Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Oulun seudun ympäristötoimen ohjeita palvelualoille koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana ja lähikontaktissa toisen ihmisen kanssa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä, mutta varotoimena on syytä tehostaa pintojen puhdistamista ja siivousta sekä huolehtia hyvästä hygieniasta. Oleskelua toisen ihmisen läheisyydessä tulee välttää. Pidä asiakastilat riittävän väljänä, jotta etäisyys toisiin ihmisiin säilyy. Oireisena ei pidä tulla töihin.


Siivouksen tehostaminen toimitiloissa

 • Siivousta tulee tehostaa. Kaikki kosketustasolla olevat pinnat tulee puhdistaa huolellisesti ja mahdollisimman usein. Siivous tehdään puhtaasta tilasta likaisempaan päin.
 • Usein koskettuja ja asiakkaiden koskettamia pintoja ovat esim. ovenkahvat, valokatkaisijat, vesihanat ja muut yhteiskäytössä olevat välineet, kalusteet ja laitteet. Näiden puhdistamista tulee tehostaa erityisesti. 
 • Yleiset ja yhteisessä käytössä olevat tilat sekä erilliset asiakastilat puhdistetaan eri välineillä kuin henkilöstötilat. 
 • Erityisesti siivousta tulee tehostaa, jos tiloissa on oleskellut sairastunut henkilö.
 • Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa ja tarvittaessa muissakin tiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä lisäksi desinfiointiainetta. 
 • Suositeltavinta on käyttää pintojen pyyhintään kertakäyttöisiä siivousliinoja. Jos käyttää pestäviä pyyhintäliinoja, käytetyt liinat tulee kerätä omaan astiaan. Siivousliinat ja muut siivousvälineet (esim. harjat, sangot, lattialastat) puhdistetaan ja kuivataan aina käytön jälkeen. Pyykinpesussa on käytettävä vähintään +60 ֯C lämpötilaa.
 • Roskakorit tulee päällystää helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla. Niiden täyttymistä tulee tarkkailla. Roskakorit saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Etenkin yleisten tilojen roskakorit tulee tyhjentää päivittäin. Suljetut roskapussit laitetaan polttoon meneviin sekajätteisiin.
 • Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa. Siivouksen jälkeen käsineet pestään huolellisesti ja kuivatetaan (ei koske kertakäyttökäsineitä) tai vaihdetaan uusiin. Huolehdi työvaatteiden puhdistamisesta.
 • Jos puhtaanapidosta vastaa ulkopuolinen siivousliike, varmista annettujen ohjeiden noudattaminen tehostetusta siivouksesta.

 

Käsihygienia

 • Varmista, että käsienpesupaikoissa on käsisaippuaa, käsihuuhdetta, käsipapereita ja roskakori. Älä käytä kankaisia käsipyyhkeitä. 
 • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
 • Henkilökuntaa tulee ohjata huolelliseen käsienpesuun ja oikeaan yskimistapaan.  

 

Muuta huomioitavaa

 • Käsienpesupiste tulee erottaa juomavedenottopisteestä.
 • Jos vuokraat välineitä, niin huolehdi niiden puhdistamisesta.

Terveydensuojelulain mukaisten kohteiden tulee huomioida toiminnassaan riskinhallinta omavalvonnan avulla. Oulun seudun ympäristötoimi on laatinut omavalvonnasta ohjeen (pdf).


Ajankohtaista lisätietoa

Ajantasaista koronaviruksesta (Ruokavirasto)

Ajantasaista koronaviruksesta (THL)

Oulun seudun ympäristötoimen henkilökunnan yhteystiedot

RT-ohjekorttisarjan Hygienia sisätiloissa (Rakennustietokauppa)

Työterveyslaitoksen ohjeistus siivoukseen COVID-19-tartuntojen ehkäisemiseksi (TTL)

 

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista