän on hyvä ohjeistaa asiakasta hygieenisestä käyttäytymisestä myymälässä. Oulun seudun ympäristötoimi on laatinut ohjeistusta myymälässä asioimiseen:  

  • Älä mene kauppaan, jos olet sairaana  
  • Pese kädet huolellisesti ennen ja jälkeen kaupassa asioimisen  
  • Älä koskettele kasvoja käsilläsi  
  • Pidä vähintään metrin etäisyys toiseen henkilöön ja huomioi mahdolliset etäisyysmerkinnät kassajonossa  
  • Aivasta ja yski nenäliinaan tai hihaan, älä käsiisi  
  • Mikäli kuulut riskiryhmään, käytä kotiinkuljetuspalvelua, pyydä asiointiapua tai ajoita asiointisi riskiryhmille rauhoitettuun ajankohtaan  
  • Kotona pese ja kuori kasvikset ja hedelmät huolellisesti, niin kuin tavallisestikin  
  • Toimi myymälässä annettujen hygieniaohjeiden mukaan  
  • Havaitessasi epäkohtia – kerro asiasta myymälän henkilökunnalle  

 

Ruokavirasto on myöntänyt helpotuksia elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin  

Ruokavirasto on antanut päätöksen tiettyjen elintarvikkeiden pakollisia pakkausmerkintöjä koskevista helpotuksista koronaviruksen aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa (23.3.2020, pdf)

 

Ajankohtaisin tieto löytyy Ruokaviraston sivuilta 

Usein kysyttyä koronaviruksesta elintarvikealan yrityksille

Usein kysyttyä koronaviruksesta ja elintarvikkeista kuluttajille

 

Oulun seudun ympäristötoimen yhteystiedot  

Harjuniemi Markus, markus.harjuniemi(a)ouka.fi  

Luttinen Armi, armi.luttinen(a)ouka.fi  

Niskanen Anna, anna.niskanen(a)ouka.fi  

Virtanen Hanna, hanna.virtanen(a)ouka.fi

Yleinen sähköposti, ymparisto(a)ouka.fi

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista