Oulun kaupungin uutiset ja tiedotteet

< Takaisin

Oulussa kannustetaan terveysliikuntaan

Istutaan vähemmän ja luodaan arki aktiivisemmaksi!

Oulun kaupunginhallitus on hyväksynyt päivitetyn suunnitelman terveysliikunnan vaikutusten arvioinnista. 

Terveyttä ja hyvinvointia edistävä liikunta on mitä tahansa arki- tai asiointiliikkumista, liikunta- ja urheiluharrastuksia, liikkumista kulttuuriharrastuksissa, päiväkodeissa, asumisyksiköissä sekä koulu- tai työpäivän aikana. Terveyttä ja hyvinvointia edistää kaikki toiminta, joka on kuormittavampaa kuin makuulla olo tai istuminen.

Tuoreiden tutkimusten mukaan myös kevyellä liikunnalla, arki- ja asiointiliikunnalla sekä pienilläkin kuntomuutoksilla on terveysvaikutuksia ja yhteys jopa pienentyneeseen kuolemanriskiin. Kansainvälisissä suosituksissa huomioidaan nykyään myös kevyt liikunta ja suositellaan vähän liikkuville mitä tahansa liikuntaa parempana vaihtoehtona liikkumattomuudelle.

Tutkimusnäyttö on erittäin vahva liikunnan merkityksestä esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, aivohalvauksen, tyypin 2 diabeteksen, osteoporoosien ja murtumien, vanhusten kaatumisten, verenpainetaudin, dementian, monien syöpätyyppien ja raskauskomplikaatioiden ehkäisyssä.

Paljon istuvilla on puolestaan suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien ja tyypin 2 diabeteksen riski. Runsas istuminen voi lisätä myös paksusuolen syövän ja keuhkosyövän riskiä.

Liikunnan edistämisellä ja lisäämisellä väestötasolla on iso taloudellinen merkitys. Tuoreessa valtioneuvoston teettämässä tutkimuksessa liikkumattomuuden kustannusten arvioidaan olevan vuosittain jopa noin 4,4 miljardin euroa terveydenhuollossa.

Kaupunkisuunnittelulla keskeinen merkitys

Jos halutaan vaikuttaa koko väestön liikunnan lisääntymiseen, tehokkaimpia ovat rakennettuun ja luonnolliseen ympäristöön liittyvät ratkaisut. Näin edistetään liikuntapaikkojen saavutettavuutta ja mahdollistetaan ja edistetään liikkumista jalan tai pyörällä ja ylipäätään alennetaan eri ikäisten kynnystä liikkumiseen.

Kaupunkisuunnittelulla, kaavoituksella sekä liikenne- ja vihersuunnittelulla on keskeinen merkitys liikkumiseen lisäämisessä. Onnistuneella yhdyskuntasuunnittelulla kehitetään ja rakennetaan terveysliikuntaan mielekkäitä elinympäristöjä. Kun liikkumista kävellen tai pyörällä edistetään, lisätään samalla koko väestön liikkumista.

Oulussa tavoitteena on arjen aktiivisen elämäntavan tukeminen ja istumisen vähentäminen. Tavoitteena on tukea etenkin yksilöllisiä liikkumistapoja suosituksiin tai toisiin vertaamisen sijasta.

Tutustu tarkemmin terveysliikunnan vaikutusten arvioinnin suunnitelmaan.

Jakolinkki

Katso ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Oulussa ja toimintaohjeet osoitteessa www.ouka.fi/korona

Ilmoitukset ja kuulutukset

Oulun kaupungin ilmoitukset ja kuulutukset liitteineen voi lukea osoitteessa ouka.fi/kuulutukset

Suosittelemme

Päätöksenteon uusimmat kokousasiakirjat

Suorat lähetykset valtuuston kokouksista